Bes – Svetionik (video singl)

MultiMedia music

 

 Foto: Mladen Mitrinović

Piše: Milan B. Popović

 

U pet minuta i osam sekundi gusto sabijenog muzičkog  testosterona, koji pršti i bukti na sve strane, kao i znoj i vatra i lavina iz Saša Friš ILIANNI gitara, četvorožičanih basova, setova bubnjeva i vokala ovih muzičara i kompozitora- svakako se može primetiti da ima spasa za domaći autorski rokenrol/hard rock/metal- u zemlji Srbiji, koja tone pod nanosima turbo džihad folka i sličnim žanrovskim opiljcima. Ovde gitarske deonice isijavaju u svakom trenu toliko oštro nalik sečivu hiruškog skalpela, vokal je jasan , unikatan i prepoznatljiv, što je jako bitno i to treba posebno  naglasiti i podcrtati, , bas gitara bruji i udara u stomak, a bubnjevi dinamično  poput krda bizona uspešno krče gustu (pra)šumu. Spot i pesma “Svetionik” , benda Bes je primer da se i u Srbiji može naići na originalan sastav koji peva na maternjem jeziku, kao i na izdavačku kuću (u ovom slučaju MultiMediaMusic, na čelu sa iskusnim direktorom Rodoljubom Stojanovićem, koji ume i ima osećaj i intuiciju da otkrije kvalitet) a  koja zna da prepozna potencijal , i objavi najavni hit singl, pa potom,  i dugosvirajući CD/LP Periferija Ljudskosti, koji se očekuje u decembru mesecu 2020. godine.

Muzika: BES tekst: Cerovina, Friš More je mramorno i silom protkano, talasom kaljeno, stalno u krug. Munja je nebeska, svetla i prebrza, iz crnog neba, obasjava put. S vatrom sam drugov’o, zajedno goreli, plamene lizao, uzvrela krv. Zemlja je jedina po kojoj hodam ja Danas još hodim – sutra u nju! ISTOK, SEVER, ZAPAD, JUG… NEKA MI DANICA OBASJA PUT ISTOK, SEVER, ZAPAD, JUG… PO MORU DUŠA TRAŽI PUT Telo je umorno, plimama nošeno ka crnoj obali što krije sprud. Oči su zaspale, al’ srce bori se ne da da potonem ka mračnom dnu. Na horizontu tad vatra se podiže i tiho šapuće da znam svoj put. Svetionik lice je njeno što gleda me i novi život što raste kroz nju…http://www.multimedia-music.com/

Brutalno dobro(namerno)  zvuči sastav BES u numeri “Svetionik” i to shvatite samo i isključivo kao kvalitet plus i nikako drugačije. Što se mene tiče, ovo je jedan od najboljih singlova i video spotova koje sam preslušao i video u poslednje tri godine, ako ne i duže u našoj domaćoj muzičkoj ponudi. Preporuka za preslušavanje i nabavku dugosvirajućeg CD-a i LP-a Periferija ljudskosti, u izdanju poznate beogradske MultiMedia Music izdavačke kuće, tokom  meseca decembra 2020. godine se, naravno- podrazumeva!

Share This