Bojan Jokanović: Tetovaže mi mnogo znače i predstavljaju nesto neizbrisivo i značajno što ne mogu izbaciti iz srca, a sada, ni iz kože

Intervju: Milan B. Popović

Šta po Vama lično predstavlja tetovaža ?

Prije svega, svaka tetovaža bi trebala predstavljati nešto značajno i bitno. Tetovaža po mom mišljenju  predstavlja licni i značajan motiv na ljudskom tijelu istetoviran na jedan poseban umjetnički način,  jedinstven i unikatan.

Dolazi li se teško u danasnje vreme do opreme za tetoviranje ?

Mislim da ne.  Jer postoji dosta načina da se dođe do kvalitetne opreme, međutim, obično takva oprema je dosta skupa, ali je i kvalitetna. Ima dosta opreme koja je ne kvalitetna a ima identičan izgled kao i renomirane marke, kao što su, Cheyenne, Stigma, Equalizer, F.K Irons i dr. Ovim putem želim da skrenem pažnju budućim tattoo umjetnicima koji žele kupiti kvalitetnu opremu, da to urade u provjerenim radnjama tattoo opreme.

Šta Vas je navelo na put tetovaže i koliko je on kod tebe dalek ?
S obzirom da sam završio Akademiju umjetnosti, smjer slikarstvo, mislim da je bilo logično da ću se ovim baviti, pošto u umjetnosti nekako ne vidim svoju budućnost i egzistenciju. Tetoviranje sam još kao dječak zavolio i nadao sam se da ću jednog dana imati svoj Tattoo studio. Svakako, nije bilo lako doći do cilja koji sam sebi postavio, ali trud se isplatio. Sada radim i tetoviram u svom studiu, od 2017. godine kada je i osnovan. Ime „KASPA“ sam dao po nadimku  mog pokojnog  brata jer je ostavio jak utisak na mene za citav život iako je bio mlađi 4 godine.

Kada bi ste mogli da vratite vreme, da li bi iste tetovaže uradili na sebi?

Da, definitivno, jer mi mnogo znače i predstavljaju nešto neizbrisivo i značajno, što ne mogu izbaciti iz srca a sada ni iz kože. Mislim da je upravo to ono što daje veliku vrijednost i ljepotu tetoviranog dijela tijela.

Koliko je tetoviranje razvijeno u Vašem kraju?

Tetoviranje u opštini u kojoj radim je dosta ne razvijeno,  tj.  nije razvijeno u mjeri u kojoj bi trebalo biti. Nisam siguran do čega je, možda jer tetoviranje tek postaje jedan od imidža kod mlađe populacije,  polako zaživljava i mislim da postaje jedan od svakodnevnog načina života, nešto  ˶normalno˝.  Jer, mislim da još imamo taj neki čudan pogled na zapadne zemlje kad su u pitanju tetovaže.

Kakvih talenata treba posedovati osoba koja se želi baviti tetoviranjem ?

Kada je u pitanju talent za tetoviranje, mislim da svako ko imalo ima zainteresovanost može sa velikom voljom i trudom da u malom roku dođe do nekih osnovnih saznanja i rada o tetoviranju. Svakako, za komplikovane i jedinstvene motive treba više vremena, znanja, vještine, i naravno kvalitetne opreme.

Vjerujem, da postoji dosta tattoo početnika koji su počinjali tetovirati, pa su odustajali, ali u svemu treba upornost i trud. Tetoviranje nije nešto što se nauči za dan‒dva u rekordnom roku, pogotovo ako nemate mentora i neko ko će vas uputiti u osnove tetoviranja, kao što sam rekao samo velika volja i trud za uspjehom.

Družite li se međusobno, imate li neka okupljanja ?

Ja lično nemam okupljanja kada su u pitanju tattoo majstori, neke poznajem, neke pratim preko društveniih mreža. Također,  mislim da bi trebalo biti više druženja i usavršavanja u tattoo svijetu, i više solidarnosti prema početnicima.

Šta bi ste poručili  ljudima koji se žele tetovirati ?

Prije svega,  da tetoviranje urade u tattoo studiu, a ne na nekim drugim alternativnim mjestima koji su neuslovni i nečisti, jer mogućnost od zaraznih bolesti je ogromna, da se obrati velika pažnja na higijenske uslove u Tattoo studiu u kojem žele uraditi tattoo. Zatim, na rad samog tattoo majstora, da pogledaju njegovu galeriju tetovaža i vide kvalitet samog tetoviranja. Možda da obratite pažnju na motiv koji radite, da vam bude značajan i jedinstven, unikatan kao i što je svaki čovjek.

Šta bi promenio na našoj regionalnoj sceni tetoviranja ?

Na našoj regionalnoj sceni, promjenio bih odnos tattoo majstora kada su u pitanju početnici, jer mislim da ne doprinosimo dovoljno razumjevanja kada početnici stupaju u kontakt sa nama. Treba im izaći u susret i pomoći koliko god možemo, a ne smatrati ih nekakvom konkurencijom. Mozda i uvođenjem Tattoo konvencije jednom godišnje i da to postane tradicija, kao što je slučaj u zemljama oko nas.

 Koji Vam je omiljeni hard rock/heavy metal bend strani, a koji Balkanski (ex-Jugoslovenski)?

Hahahaha, jedno od omiljenih pitanja. Naravno Linkin park, Bon Jovi, Guns N’ Roses, Metalica, a od domaćih Crvena Jabuka, Bijelo Dugme….

Share This