Boris Novković – Gori ulica

Croatia records

 

 

Piše: Milan B. Popović

 

Boris Novković je hrvatski pop-rok pevač i kantautor, prepoznatljiv po pesmama „Kuda idu izgubljene djevojke“, „Mi smo jači i od sudbine“, „Ajša“, „Dok svira radio“, „Vukovi umiru sami“, te duetskim pesmama „Daleko“ i „Ko je kriv“ koje je otpevao s Kemalom Montenom i Severinom Kojić. Rođen je 25. decembra 1967. godine u Sarajevu. Živi i radi u Zagrebu.

Muzičku karijeru započeo je još kao tinejdžer, a prvi album pod nazivom „Kuda idu izgubljene djevojke“ objavio je 1986. godine. Naslovna pesma doživela je veliki uspeh, a album je prodat u 160 000 primeraka.

Usledila je ploča „Jači od sudbine“ koja je premašila tiraž prethodnog albuma. Do 2021. godine je snimio 16 studijskih albuma, desetine kompilacija i brojne singlove, pa ga s pravom smatraju jednim od najcenjenijih hrvatskih muzičara.

Sa pesmom „Vukovi umiru sami“ je 2005. godine predstavljao Hrvatsku na „Evroviziji“ gde je osvojio jedanaesto mesto. Uprkos relativno lošem plasmanu na izboru za najbolju pesmu Evrope, singl je postao hit širom regiona. Jedan je od autora pesme „Moja štikla“ sa kojom je Severina nastupila na 51. izboru za najbolju pesmu Evrope, a koja je osvojila 12. mesto.

Novković je bio u braku s glumicom Bojanom Gregorić. Nekoliko godina kasnije oženio je Luciju Matić s kojom ima dva sina Nou i Bona. Ipak, ni ovaj brak nije potrajao pa je muzičar nakon razvoda stupio u vezu s Ivom Višošević. Godine 2016. venčao se sa Zadrankom Ines Katić, ali su se nakon pet meseci razveli. Pevač je 2018. godine u braku sa Iris Vulf sa kojom ima ćerku Si i sina Nea.

Godine 2022. Objavljuje za CROATIA RECORDS album GORI ULICA i prvi hit singl i video singl SREBRO.

BORIS NOVKOVIĆ je i dan danas mlad i poletan, mladolik i šarmantan. I dalje je LJUBAV krucijalna nit koja se provlači kroz svih 12 numera na ovoj kompaktnoj disketi. LJUBAV je osnovni i jedini tematski lirički odabir i njemu i njegovom liku i delu on najbolje stoji i pripada. SREBRO deluje kao ZLATO i nije slučajno izabrano za prvi hit video singl.

Muzikaa i tekst: Boris Novković Aranžman: Hrvoje Prskalo Miks, mastering i programiranje: Hrvoje Prskalo Video produkcija: Režija i kamera: Toni Lekic Montaža i color grade: Toni Lekic Visuals Glumica: Tea Šimić Glumac: Jan Širola Barmen: Ratko Martinović Animacije / Motion graphics: Ramon Rigoni, Nipan C. Saksofon u spotu: Lana Škrgatić, Lana.S Kostimi: Ana Jurjević Šminka i frizura: Nina Pejnović Asistenti: Catherine Lekić, Danko Ažić, Ino Ćukušić Fotografije / BTS: Catherine Lekić, Stjepko Božurić Thumbnail: Jacky Jack Driver: Jan Schulz Lokacije: Booze and Blues, Norris Cafe, Fontane.

NISAM VIŠE SAD liriks video spot je drugi hit singl  BORISA NOVKOVIĆA.

Potpisniku ove recenzije, tj. mojoj malenkosti se čini da  je ova numera FAVORIT sa albuma, iako uvodna, naslovna pesma – GORI ULICA, svakako vodi u bitci ta TOP 3 pesme na albumu, koji vraća veru za polu električni pop rock mejnstrim zvuk. I to ne bilo kakav, nego izuzetan, veoma poseban, umiven na čistom izvoru gde golubi piju vodu rano izjutra.

Bonus numera, dvanaesta po redu, ČISTA LJUBAV je zvučni saundtrack iz iste serije.

BORIS NOVKOVIĆ može novim CD-om GORI ULICA sa 12 numera  biti u potpuno zadovoljan – čak, gle čuda?- PONOSAN!

Bravo!

Share This