Chmocky x AkademiQs – Ol’ skul (Prod. by Bitonit)

 

 

Piše: Milan B. Popović

U samo dve minute i 36 sekundi trajanja žestoke i impulsivne rime poštuje se kodeks. Poštuje se SRBIJA i svoj grad-nasuprot onih- sa druge strane, inostrane, preko bare.

Oni nisu u getou i to teško mogu mnogi drugi ljudi shvatiti, a reperi su do bola! Oni su realni i tako repuju, tako deluju u hip hop komuni. Kod ovog dueta nema dvoumljenja, oni su direktni, dinamitni i ekstra dinamični u svom testosteronom i vulkanski proključalom energijski  jakom i brutalnom flouu. Oni su takozvani- OLD SCHOOL! Oni ne biraju reči, ne u smislu da su njihove reči i lirks vulgarne, nego što u svojim liričkim tematskim odabirima govore o realnosti, svakodnevnici, problemima, bolovima, neprilikama, muci običnog sveta, svojoj muci, svojoj realnosti, dižu svoj glas i krik i urlik, svemu onome što tzv. elitna klasa stavlja pod tepih, a sirotinja uvija u oblandu.

Ovaj dvojac uspešno secira našu realnost i naš geografsko-koordinatni sistem. Oni su ljuti i grizu. Njihov jezik je oštar poput hiruškog skalpela koji seče tamo gde treba i odseca  kancerno tkivo od zdravog tkiva . Oni su nova sveža hip hop krv. Oni su novina. Oni pomeraju granice domaćeg hip hopa. Dosta mi je elitizovanih pijuna poput  Marčela i sličnih likova. Ovo je život i ulica. To mediji treba da forsiraju, a ne da kriju, skrivaju!

Čmoki i Akademikus pozivaju da ih slušaju, ali niko neće niti ume  da ih razume. Oni su mudri i imaju muda, a to se stiče godinama i životom na ulici. Njih život njih nije mazio, kao i većinu nas- zato sam uz njih i ja ih privatno podcrtavam, privatno pohvaljujem, pa i javno, upravo ovako kako to sada činim.

Izvođač: Čmoki i Akademikus Pesma: Ol’ skul Tekst: Trifunović Miroslav aka Čmoki i Marinković Ivica aka Akademikus Muzika: Marinković Ivica aka Bitonit Miks, master: Marinković Ivica Video: Marinković Ivica Snimano u studiju AKD Rekords 2022.

I sam video spot je odličan (video: MARINKOVIĆ IVICA), Miks, master: MARINKOVIĆ IVICA.

Ovaj izuzetni hip hop dvojac je i PRAVOSLAVAN- što mi se takođe dopada!

Iako sam do sada objavio preko 3.000 recenzija, ova numera ima taj šmek, taj KVALITET PLUS, koji se samo sporadično javlja u domaćoj i svetskoj muzičkoj produkciji i industriji, i zato MORA biti zabeležen.

Ja sam srećan što sam iznenadno naleteo na nju, i sa posebnom pažnjom napisao recenziju!

Pesma nije  ljubičica niti je  maslačak. Pesma je adekvatna  za ovo naše vreme brutalnih dobronamernika!

Pogodak u sam centar mete!

Svaka čast!

Živeli!

Share This