Dejan Kolarević – Klasična pesma

zbirka pesama/Nova Artija-Paraćin,2022.

 

 

Piše: Milan B. Popović, pesnik, muzički CD recenzent, kolumnista i publicista

Zbirka pesama naslova KLASIČNA PESMA, je sve drugo najbolje od klasične pesme! U tome je glavni štos i poenta! Knjiga KLASIČNA PESMA je neprocenjivo blago urbopoete DEJANA KOLAREVIĆA! I to ne na kvadrat, nego na kubni! U pedeset stranica knjige, stalo je približno toliko savremenih, modernih, urbanih, nesvakidašnjih, inteligentnih,  drugačijih brilijanata moderne poezije i to se jednostavno mora pohvaliti i privatno, i javno, evo upravo kako ja to sada činim putem interneta! DEJAN KOLAREVIĆ deluje iz svojevrsne ilegale, a daruje i krije prave umetničke bisere! DEJAN KOLAREVIĆ je, kao i ja bolestan i razočaran u život, ali ima osmeh i nadu u bolje sutra i privržen je rokenrolu i umetnosti tako da ova knjiga KLASIČNA PESMA, samo potvrđuje DEJANOVE lične, karakterne i umetničke pesničke kvalitete, i muzičke afinitete i rokenrol interesovanja! DEJAN KOLAREVIĆ JE TETOVIRAN zaista po celom telu, a verujem i u duši! Moja malenkost, MILAN  B.POPOVIĆ, pesnik, ima poodavno tetovirano srce, još od 2006. godine kada mi je izašla prva knjiga pesama naslova: MOLITVA TETOVIRANOG SRCA, a posle nje još sedam knjiga pesama i dve muzičke CD kompilacije sa ukupno pedeset mojih pesama iz knjiga.

KLASIČNA PESMA, je ozbiljna, nadahnuta, ambiciozna zbirka, stvorena u zasluženom savezu sa Muzom, postala u zemlji u kojoj živimo neka vrsta retkosti, iznenađenje koja potpuna neočekivanost čini još efektnijim i dragocenijim. Poezija se u svesti najšireg čitalačkog kruga, a onih koji uopšte ne čitaju još više, suviše često da bi bilo slučajno, svrstava u prevaziđene, savremenom, ultrabrzom i ultra banalnom dobu i diktatu supermarket kulture nekompatibilne oblike umetničkog delovanja. Međutim, bez obzira na neobično visok nivo sistematskog obeshrbrivanja, postoje ljudi spremni i sposobni da, izdržavši sva neminovna iskušenja, budu nazvani pesnicima.

KLASIČNA PESMA, Dejana Kolarevića knjiga je koja u potpunosti odgovara prvoj, a njen autor poslednjoj rečenici u prethodnom pasusu!!!

Knjigu pesama KLASIČNA PESMA autor DEJAN KOLAREVIĆ je posvetio svojoj Muzi, svojoj najvećo jljubavi-SIMONI! No, ljubav prem anjoj, očitava se u njegovim strasnim i živo pisnim pesmama – NIJE MU UZVRAĆENA!

KOLEKCIJA BOLA 

Kapci mi šmirglaju beonjače vlažne,
Glava nad hladnom kafom drema,
Krvotok mi hrani iluzije,
Natopljene mirisom tvoga parfema.

Po prašnjavom podu prikupljam sitnice:
Zgužvanu foliju Najlepših želja,
Jastuk koji poznaje tvoje drugo lice,
Strah od upada roditelja. 

Stopaču s ožiljkom usana
Što mirišu na Preverove pesme,
Narandžu i ribizle
Veš vanklasnim vinom poliven, prekrivač
Ljubavnom perverzijom zaliven.

Čuvam one telefonske porukice,
Uz druge pokretače bola,
Noć je trajala ko plamen šibice,
Jutrom si zbrisalau ritmu rokenrola.

Ima u knjizi KLASIČNA PESMA romantičnih, ljubavnih pesama koje ne bih navodio, ali ni one nisu naivne, niti su patetične već su savršene, ali navešću vam jednu upečatljivu pesmu iz fenomenalne knjige KLASIČNA PESMA da bi ste bolje upoznali lik, ličnost i delo, i poetski izražaj, umetnika i pesnika DEJANA KOLAREVIĆA, koji se u njoj otvorio, kao pravi, istinski pesnik, pred svetom, kao otvorena knjiga pa nek mu sude, ako slučajno smeju:

OTIMANJE

Negde u ekstazi heroina
u zenitu kreativnosti
pokretom kao balerina
učila me o večnosti. 

Poželeh ispred mene da stane
da je sagledam kao celinu
igra ne može da prestane
pa se prepustih i kokainu. 

Napokon pored mene je sela
pa sam i džoint smotao
izašao sam iz svog tela
da bih je bolje upoznao. 

Ono što videh dušom
i telesnim očima
večnost od mene
i ja od večnosti otimam!

 

Umetnik i pesnik DEJAN KOLAREVIĆ, mišljenja sam, zaslužuje svako poštovanje pa i pesničku nagradu nekog stručnog žirija za knjigu godine! Sve njegove druge pesme od ove dve ko jesam ja naveo pesme su kvalitetnije, originlnije, savršenije, drugčije, neobičnije, iznenađujuće, nesvakidašnje, izvan dosadašnjih pesničnih kalupova i ramova, okova i stega!

DEJAN KOLAREVIĆ jednim snažnim i rezantnim umetničko-pesničkim nokaut udarcem razbija na paramparčad sve ustaljene pesničke konvencije! On je roker i buntovnik dobre duše i srca, ne zaboravite to!

Mislim da umetnik i pesnik DEJAN KOLAREVIĆ može biti ponosan na svoje remek delo koje je napisao – knjigu pesama – KLASIČNA PESMA! Podržite ga, i njegov kreativni, zaista nesvakidašnje vredan rad, i naručite sebi svoj primerak jer je knjiga KLASIČNA PESMA štampana u limitiranom tiražu od samo 200 primeraka, a DEJANA KOLAREVIĆA možete veoma lako kontaktirati na socijalnoj mreži FACEBOOK na kojoj DEJAN KOLAREVIĆ ima svoj lični profil, i kupiti izuzetnu knjigu: KLASIČNA PESMA!

ODAVNO ME NIJE NEKI PESNIK OVOLIKO OBRADOVAO KNJIGOM PESAMA!

OVO JE GOTOVO SAVRŠENO!

OVO JE UNIKATNO!

OVO JE RARITET! OVO SE OBJAVLJUJE JEDNOM U DESET GODINA!

DRAGI DEJANE KOLAREVIĆU, KOLEGA PO PERU, ULEPŠAO SI MI OVAJ OKTOBARSKI DAN! BOLJE NIJE MOGAO DA MI POČNE! HVALA TI MNOGO!

UŽIVAO SAM U TVOJIM PESMAMA!

POZIVAM SVE ČITAOCE OVOG INTERNET PORTALA DA TI SE JAVE,NABAVE TVOJU KNJIGU: KLASIČNA PESMA, I UŽIVAJU,ČITAJUĆI JE!

VRHUNSKA KNJIGA!

JA SAM USHIĆEN I U EUFORIJI!

OVO JE MAESTRALNO!

HVALA TI NA SVAKOJ PESMI!

TOLIKO OD MENE!

Share This