Direct Drive – Ruka za spas

CD

 

Piše: Milan B. Popović, pesnik, muzički CD recenzent i publicista

Bend Direct Drive, osnovan davne 2011. godine. Bend je od samog početka, osim ljubavi prema svirci i kvalitetnim kompozicijama modernih i savremenih rock/punk/metal/grunge/alternatinih izvodjača imao ujedno i motiv – promociju kvalitetnog i sirovog Rock’n’Rolla, radi dobrog provoda, zabave, najboljeg mogućeg doživljaja rock svirke. Bend je svirao u raznim lokalnim rok klubovima, motoskupovima, obišao celu Vojvođansku klupsku scenu koja je podržavala ovu vrstu cover svirke. Šest godina kasnije iskustvom renomirani, navežbani, i reoformljeni, ali ništa manje motivisani bend odlučuje da krene u autorske vode i sam krči sopstveni put na sceni, sa istim motivom te tim povodom započinje rad na konceptualnom, autorskom, debitantskom albumu “Ruka za Spas. Prvi singl i spot koji bend objavljuje kao početak promocije debitantskog albuma koji se zove “NištaDrugačija”, početkom februara 2020. godine, zatim posle covid pauze nastavlja sa živim svirkama i objavljuju drugi spot singl pod nazivom – “Bezdan”, septembra 2021. godine. Krajem novembra 2021. bend u sopstvenoj organizaciji izdaje dugo očekivani album “Ruka za spas” na youtube, kao i preko ostalih streaming servisa, i nastavlja koncertnu aktivnost u vidu nastupa na raznim festivalima, a pogotovo takmičarskog karaktera za demo bendove. 28. avgusta 2022. bend odnosi pobedu na Zaječarskoj gitarijadi, jednoglasnom odlukom žirija, na čijem čelu je Billy Gould – osnivač, šef i basista kultnog benda “Faith No More” (čija je muzika delom inspirisala Direct Drive). Bend nastavlja koncertne aktivnosti, uskoro snima i treći video singl i planira početak rada na drugom autorskom albumu.

Bend čine :

Nikola Nenin – Vokal, solo gitara 11. septembar 1994. (živi i radi u rodnom Stajićevu)
Aleksandar Nenin – Ritam gitara 16. mart 1989. (iz Stajićeva, živi i radi u Novom Sadu)
Julijan Vojin–Bubnjevi 11. maj 1993. (Iz Torka/Begejci, živi i radi u Novom Sadu)
Srđan Lakičin – Bas gitara 5. avgust 1988. (živi i radi u rodnom Idvoru)

Foto: Miroslav Marinković

Muzički uzori:

Nikola Nenin – Opeth, Chris Cornell, Metallica, Children of Bodom, RATM, Hammerfall, Negative

Aleksandar Nenin -Audioslave, Metallica, RATM, Yu Grupa, Atomsko Sklonište, SMAK

JulijanVojin– Pearl Jam, The Architects, Alter Bridge, Foo Fighters, Adrenaline Mob, Kalifornijski Punk Rock 90-tih

Srđan Lakičin – The Offspring, Faith No More, Soundgarden/svi Chris Cornell-oviprojekti, VAST, Nada Surf, Stone Temple Pilots

Muziku, tekstove, miksanje, snimanje, mastering za naš debitantski autorski album izveo je u potpunosti naš multitalentovani frontmen – Nikola Nenin. Aranžmane je uradio ceo bend – Direct Drive!

Članovi benda imaju i nekoliko sopstvenih muzičkih projekata sa strane, u kojima i sviraju druge instrumente.

Nikola Nenin isto tako svira i :

– bubnjeve u „Forgotten Scream“, moćnom metal core autorskom zrenjaninskom bendu
– Bass gitaru u hard rock cover bendu „Restrikcija“
– Gitaru u jednom od najboljih RATM tribute bendova u Srbiji – „Township Rebellion“
– Gitaru u autorskom etno-jazz bendu “Aveti”

JulijanVojin svira gitaru u jednoi u moćnom metal-core zrenjaninskom, autorskom bendu „Forgotten Scream“, čiji je idejni tvorac i lider benda, a u kome Nikola Nenin svira bubnjeve

Srđan Lakičin svira :
-bass gitaru u autorskom-cover hard rock bendu iz Farkaždina pod nazivom „The Stop“
-bubnjeve u hard-ex yu-metal cover rock bendu „Fatal Error“
-pojac u crkvenom horu, hrama „Svete Blagovesti“, u rodnom Idvoru.

Mišljenja sam da je udarna igla ove CD ploče upravo numera: AKO REČI NE POSTOJE, koja me podseća na svojevrsnu mešavinu, konglomerat najboljih momenata grupa poput: Motley Crue i konkretno njihove numere Hooligan s Holiday (pogledati video spot na youtube kanalu!), Soungarden, i svih drugih muzičkih sastava žešćeg muzičkog žanrovskog usmerenja sa vokalnim senzibilitetom nalik na Alice in Chains, napomenuo bih i to, jer mi se čini da je upravo tako. Doslovce preslikano! Muzički ključ pesme AKO REČI NE POSTOJE je brutalan, energičan, dinamitan i dinamičan- fabulozan! Ova četvorica momaka ostavljaju srce na stejdžu i ne daju mira ni vama ni svojim instrumentima! Verujem da tokom njihovih svirki cede poslednje kapi znoja sa svoga tela koliko im je muzika zahtevna! Ritam sekcija sabija direktno u stomak! I to zvuči veoma dobro i ubedljivo, prihvatljivo! Vokal je kristalno jasan iako reži do samog vriska i urlika! Sve bruji od testoterona i adrenalina. Gitarski solo se adekvtno i u pravom momentu pojavljuje ko grom iz vedra neba i traje tačno do momenta dokle i treba. Pesma vremenom postaje metal doom troma i teška, a vokal transcendetalan, kao i tekst pesmekoji je napisao NIKOLA NENIN da bi svi zajedno prasnuli iz zvučnika, besno kao besan pas, i oduvali vas tako silovito kao neuništvi i neuzastivljivi tornado! Ovi muzičari pod zajedničkim imenom DIRECT DRIVE zaista stvaraju direktno moćnu, burnu, hard metal, h/c, metal, uzbudljivu umetnost koja skreće pažnju i manjeg i, dokazali su to na Zaječarskoj gitarijadi POBEDOM i širokom slušalačkom auditorijumu, vredne pažnje i preslušavanja i nabavke CD-a. Što bi popularni animirani likovi sa nekadašnjeg MTV američkog muzičkog TV kanala BIVIS & BATHED, rekli: DIRECT DRIVE bend – ROCKS COOL!!!

Foto: Nikolić Bojan

Numera BEZDAN, ništa manje otresita, besna i buntovna od predhodne… jaka, ubojita… svi instrumenti podjednako zastupljeni od bas gitare, preko električnih gitara, do seta bubnjeva koji razvaljuju po lobanji, kao pozitivna lobotomija koja prija, i vokal koji razara u skrimu kao što to umeju samo retki, i ovde kod nas, i u belom svetu. Nemojte da vas zavara u video spotovima hladnokrvan i flegma izraz lica vokala benda DIRECT DRIVE! Takvi umetnici, lucidni umetnici su najopasniji! Oni stvaraju čuda!

Song NA NOGAMA u uvodnim taktovima je nešto drugačiji, i na tren se čini da se pretvara u predah, ali samo na tren, jer se tenzija vremeno diže i pesma dobij na intenzitetu i vrelini i postaje od prskalice prava vulkanska eruptivna buktinja, da bi se promenom ritma, ponovo, smirila, umirila pa nanovo uzdignula i veoma moćno popela na tron, najviši zlatni tron, pobednički tron hard rock prave muzičke muzičke produkcije i popularne subkulturne produkcije i ponude današnjice. Bravo!

Foto: Miroslav Marinković

KADA BI CEO SVET odpočinje silovitim i umešnim razlaganjem bas deonicama bas gitariste SRĐANA LAKIČINA, da bi mu se uskoro pridružio kompletan bend DIRECT DRIVE, u jednom furioznom muzičkom tripu, putešestviju, ili vožnji, koji osvaja i prija, ali koji nije za svačije uho, jer pesme iako nedvosmisleno kvlitetne, nisu radio frendli, nisu komercijelne bar kada je Srbija u pitanju pa čak i region, ali kod moje malenkosti, Milana B. Popovića, pesnika sa osam objavljenih knjiga pesama i rok novinara, uvek će pesme benda DIRECT DRIVE imati prolaz i pohvalu, afirmativan ton, jer imaju onaj KVALITET PLUS koji se samo sporadično javlja u domaćoj savremenoj subkulturi i muzičkoj ponudi (u dobu super market kulture), i zato ima biti zabeležen i potcrtan, pohvaljen, što privatno, što javno, upravo ovako kako ja to sada činim!

Izuzetna je i vanserijska numera POD KOŽU i u početku bombastičkom muzičkom ključu, a posebno u tekstualnom i vokalnom izražaju lidera benda DIRECT DRIVE umetnika NIKOLE NENINA! U pesmi POD KOŽU koja je dijamant CD albuma NIKOLA NENIN je ispovedan:

Rođen večan
Kako padam
Tako sam nem
Snagom tela
Čuvam bol što probija iznutra
Mislim u sebi i čuvam se dalje od izbora
Jer odluku pravu
Donosim novu iznova
Bol i misli, pritiskaju me kao okovi
Ni reč da izustim, kada bol me poklopi
Usta prekrijem da život udahnem
Pod kožu sve sakrijem
I stotinu godina
Mi plod iz grla ispija
Što više upijam
To mi radost utapa
Bol i misli, pritiskaju me kao okovi
Ni reč da izustim, kada bol me poklopi
Usta prekrijem da život udahnem
Pod kožu sve sakrijem i ubijem bol, kad kroz krv mi teče
Usta prekrijem
Pod kožu sakrijem
Da nestanem…
A kad bih samo breme svoje sa nekim podelio i naviku da stiskam zube u bolu promenio…
Kada bih…

Akustičnu baladu, naslovnu, RUKA ZA SPAS, sam dugo priželjkivao! Ovo je prava power balada! Uvek sam voleo zvuk akustičnih gitara (ALEKSANDAR NENIN i NIKOLA NENIN) i bubnjar JULIJAN VOJIN, su ovom pesmom dokazali da su svestrani umetnici i da su širokog dijapazona i spektra artisti i instrumentalisti, koji moćnu baladu koja traje pet minuta (kao i uostalom i druge njihove pesme koje imaju veliku minutažu, što je dokaz da bend DIRECT DRIVE forsira kvalitet, a ne komercijalu!), i da mogu stvarati i nešto umerenije kompozicije, ali i dalje ostajati ubojiti i dalje ostajati na svom dobro i pravilno zacrtnom uspešnom umetničkom putu, uspešno razbijati sve uspostavljene konvencije na paramparčad radi viših ciljeva, i na kraju krajeva zbog pobede osnove svega što najviše volimo, a to je rock n roll kojeg volimo svi, i moja malenkost, a verujem i članovi izuzetne grupe DIRECT DRIVE, pred kojm je tek budućnost, i verujem novi, još veći uspesi i još bolje pesme koje ću imati prilike da recenziram, i ja, iskreno, jedva čekam da čujem sledeći CD, na kojem oni vredno trenutno rade, uprkos što često sviraju i promovišu aktuelne pesme! Imaju i koje pesme, i zašto, i kome!
Istinski bravo, i ne samo bravo, već- maestralno!

Svaka čast!

Živeli!

Share This