Divlje jagode – Jukebox

Croatia Records

 

 

Piše: Milan B. Popović

 Oduvek sam voleo umetnički izražaj vrhunskog gitariste i kompozitora svetskog, planetarnog, a našeg ranga  ZELETA LIPOVAČE, osnivača, sad već legendarnog i kultnog sastava DIVLJE JAGODE, uz čije/njegove pesme i LP albume su odrastale generacije rokera bivše Jugoslavije, a i šire geografski koordinatno. Ovaj CD JUKEBOX je novi CD povodom 40 benda sa učesnicima poput TIFE, TONI JANKOVIĆA, ŽANIL TATAJ, ŽAKA STOKA…

Osnovna postavka i srž DIVLJIH JAGODA danas, 2021. godine jesu: ZELE LIPOVAČA (gitare), LIVIO BERAK (vokal i gitara), DAMJAN DEURIĆ (klavijature, Hammond), DAMJAN MILENKOVIĆ (vokal, bas gitara) i EMIL KRANJČIĆ (set bubnjeva). Producent materijala je ZELE LIPOVAČA, a koproducent DAMJAN DEURIĆ & ŠVIGI.

Na CD-u JUKEBOX nanizano je energetski jakih ali i emotivnih, melodičnih i doziranih rokenrol 11 pesama + bonus ZA ELIZU (L. Van Bethoven-Zele Lipovača). Numere su raznorodne i raznolike, zavisno jedna od druge. Uglavnom, zvuče sveže, originalno,prepoznatljivo, dopadljivo, ubedljivo, prijatno, karakteristično, sa merom, odmereno, ni previše bučno, ni previše tiho, slušljivo i ni malo iritatntno. Naprotiv! Suprotno od toga. Teraju na nova preslušavanja. Nova, nova, nova i nova otkrivanja novih zvučno tekstualnih dijamanata.

Ukoliko mi dopustite tu slobodu, a ja je imam i može mi se, lični favorit, najemotivnija pesma sa albuma CD JUKEBOX moje malenkosti svakako je sedma po redu – SARAJEVO, TI I JA, koju je odpevao TIFA, bas gitaru odsvirao Sanin Karić, a za setom bubnjeva bio Nenad Borić.  Autori pesme su (ZELE LIPOVAČA/G.BJELAC/ZELE LIPOVAČA). Takođe, završna numera, zvučni dokument ZNAMO DA JE KRAJ – koji je osmislio ZELE LIPOVAČA – izmamio je velike impresije kod moje malenkosti.

Ovo je vanserijski CD JUKEBOX  koji toplo preporučujem svim rokerima sveta da ga nabave i imaju u svojoj kolekciji. Ovo je CD koji vredi jer ima –DUŠU! Ovo je CD koji je satkan od sve samih muzičkih magova i profesionalaca, majstora i mastera svojih instrumenata i nema mu se naći mane niti se to treba pokušavati učiniti.

Neke dragocenosti – ostale pesma na CD-u JUKEBOX grupe DIVLJE JAGODE i njihovog vođe i gurua ZELETA LIPOVAČE, kao i DAMJANA DEURIĆA, vrhunskog klavijaturiste i umetnika  DAMJANA DEURIĆA, sa kojim sam lično imao čast da sarađujem sa njegovom drugom solo side grupom DEMETHER, na mojoj pesmi koju je DAMJAN DEURIĆ osmislio, njegovu autorsku muziku i u studiju je usnimio na stihove moje pesme SUNCA KAP, sa moje muzičke CD kompilacije VREME BRUTALNIH DOBRONAMERNIKA, a pesmu otpevala njegova/DAMJANOVA rođena sestra. Ostavljam da CD JUKEBOX  pronađete u najbližoj dobro opremljenoj radnji CD albuma i otkrijete ih sami i uživate sami ili u društvu sa njima. Jer, dobra muzika poput ZELETOVE I DIVLJIH JAGODA samo spaja i ruši sve loše konvencije u paramparčad.

U slavu umetnosti, ljubavi, sreće i zadovoljstva!

Vanserijski i vrhunski dobar JUKEBOX DIVLJE JAGODE CD!

AKADEMSKA DESETKA SE PODRAZUMEVA!

OD OVIH UMETNIKA TREBA UČITI U SVAKOM SMISLU I POGLEDU!

BRAVO ZA ZELETA LIPOVAČU, DAMJANA DEURIĆA, TIFU I SVU OVDE, NA OVOM JUKEBOX, OKUPLJENU  EKIPU, I KOJU SAM POMENUO I KOJU NISAM.

MAESTRALNO A LAKO!

U TOME JE SUŠTINA! U SRCU; U DUŠI UMETNIKA!

ZA SVAKU POHVALU!

BOŽANSTVENO DO NAJVIŠIH GRANICA I UZVIŠENO DO NAJVIŠIH VRHOVA!

OD MENE TOLIKO!

Share This