Doktor Spira i Ljudska bića briljirali u Zappa Bazi

 

Foto: Kamenko Pajić

Sinoć je u prepunoj Zappa Bazi održan neobičan i krajnje zanimljiv koncert – ikona novog talasa i začetnik beogradske elektropop scene, Doktor Spira, promovisao je vinilna izdanja svojih albuma „Dijagnoza“ i „Dizajn za stvarni svet“.

Numera kojom je otvorio koncert, „Od buke do muzike“, idealno je nagovestila šta nas čeka u narednim satima – spoj performansa, teatra, tekstualne inovacije i specifičnog načina pevanja nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Doktor Spira je oduvek išao ispred svog vremena i pomerao granice – od čuvenih koncerata u Ateljeu 212 u 4 sata ujutru i maloj sceni hale Pinki u 2 sata ujutru do intelektualno artističke inicijacije novog talasa, gde se svrstava u prva četiri benda beogradske scene.

Foto: Kamenko Pajić

Hitovi „Marina“, „Mali princ Ikar“, „Igrač na žici“ i „Uvek isto zbogom“ samo pokazuju koliko je Spira beskompromisan i autentičan u analizi unutrašnjeg ja prema spoljnom svetu – danas moderno nazvano „spoken word“, Spira odavno koristi u interpretaciji svojih numera – više priče u kombinaciji sa dramatičnim pevanjem, odenuto teatrom.

On je oduvek artikulisao muziku na svoj način i autorskom originalnošću stvorio čvrsti bazu fanova, koji su i juče došli da ispoštuju svog idola.

Među njima je bio i veliki broj muzičara – Koki iz S vremena na vreme, Cane i Anton iz Partibrejkersa, Cvele ex Bajaga, Krle iz Generacije 5, Dragan Popović iz Trio Dag, kompletna prva postava Ljudskih bića, kao i kritičari Branimir Lokner, Petar Janjatović, Aleksandar Žikić, Žikica Simić i mnoge ličnosti iz javnog i kulturnog života prestonice.

Share This