Doktor Spira i Ljudska bića oduševili fanove sinoćnjim koncertom

 

Foto: Iva Tanacković

Sinoć je u Zappa Bazi održan neobičan i zanimljiv koncert – ikona novog talasa i začetnik beogradske elektropop scene, Doktor Spira, nakon trijumfalnog povratka na scenu u novembru prošle godine, ponovo se vratio u isti prostor – ovog puta u okviru koncepta „Igrač na žici“.

Krenuo je klasikom „Od buke do muzike“, da bi onima koji ne poznaju njegov opus nagovestio šta ih čeka u narednim satima – spoj performansa, teatra, tekstualne inovacije i specifičnog načina izvođenja zaštitni je znak sedokosog inovatora.

Doktor Spira je oduvek išao ispred svog vremena i pomerao granice – od čuvenih koncerata u Ateljeu 212 u 4 sata ujutru i maloj sceni hale Pinki u 2 sata ujutru do intelektualno artističke inicijacije novog talasa, gde se svrstava u prva četiri benda beogradske scene.

Foto: Iva Tanacković

Hitovi „Slobodan pad“, „Marina“, „Radio paranoja“, „Mali princ Ikar“ i „Uvek isto zbogom“ samo porvrđuju koliko je Spira beskompromisan i autentičan u analizi unutrašnjeg ja prema spoljnom svetu – danas moderno nazvano „spoken word“, Spira odavno koristi u interpretaciji svojih numera – više priče u kombinaciji sa dramatičnim pevanjem, odenuto teatrom.

Pored Spire, binom su gospodarila nova Ljudska bića – fantastični mladi muzičari, zvezde beogradske jazz scene – gitaristi Luka Malko, Kosta Paunović i Jevrem Ćosić, te bubnjar Nikola Radojčić.

Vrhunac koncerta bila je numera izvedena na bis – Spirin najveći hit „Prvi sneg“, ovog puta posvećen preminuloj Slađani Milošević, koja je, kao i grupa Suncokret, izvodila ovu pesmu.

Pored velikog broja starih i novih fanova, koncertu su prisustvovale Spirine kolege – Zoran Kostić Cane, Roman Goršek, Dejan Cukić i Nenad Marić Kralj Čačka, kao i mnoge ličnosti iz javnog i kulturnog života prestonice.

Share This