Đorđe David & Death saw – Par godina za nas (video singl)

CD Da se ne zaboravi, Izdavač: Grand, 2022.

 

Piše: Milan B. Popović, pesnik, muzički CD recenzent, kolumnista i publicista

 

Pre nego što počnem da analiziram vokalni i umetnički rad Đorđa Davida u njegovoj veriziji legendarne i čuvne pesme: Par godina za nas, sad već kultne i svevremene, i ne samo srpske, već jugoslovenske, i balkanske grupe: Ekatarina Velika, ne mogu a da se ne osvrnem na Đorđev izrazito bogat, višedecenijski i kvalitetan autorski opus, vredan svakog, što privatnog, što javnog pominjanja, a posebno jedne numere, i Davidovog autorskog teksta i  izvedbe, kakva se grlato i ponosno ispisuje samo jednom u životu,  i peva iz dubine srca i slomljene duše, ali ne i duha – i gle čuda? – reč je o Davidovoj, za moju malenkost, Milana B. Popovića, pesnika i potpisnika ove recenzije, najsrčanijoj i najmoćnijom, najubedljivijoj, najupečatljivijoj, ikada umetnički i autorski napisanoj i objavljenoj Đorđa Davidovoj autorskoj pesmi, naslova: Majko zemljo!

Ove kalendarske 2022.godine ali da se ne zaboravi i za sva vremena da ostane upamćena, generacijama koje tek sada stasavaju i da bude urezana i ubačena u DNK kao sastojak i kvalitet plus verzija Đorđa Davida i njegovog  sastava Death Saw, čuvena numera Par godina za nas, dobila je novo, tako potrebno, tako dugo čekano, osveženo ruho i sjaj, podsećanje, vraćanje na pijadestal i sam tron umetnosti, poleta i ideala, dobrote i ljudskosti, zdravog razuma i zaboravljenog, nekog drugog vremena, koje nije sigurno ovo današnje, vreme brutalnih dobronamernika, ali je i podstakla na setu, krik, urlik, gorčinu, plačne krvave suze, grč na licu, gnev, bore koje se bore, i na bol, na kraju na smrt! Sve to se oseća, prepoznaje, čuje, pa čak i vidi u pesmi vanserijskog, fabuloznog, vrhunskog kalibra vokala Đorđa Davida, i video spotu impresivnog i sve traženijeg i zaposlenijeg direktora video spotova Vuka Protića. Video spot je religiozno, molitveno, savremno, moderno, umetnički, ali bez dobrog glavnog glumca Đorđa Davida i još boljeg vokalnog solistu u samom sebi u isto vreme, koji je pesmu otpočeo u mirnijem, gotovo narativnom tonu, da bi je pri sredini pesme, i do samog kraja doveo do usijanja, kao do tek proklučanog vulkana koji bljuje užarenu vulkansku lavinu na sve strane pržeći sve bolesti čovečanstva i sve zle ljude ovoga sveta i planete! Đorđe David, ne samo da je vokalnom melodijskom linijom i bojom svoga glasa dao svoj lični autorski pečat pesmi Par godina za nas i veoma pametno i zaista inteligentno izbegao veliku i opasnu zamku iz koje se mnogi, gotovo svi ne izvlače živi, zvanu Milan Mladenović izašavši kao apsolutni pobednik nad pobednikom, umetnik Đorđe David je takođe, u video spotu pokazao i svoje obrazovne veštine i znanja kao profesionalni glumac, što je takođe znatno doprinelo da sve ovo što je javnosti prezentovano, da celokupan utisak i audio video i zvučno i vizuelno, izistinski deluje i jeste – apsolutno maestralno!

I ja svemu tome i umetniku Đorđu Davidu i njegovom muzičkom sastavu: Death Saw i direktoru video spota Vuku Protiću, skidam kapu i odajem javno priznanje!

Još nešto bih hteo veoma važno i bitno da dodam, a što sam primetio pažljivo slušajući pesmu: eksplozivni, dinamitni, dinamični, gromoviti, efektni i brzi gitarski dugosvirajući solo gitariste Đorđevog člana benda Death Saw, umetnika i kompozitora Aleksandra Mitrovića Tommija, znatno se razlikuje od originalnog sola pesme, ubedljiviji je, moderniji je, atraktivniji je, prilagođeniji je vremenu i trenutku u kojem je pesma Par godina za nas, snimana i umetnički kreirana i stvarana i njegov, Aleksanda Mitrovića Tommija, umetničko sviračko instrumentalni doprinosu ovoj pesmi, pored, svakako, neospornog i nosećeg i glavnog vokala i govora pokreta tela Đorđa Davida, čini ovu izvedbu pesme Par godina za nas, takvom da ona, u njihovom zajedničkom složnom izvođenju, pomera granice i sigurno ostaje, za sva vremena!

Za još par decenija i još par vekova za naše ljude i za nas!

Toliko od mene, Milana B. Popovića, potpisnika ove recenzije, koji voli Boga i rokenrol i u potpunosti mu je svim svojim bićem i dušom predan i posvećen!

 

Share This