Drug nije meta

Godinama je Srbija gledala kako se novinski stupci pune naslovima o brutalnim zlostavljanjima među decom, šokirala se i iščuđavala, a onda zaboravljala nakon tri dana.

Projekat ,,Drug nije meta“ pokrenuli smo u septembru 2015. sa idejom da prekinemo kolektivnu amneziju, delujemo kontinuirano i preventivno, a ne samo onda kad do tragedije dođe.

Slagali bismo kada bismo rekli da je uvek bilo lako. Nije. Posebno ne onda kada su nas očajni roditelji, ruku punih dokumenata, prijava i molbi poslatih na brojne adrese, gledali kao jedini spas za svoju porodicu. Onda kada bi nam posle radionice u nekoj školi prišlo dete i najtišim glasom na svetu ispričalo ono što nikom nije smelo da kaže.

Slagali bismo i kada bismo rekli da smo mislili da možemo da promenimo svet. Nismo. Verovali smo da imamo ogroman razlog za sreću ako spasemo bar jedno dete, ako očuvamo bar jednu porodicu.

Ne bi bila istina ni da kažemo da smo nakon dve godine žustre borbe i ogromnog truda uspeli da uradimo sve što je deci u Srbiji potrebno. Nismo, iako su iza nas stotine škola uključenih u projekat, hiljade učenika kojima smo prenosili poruke prijateljstva i ljubavi, desetine hiljada podeljenih priručnika, podrška više od 100 javnih ličnosti, stotine nastavnika koji su držali nastavu u ,,Drug nije meta majicama“, SOS linija za prijavu nasilja u školama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koja je nakon našeg upornog zalaganja počela da ispunjava svoju namenu. Iza nas je Prva konferencija o vršnjačkom nasilju, saradnja sa regionom, programi za dugoročnu prevenciju i mnogo uložene energije i ljubavi.

Nećemo biti skromni – uradili smo mnogo, ali čeka nas još više.

Pokrenuli smo lavinu. Ogromnim naporima i velikom željom. I istina je da tu lavinu sada ništa ne može da zaustavi, jer je nas koji verujemo da zajedno možemo da osiguramo osmeh svakog deteta u Srbiji svakog dana sve više.

Zato imamo da vam kažemo još samo jednu stvar – dobro nam došli. Zajedno ćemo učiniti velike stvari.

Web adresa: www.drugnijemeta.rs

Share This