EGO – Mechanisms

Multimedia Music, 2024.

Niški alt-rock bend EGO objavio je digitalno izdanje albuma “Mechanisms” za diskografsku kuću Multimedia Music. Izlazak albuma ispratio je i video spot za pesmu “Butterfly Effect”.

„Srž albuma je svojevrsna samoanaliza pojedinca, kao potraga za sopstvenim identitetom“ kaže bend i dodaje da se radi o kompaktnoj celini, putovanju koje prate razne emocije, energični rifovi, melanholične note i tekstovi „koji se mogu posmatrati iz socijalno-filozofskog ugla i čija je uloga da kroz puno pitanja i nešto odgovora posluže i kao potencijalna podrška svakom ko se ikad ’izgubio u svetu i sebi samom’“.

Album “Mechanisms” je sniman u periodu od 2018. do 2021. godine. Snimatelj i audio inženjer albuma je Marko Živanović ispred studija Devotion. Za miks je zadužen Ivan Petrović, ispred studija π³.

Do sada su sa ovog izdanja objavljena četiri singla: “Hypnotech”, “The Right Mistake”, “Ground Zero”, a sada je uz album objavljen i video spot za pesmu “Butterfly Effect”.

Pesma “Butterfly Effect” otvara album “Mechanisms”. Tematika pesme inspirisana je teorijom haosa, i postavlja pitanja – Ko sam zapravo pravi ‘ja’, šta je ono što nam je dato po rođenju, a šta je sve ono što ‘prisvajamo’ od sredine? Do koje mere okolina i odrastanje utiču na nas i kako da se izborimo sa haosom koji nosi sam život?

“Promena kroz život je neminovna i svaki novi dan je novi izbor sa kojim se susrećemo i koji neminovno utiče na ‘nastavak naše priče’ poput igre ili knjige sa različitim završecima“ kaže frontmen benda Milan Mirić i dodaje da ovu tematiku prati i sama radnja spota: “U spotu je život jednog čoveka predstavljen u četiri različita životna doba – počevši od naivne dečije igre do poznog doba gde se protagonista, nakon što je život protekao brzinom svetlosti pita – Šta je ovo, i u šta sam se pretvorio?“

Spot je ujedno deo mini-filma koji kao i album nosi naziv “Mechanisms”, a čiji se izlazak očekuje u toku godine.

Autor spota, odnosno mini-filma je Boško Đorđević, poznat je i po radu na video spotu za pesmu “Večernja zvona“ Nikole Vranjkovića. Boško je takođe i fotograf, koji je ranije predstavio izložbu fotografija zvanu “Dnevnik o mami”.

EGO je bend koji iza sebe broji nastupe na festivalima kao što su EXIT, Mikser, Time to Rock u Temišvaru, kao i BARF 12 na kom su izglasani kao pobednici, a tu su i nastupi sa bendovima Negative, Funk Shui, Samostalni referenti, Northern Revival, Short Reports, Good Ol’ Bastards. Nedavno su nastupili i u Podgorici, u organizaciji festivala Rockstrikcija.

Album “Mechanisms” dostupan je na Youtube kanalu Multimedia Music kao i na svim relevantnim muzičkim platformama.

Share This