Faust – Daj mi radosti (CD singl)

RnR records

 

Piše: Milan B. Popović

 

Ako sam u domaćoj, srpskoj, balkanskoj, rokenrol muzici i autorskim liričkim tematskim odabirima tražio duhovnost, religioznost, onda sam je – konačno – našao u subotičkoj grupi FAUST i njihovom tekstopiscu i vokalu,maestralnom umetniku TIBORU CINDRIĆU! Ne krijem da me je kupio svojom iskrenošću, svojom ispovednom lirikom, svojim mantra – Bog– Isus – Gospod  stremljenjima i obraćanju ISUSU da ga – spase! Ja iskreno verujem u sve druge, drugačije, vere, pa čak i u svoju, pravoslavnu i ma kojoj umetnik TIBOR CINDRIĆ  pripadao i ma kojoj veri on sam bio naklonjen, ja mu skidam kapu i odajem puno poštovanje, i svaku podršku, kako privatnu, tako i javnu, poput ove!

DO VEKA ISUSE HVALIĆU TE – samo je deo teksta ove potresne i uzbuđujuće molitva – numere, zvučno tekstualnog dokumenta, koji sam sasvim slučajno otkrio, mada, život me je naučio da ništa nije slučajno pa ni ovo impresivno otkriće!

SLAVIM  TEBE, DUŠOM SVOJOM; VEČNI ŽIVOT ŽIVEĆU ZA TEBE, DO VEKA HVALIĆU TE, DUGA CESTA, SVE DO RAJA, kazuje gromko i iskreno TIBOR CINDRIĆ u numeri DAJ MI SVETLOSTI , koja se u originalu nalazi na CD-u BOJE iNOTE grupe FAUST koja ove godine slavi čitavih i jubilarnih, za svako poštovanje, 30 godina postojanja i egzistiranja na više jezika, ne samo na srpskom jeziku. Ovaj muzički dokument ivremenski (traje čitavih prelepih i umilnih šest minuta i četrdeset pet sekundi trajanja) nikako nije radijski frendli, ali po svojoj semantičkoj košulji, trebalo bi da bude mejnstrim i za primer mladima, svima!!!

Foto: Faust arhiva

Ja sam izrazito blažen dok pišem ove redove i slušam rock n roll numeru DAJ MI SVETLOSTI grupe FAUST, na svom plejeru na opciji ripit, i divim joj se. Ona leči slomljena srca,ona poziva Gospoda, on poziva na milost i mir, kako duhovni, tako i telesni. Ona poziva na prijateljstvo, bratstvo i LJUBAV, a vera je ako ništa drugo – da podjednostavimo, bar ja tako mislim i tog sam stava – vera je zapravo jednom rečju: LJUBAV!!!

Kako se numera bliži kraju dobija na tempu i dinamičnosti, energičnosti i opravdava epitet – rock’n’roll pesme. Odlične solo i ritam gitare (Čanji Robert – gitara i Daniel Kaszas – gitara) dovoljno ubedljivo muzički isijavaju ovu pesmu do ushićena i svojevrsnog transa. LJUBAV LEČI SLOMLJENA SRCA, ponavlja vokal i tekstopisac numere DAJ MI SVETLOSTI, Gospodin i umetnik vrhunskog ranga i kalibra – TIBOR CINDRIĆ!

Foto: Faust arhiva

Ja sam u potpunosti ispunjem milinom i blaženstvom rokenrola i duhovnosti skladno uklopljene u jednu celinu koja zvuči i deluje impresivno dobro! I više od toga! Deluje tako ubedljivo i iskreno  poput ispunjene molitve svetom trojstvu i ako postoji bend koji mi je našao slabu/jaku/pravu tačku, onda je to subotički rock sastav FAUST, posebno sa ovom numerom!

Veoma dobro!

Veoma veliko otrežnjenje!

Veoma veliki poziv da se vratim veri onoliko čvrsto i jako kako sam bio nekada u veri i u svom ličnom odnosu sa Bogom! Sugestivna je pesma DAJ MI SVETLOSTI i to je njen najveći KVALITET PLUS i to se mora naglasiti, takođe!

U vremenu brutalnih dobronamernika, naići na biser i dijamant poput  numere DAJ MI SVETLOSTI, pravi je raritet, pravi unikat, i veliko zadovoljstvo! ZEMLJA BLISTA UZ POMOĆ ISUSA, kazuje TIBOR, ali ipak moli u njoj i peva – SPASI ME!!!

 

Album: Boje i note

Muzika: Atilla Toth

Tekst: Tibor Cindrić

Aranžman: Attila Toth

 Snimano u studiju: The kid`s room production – Srbobran

 

Foto: Faust arhiva

Snimatelj: Attila Toth Producent: Attila Toth

Izdavač: RnR Records

 Faust su: Tibor Cindrić – vokal

Attila Toth – bubanj

Aleksandar Feher – klavijature

Robert Szebenyi – bas gitara

Čanji Robert – gitara

Daniel Kaszas – gitara

 

Foto: Faust arhiva

Niko me ne može ubediti da istinski profesionalci svog zanata, vlasnici i direktori  RnR records izdavačke kuće: čuveni višedecenijski muzički i književni recenzent i novinar svetskog renomea i vanserijskog kalibra, Branimira A. Loknera Baneta iz Zemuna, i Predraga Jovanovića, da mogu eventualno napraviti (slučajni,previd) kiks pri odabiru kvalitetnih bendova koje svrstavaju u svoj cenjeni RnR CD katalog izdanja od kojih sam i ja mnoge njihove CD-ove recenzirao… Ni ovoga puta, kada je reč o bendu FAUST iz Subotice – nisu pogrešili, čak gle čuda? – ovo je možda, jedan od najboljih sastava koje sam iz RnR records CD kataloga imao prilike da čujem, recenziram, a da pritom u njima i – UŽIVAM!

Uživajte i vi slušalački auditorijume u pesmama i albumu BOJE i NOTE subotičkog, izuzetnog rock n roll sastava FAUST, makar i trećinu koliko sam ja uživao, nećete zažaliti! U to sam apsolutno siguran!

Preporuka za preslušavanje i nabavku hard pakovanja i online platformi CD-a BOJE i NOTE  grupe Faust, izdavačke kuće RnR records, se naravno, itekako preporučuje!!!

Od sveg svog tetoviranog srca i molitve Gospodnje u bolje sutra i slavu rokenrol i poetske umetnosti od mene toliko!!!

Share This