Goran Jović – San koji mi se ne priviđa

FIDBOX/2022.

 

 

Piše: Milan B. Popović, pesnik, muzički CD recenzent, kolumnista i publicista

Zaista je izuzetna privilegija (doduše i zaslužena, mislim da se i on slaže sa mojom malenkošću) dobiti lično od gospodina, u ovom slučaju posebnog umetnika vrhunskog kalibra i ranga GORANA JOVIĆA njegov, najnoviji, dugosvirajući CD, naslovljen sasvim zanimljivo i istinito suštinski po njega, i njegovu karijeru koja vremenom, evo, čujemo i živi svedoci smo toga, ide uzlaznom linijom: SAN KOJI MI SE NE PRIVIĐA, među prvim, ako ne i prvom CD recenzentu u Srbiji, i Ex-Jugoslovenskom regionu. Možda su me radio stanice preduhitrile, ne marim ja za to, ali CD recenzenti i CD kritičari, siguran sam u to – nisu!

Na CD-u umetnika, GORANA JOVIĆA podvlačim, podcrtavam i pišem bukvalno velikim slovima: UMETNIKA, jer je to veoma bitno naglasiti, obzirom da je ovde pomenuti gospodin, GORAN JOVIĆ javna i izuzetno svestrana ličnost, nalazi se ukupno dvanaest kompozicija, što je za današnje diskografske uslove i praksu – istinska retkost! Potpuni unikat i raritet, vredan svake pažnje i pominjanja!

Dobro, jeste da se na CD-u SAN KOJI MI SE NE PRIVIĐA, nalaze i neki ranije objavljeni hit singlovi-songovi i video spotovi poput: SPAS TRAŽIM U ROKENROLU (najnoviji od njih i jedan od najživljih, sa puno energije, dinamita i života u njemu), onda, singl : BEBO (briljantan, svakako,  možda i najblistaviji od njih, starijih).

 Sa video spotom KAFA S TOBOM umetnik GORAN JOVIĆ je rešio da predstavi, najavi ovo dugosvirajuće CD izdanje SAN KOJI MI SE NE PRIVIĐA. I on, GORAN JOVIĆ je to uradio džentlmenski uspešno, sa rafiniranom dozom romantike, iskrene ljubavi, dovoljno neskrivene emocije u svakom stihu i svakoj strofi pesme relativno arhaičnog naslova KAFA S TOBOM, ali sa puno srčanog naboja jednog alfa mužjaka, utkanog u semantičku košulju vokalne melodijske linije, dress koda pesme i njegovog ličnog sigurnog stasitog nastupa, tako da u krajnjoj liniji najavni video singl KAFA S TOBOM jeste fabulozno, bravurozno, uspešno, inovativno, kvalitetno, sasvim prijatno, moderno, novo i osvežavajuće rešenje i sasvim dobar učinak u krajnjoj liniji, u domaćoj novoj kulturnoj pop rok ponudi moderne produkcije i šou biznisa.

Čini se da je umetnik GORAN JOVIĆ, vremenom, našao taj čarobni tajnoviti violinski ključ svog ličnog uspeha i načina kako da (on) dopre najkraćim putem, i do medija, i do publike, do najšireg slušalačkog auditorijuma, uspevši, uz sva neminovna iskušenja, da premosti sve prapreke i dođe do sopstvene zaslužene popularnosti pa i do zaslužene slave koja, evo vidimo dugo traje i ne prestaje da traje, i neće ni prestati, jer nema razloga za to, jer je GORAN JOVIĆ svakim svojim novim delom sve ubedljivijiji, moćniji i bolji! Zato dolazi do hvalospeva, poput ovog, koji nije nameran, nije lažan, usiljen, potplaćen, već klizi, ispisuje se sam od sebe, nošen pesmom i inspiracijom koja iz pesama GORANA JOVIĆA sama od sebe daje na materijalu da se sama ispisuje. To je ta karika koja mnogim akterima domaće rok scene nedostaje danas. Umetnik GORAN JOVIĆ je vodio računa o svakom detalju. Odmah na samom početku da kažem da je umetnik GORAN JOVIĆ istinski profesionalac u delatnosti kojom se bavi!!! Vodio je računa i o pakovanju CD-a, plastifikaciji i o profesionalnosti muzičara sa kojima je sarađivao, i o knjižici, i o fotografu, i o CD naslovnici pa čak i o samom naslovu CD-a. U knjižici su jasno odštampani što je lepo za pročitati svi tekstovi pesama, što opet znači da je GORANU JOVIĆU stalo da stavi akcenat slušaocima na svoj poetski izražaj, a ne samo na svoj vokalni i melodijski domet, koji je sasvim korektan i zadovoljavajući i ne dovodi se upitanje, ni na tren. U jednoj rečenici na CD-u umetnika GORANA JOVIĆA naslova SAN KOJI MI SE NE PRIVIĐA sve je uradio do tančina precizno i konzicizno i za svaku pohvalu je i za akademsku desetku je!

DA TE NISAM UPOZNAO je prva, potpuno nova i uvodna pesma na CD-u GORANA JOVIĆA apsolutni je FAVORIT moje malenkosti, pesnika i rock CD recenzenta, Milana B. Popovića. To je taj neprevaziđeni umereni rokenrol tempo. Pevljiva ljubavno, a la KIKI i PILOTI hit singl pesma GORANA JOVIĆA, na muziku MIROSLAVA MILATOVIĆA VICKA. Gitarski solo je naelektrisan u pravoj meri! GORAN JOVIĆ briljira u ljubavnim tekstualnim tematskim odabirima, a sada peva bolje nego ikada i čini se da je komotniji nego ikada, sasvim svoj i slobodan i da diše punim plućima, u najboljim godinama svog  istinskog realnog života, ali i kreativnog. Gitarski solo dovodi do kraja pesme i vodi je u fejd aut.

Nadam se da mi umetnik GORAN JOVIĆ neće zameriti u sledećoj konstaticiji: u sve boljoj i boljoj set listi na CD-u SAN KOJI MI SE NE PRIVIĐA, u numeri JA NIKADA NEĆU ODUSTATI OD TEBE, koju je doduše komponovao Nikola Zorić, a tekst napisao sam GORAN JOVIĆ, song zvuči veoma ozbiljno, inteligentno, i kvalitentno i podosta podseća na najbolje radove ĐORĐA BALAŠEVIĆA, i to GORANE i čitaoci shvatite iskljućivo kao KVALITET PLUS, i pohvalu, jer i dalje GORANOVA numera JA NIKADA NEĆU ODUSTATI OD TEBE ima njegov, GORANA JOVIĆA, lični tekstualni i vokalni autorski pečat:

JAKO MI JE TEŠKO JER SI SA NJIM

IAKO MI TO DANE ČINI SVE CRNJIM

JA SAMO SA TOBOM VIDIM SVOJU SREĆU

NIKADA OD TEBE ODUSTATI NEĆU.

Song NEVERNA LJUBAVI je svojevrsna oda GRAMOFONU i NJOJ. Pomalo je tekst urnebesno uvrnut, a muzika u bluz kantri fazonu, ali i Elvis Presli prizvuku. Muziku je komponovao Miroslav Milatović Vicko. Zaista neobična pesma. Kratka vremenski, ali slatka.

O singlu BEBO ne treba previse trošiti reči treba je poslušati pa vam je prepuštam da je obavezno čujete, ako je već niste čuli:

ZNAM DA TI NEDOSTAJEM je fantastična, topla, akustična, a moćna balada, retko stvorena u današnje vreme. Tekst pesme je GORANA JOVIĆA, naravno:

UZALUDUŠ SE BORIŠ

ALI BEZ MENE NE POSTOJIŠ

ZNAM DA ŽUDIŠ ZA ZAGRLJAJAJEM

I DA TI NEDOSTAJEM.

ZNAM DA U TEBI JOŠ TRAJEM

I TVOM SRCU NADU DAJEM

I SUVIŠE TE DOBRO POZNAJEM

ZNAM, VRLO DOBRO ZNAM, DA TI NEDOSTAJEM.

 

RANJEN SAM je vrhunska rokenrol tekstualna pesma. Možda i ponajbolja GORANOVA lična pesma na ovom CD-u. GORAN JOVIĆ se u songu RANJEN SAM tekstualno totalno ogolio do same srži otkrio javnosti kao otvorena knjiga. U tome je hrabrost i smelost umetnika i zato zaslužuje svako poštovanje! I ne samo zato, tekst pesme je jednostavno veoma originalan, a jednostavan! A u tome je bit i suština savremene umetnosti i umetnosti generalno! U jednostavnosti, a originalnosti! GORAN JOVIĆ je dostigao te visine vrhunskih majstora pesničke umetnosti čarobnjaka pisane i otpevane reči, rime i stiha i ja mu kao pesnik sa osam objavljenih knjiga pesama, zaista, ozbiljan sam, skidam kapu i odajem priznanje! I poručujem GORANU JOVIĆU, ovako javno, putem sredstava javnog informisanja i medija da sam i ja, MILAN B.POPOVIĆ – RANJEN, srce mi je poodovno tetovirano i ranjeno!

Sjajna je i simpatična  pesma VUK (ZA TOBOM LUD)!

ČOVEK NA ODREĐENO VREME, pretposlednja, jedanaesta pesma na CD-u/LP-u/kaseti, u žanrovski donekle rege, donekle pop, u svakako morsko valovitom prijatno plavom (Jadranskom) morskom valu u četiri minute i šest sekundi trajanja pesme, opet, umetnik GORAN JOVIĆ, posvećuje svojoj (ne)vernoj ljubi. Svojoj Muzi. Goran se samopreispituje u pesmi i prilično je simpatičan njegov način vokalnog izražaja u sklopu sa tekstualnim sadržajem.

Moram priznati da mi je osmeh, prijatan i pozitivan, dobronameran osmeh bio tokom preslušavanja pesama na CD-u SAN KOJI MI SE NE PRIVIĐA! Odvno me neki CD nije ovako oraspoložio! Pun je pozitivne energije i zaboravljenih vrednosti u ovo doba i vremena brutalnih dobronamernika!

U završnoj pesmi, SVE MI SE KOD TEBE SVIĐA, za koju je muziku napisao VIDOJA BOŽINOVIĆ DŽINDŽER, a tekst GORAN JOVIĆ, možemo osetiti dozu blage misterije i melanholije u muzičkoj pratnji, muzičkoj potki, pa čak i jednim malim delom, na prstohvat, u tekstualnom tkanju GORANA JOVIĆA, i ova numera se svakako izdvaja od svih ostalih, ali definitivno nije – the best! Ima nekoliko GORANOVIH vrhunskih, koje sam već pomenuo koje su zaista impresivne, zaista unikatne, zaista raritetne i koje su mi ulepšale ovo oktobarsko veče, ali i mnoga naredna hoće sigurno, jer planiram da ovaj CD GORANA JOVIĆA NAZVAN APSOLUTNO ADEKVATNO: SAN KOJI MI SE NE PRIVIĐA slušam na svojoj komponenti i dalje, stalno na opciji – repeat!

Umetnik, pevač, pesnik i tekstopisac GORAN JOVIĆ, ne mora više da sanja! On može realno da od današnjeg dana živi svoj nekadašnji san! Zašto? GORAN JOVIĆ je objavljivanjem ovih deset potpuno novih pesama, plus dve stare pesme, dostigao ne samo svoj lični san, već san hiljade umetnika koji mogu samo da mu zavide na postignutom uspehu, upornosti, radu na sebi, trudu i kreativnosti!

Biću i na kraju ove rečce o novom CD-u GORANA JOVIĆA i ja dodatno iskren do kraja-i mene samog, Milana B. Popovića – GORAN JOVIĆ je sa ovih deset novih pesama, plus dve stare apsolutno pozitivno iznenadio!!!

I više od toga!

Dao mi je umetnik GORAN JOVIĆ svojim pesmama veru u bolje sutra!

Ulio mi je u poslednje vreme oslabljenu veru u umetnost!

Dao mi je podršku da i ja sam kao pesnik ne odustanem od pesništva u zemlji u kojoj živim koja neguje supermarket kulturu i koja, uglavnom i pretežno, na TV neguje nekulturu!

GORAN JOVIĆ je za primer svima. Od Gorana Jovića treba učiti! I to slepo, ako treba! Goran JOVIĆ zna šta radi i to radi kako treba! ON TO RADI NAJBOLJE!!!

PESME GORANA JOVIĆA TREBA SLUŠATI I NJEGOVA CD/LP I KASETNA IZDANJA – TREBA PODRŽATI KUPOVINOM!

NIKAKO DRUGAČIJE!

GORAN JOVIĆ je ovim, novim CD-om SAN KOJI MI SE NE PRIVIĐA to u potpunosti zaslužio!

Moram da dodam još nešto kao svedok dešavanja u poslednjih deset godina domaća srpska i regionalna rok i metal scena cepa i rilja riff gitarama i dobuje ko tornado setom bubnjeva direktno u mozak, i skrimuje i groluje užasne pesme sa užasnim tekstualnim porukama. Niko da napravi, stvori i objavi  domaći NORMALAN album da prija uhu, srcu i duši. Evo konkretnog primera, pred nama, u prodavnici Jugoton u Beogradu, konačno GORAN JOVIĆ i SAN KOJI MI SE NE PRIVIĐA!

Meni se ne priviđa. Ovo je realnost! I GORANOVA I MOJA! DELIMO JE ZAJEDNIČKI!

BRAVO UMETNIČE GORANE JOVIĆU! VI STE IZRASLI U PRAVOG PESNIKA, A NE U TEKSTOPISCA!

IZUZETNO!

JA SAM SREĆAN,PRESREĆAN ŠTO POSTOJITE I ZAPANJEN POZITIVNO! I EUFORIČAN!!!

SVAKA VAM ČAST UMETNIČE GORANE JOVIĆU!

TOLIKO OD SKROMNOGA MENE!

Share This