Goran Šobić Sirano – Šamar (zbirka pesama)

Neki rok izdavaštvo

 

 

Piše: Milan B. Popović

 

Siguran sam, ne postoji puno ljudi koji nisu čuli za svestrano delo i lik Gorana Šobića Sirana, ali iako, možda ima takvih, evo, dozvoliću sebi tu privilegiju da kao pesnik, kroz Goranovu poetsku zbirku pesama izuzetno inteligentnog i provokativnog i višeslojnog, višeznačajnog naslova “ŠAMAR” približim, barem njegov poetski rad i kontinuirano delovanje na tom polju, ne zaboravljajući činjenicu da, između ostalog s pomenem za neupućene da je Goran Šobić Sirano i menadžer grupe FEUD (i mnogih drugih grupa) rock gitarista i tekstopisac beogradskog sastava ZID MORTAL, urednik u prvoj srpskoj izdavačkoj kući TAKE IT OR LEAVE IT, romanopisac, radio voditelj i mnogo štošta još u domaćoj muzičkoj industriji i šou biznisu, ali neke reference o Goranu Šobiću Siranu ostavljm Vama dragi čitaoče da proguglate i da se sami zainteresovate.

Goran Šobić Sirano je svoju-slobodno mogu reći modernu i savremenu urbopoetiku nazvanu ŠAMAR ispisanu na 92 strane posvetio svojoj deci! Poznajući ga privatno, naprasno sam ganut tim osećajem izrazito brižnog osećaja pažnje i brige jednog oca nad, i požrtvovanog roditeljstva nad dva bisera, dva briljantna, muzički nadarena sina. Prelepa i izuzetna sina koje sam imao prilike da lično upoznam, i koji su pošli očevim stopama- stopama rokenrola i umetnosti!

U samoj uvodnoj poemi, Goran Šobić Sirano blistavo briljira poslednjim stihom, koji nije i ponajbolji od ostalih u pesmi, ali se mojoj malenkosti dopao zbog čistote reči i neukaljanosti duše:

DUŠA IMA SRCA, OVO NEBO LEŽI U NJEMU

DOK JE NAJDUBLJE MISLI NAJTEŽE PRONAĆI

NEKI NOVI OSMEH JE NOVA RADOST

VAŠAR BUDUĆNOSTI VRTI KRUG IZNOVA…

Samo u ovoj strofi mnogo toga je rečeno. Samo u njoj je toliko toga sveobuhvatnog sagledano. To ne uspeva mnogima. To uspeva samo onima odabranima, samo onima nadarenima, samo onima posebnima, od Gospoda Boga dotaknutika iskrenim talentom da kroz stih i pesmu kažu i iskažu gotovo ceo svoj unutrašnji metro, ali i da opišu ceo ovaj naš spoljašnji, realni pa i svakodnevni ako baš hoćete, svet i svakodnevnicu, osećanja i međuljudske odnose.

Iskreno rečeno, moja misija je da umetnike, a posebno pesnike ovakvog, vanserijskog kalibra i renomea kakav je Goran Šobić Sirano (kojima zapravo i ne treba podrška jer o njima dovoljno govore njihovi stihovi), uvek podcrtavam, uvek naglašavam, što privatno, što javno, evo npr. upravo kako to sada činim.

U pesmi ČAŠA VODE, Goran Šobić Sirano na veoma interesantan i zanimljiv način govori o vodi kao svojevrsnom simbolu sreće. Gotovo neukrotivom. On i upozorava svet u toj pesmi. Nisam nailazio na pesme u kojima se pominje voda na ovako respektabilan način, kao u knjizi ŠAMAR!

Čitajući dalje zbirku pesama ŠAMAR Gorana ŠOBIĆA SIRANA sve više zaključujem da se ovde zapravo radi o sasvim relevantnom i argumentovanom stilu iskazivanju misli na papir/tastaturu. Šta hoću time da kažem? Imam utisak da je, barem u knjizi ŠAMAR, Šobić odabrao poeziju u prozi kao impuls i nerv delovanja, i to deluje neupadljivo efektno da se jedva primećuje, a da pesme i dalje ostaju pesme. To je moj lični subjektivni sud, i kao pesnik sa 7 objavljenih knjiga i recenzent, mogu, ukoliko mi dozvolite dragi čitaoče, da to primetim i javno napišem. Takođe, to shvatite isključivo kao KVALITET PLUS  knjige ŠAMAR i isključivo i samo tako! Nikako kao minus!

U pesmi DOMOVINA Goran Šobić Sirano kaže: DOMOVINA JE TEŠKA REČ!

I ne samo to. DOMOVINA je izuzetno jaka i teška pesma. Možda i najača i najteža u knjizi ŠAMAR, Gabaritna, surova, sirova, iskrena i brutalna. Čestitam Siranu na pesmi DOMOVINA!

Pesme RADOST, DOLINA I OLTAR I OMČA su svojevrsna suptilna, emotivna, refleksivna, fabulozna trilogija. Tu su nežne, umiljate paperjste reči i misli, tu cvetaju ushićenje i strasti, tu ljubav prema voljenom ženskom biću pobeđuje na svim frontovima sve barijere i prepreke. Moram da priznam da me je ovim delom zbirke Goran Šobić Sirano poprilično iznenadio. Mislim, znao sam ja da je on kulturan, inteligentan, vaspitan, učtiv i elokventan lik, ali ovolika eksplozija nežnosti me je naprosto zapljusnula i dala mi, otvorila mi put da se i ja kao pesnik oslobodim grča i pustim najtananijim emocijama da dođu do čitaoca,krajnjeg konzumenta i njegove knjige ŠAMAR i neke moje nove buduće knjige. Bravo Sirano, oduševio si me!

U pesmi NASELJA intrigantne su cele dve strofe pa bih želeo da Vam ih predstavim a posebno zadnji stih druge strofe:

JA SAM VAS PROZREO ALI NEMAM VOLJE ZA REVOLTOM

TA VEČNA CRNA NEPRIVLAČNA ZAVARAVANJA

MI IDU NA ŽIVCE PA GLUMIM ŽRTVU

PREKLINJEM I PROSIM KAD NA MENE DOĐE RED

I

 IAKO ME BOGATI SAŽALJEVAJU

DRAGO MI JE DA NISAM ONI

DRAGO MI JE ŠTO NIKO NEĆE ZNATI DA ME JE BILO

KAD ME VIŠE NE BUDE

JER SAM SLOBODAN!!!

Unekoliko se, čitajući knjigu ŠAMAR, pri samom kraju, može apsolutno argumentovano ustvrditi, da je GORAN ŠOBIĆ SIRANO, narativan pesnik. To je, ispostavlja se, jako uočljivo sve što knjiga odmiče i što se pesme smenjuju jedna za drugom.

Interesantna je simbolika i igra reči u pesmi BORBA! Trebalo je se toga setiti!

Poezija Gorana Šobića Sirana je ozbiljna poezija i nije za, nažalost, široki čitalački auditorijum mada bi trebalo da bude! Goran je mudar, natprosečno inteligentan, filosofski nastrojen pesnik, svestan sveta i “novog svetskog poretka”, svestan dešavanja u Srbiji, regionu i svetu, svestan geopolitičkih strujanja, dobar analitičar i sve to iskusno prožima kroz zvoju poeziju dajući joj svoj lični  autorski pečat što je i najbitnije za jednog vrsnog i multitelentovanog, dokazanog umetnika kakav je on.

Pesma SANTA LEDA je urnebesni rokenrol ljuvani trip. Vredi pročitati. Pomalo tužno. Pomalo duhovito. Sigurno iskreno, sigurno lucidno!

Na 91. strani se nalazi naslovna pesma ŠAMAR u kojoj sam pesnik, GORAN ŠOBIĆ SIRANO, opisuje šta je hteo da poruči pesmom i knjigom. Neke dragocenosti morate i ostavljam Vam da ih otkrijete sami.

Iznenađujuće dobra, zanimljiva, raznovrsna, slojevita, izistinski neobična i drugačija u odnosu na masu knjiga drugih pesnika današnjice, prodorna i interesantna, a pre svega kvalitetna zbirka pesama ŠAMAR , Gorana Šobića Sirana je pred nama i Vama.

Preporuka za nabavku,i čitanje zbirke pesama ŠAMAR se, naravno, podrazumeva!

Share This