Izložba “NORMA II” Dejana Krstića u Galeriji DOB

 

Foto: promo

 

Izložba „Norma II“ je izbor iz serije radova koji su rezultat višedisciplinarnog istraživačkog rada sa opštim ciljem prikaza formiranja identiteta, pojma slobode i njenog značaja za pojedinca. Ovo istraživanje podrazumeva upotrebu različitih metoda, poput na primer vođene fantazije koja je kao para-metod poznata po uključivanju nesvesnog, a sa ciljem promene ponašanja i osećanja. Svojom konstrukcijom, postavka aludira na strukture, pokret i oscilacije unutar zadate norme. “Norma II” prikaz je konstelacija mira, pritiska i prinude.

NORMA ll

Izložba „NORMA ll” nastavak je istoimenog projekta sa dodatnim objedinjenim i proširenim prikazom višedisciplinarnog istraživačkog rada koji teži prikazu formiranja identiteta, pojma slobode i njenog značenja za pojedinca. U središtu istraživanja radova predstavljenih na ovoj izložbi jeste ljudsko ponašanje i vrednosti koje on usvaja kao ispravne i neophodne za dalji rast, kao i ispunjavanje pred njega postavljenih očekivanja.

Ambijentalnu celinu izložbe čini spoj multimedijalnog i tradicionalnog likovnog izraza. U svom narativu, radovi novih medija diktiraju ambijentom prostora, dok crteži daju vizuelnu interpretaciju odnosa ranjivog i snage otpora prikazanog na telu muškarca. Figure na crtežima izolovane su iz prostora, većinski postavljene na crnu pozadini bez prikaza lica, dodatno aludirajuću na problem gubljenja identiteta u naporima prilagođavanja normativima. Bez prikaza figure u njenoj celini stavlja se akcenat na fragmentaciju. Taj osećaj podvojenosti pojedinac može iskusiti tokom procesa inicijacije ideje postavljenog standarda koji je u mogućem kontrastu sa ličnim potrebama i uverenjima. Težnja za prijanjanjem normativima potiče od strane duboko urezanih, ustanovljenih načela ponašanja koja se ciklično nameću i prenose u društvu bez osvrta na sveopšte prisutni i jasno vidljiv diverzitet potreba današnjeg pojedinca. Unutrašnji konflikt nastaje zbog odupiranja nametnutim uverenjima koje biva praćeno spoljašnjom osudom ili odbacivanjem, dok prihvatanje i prilagođavanje istim vodi ka otežanom procesu spoznaje ličnih osećanja i potreba. Referišući na aktuelna društvena saznanja koja omogućuju dodatni uvid i shvatanje diveziteta osobina, otvara se pitanje odnosa društvene celine koja u koegzistenicji sa savremenim kontekstom odbija promenu ili proširenje ustanovljene norme. U celini, izložba kroz pomenuti narativ predstavlja prikaz konstelacije mira, pritiska i prinude elemenata koji u različitim parametrima definišu identitet muškarca kao pojedinca ili kao nametnuti ideal.

Dejan Krstić

Dejan Krstić, rođen je 1994. godine u Loznici. Diplomirao je 2017. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na likovnom departmanu, odsek Slikarstvo. Master studije je takođe završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, katedra za crtanje, 2019. godine. Do sada je organizovao šesnaest samostalnih izložbi po konkursu i projektu. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Selektovane samostalne izložbe:
2023. Izložba „Norm“ Jelsa Art Bijenale (JAB) Jelsa, Hvar, Hrvatska
2022. Izložba “Mysterious” Edwin-Scharff-Haus Ulm, Ulm, Nemačka
2022. Izložba “Fantazija o slobodi” Galerija SULUV, Novi Sad, Srbija

Radio je na više domaćih i međunarodnih projekata od kojih se izdvaja selekcija za učešće na masterklasu Marine Abramović održanog u Beogradu, 2019. godine. Od 2020. godine aktivan je član Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV).

09.11.2023.

Share This