Izveštaj sa koncerta grupe ALEK

 

 

Piše: Milan B. Popović; Slika: John Wolfrik

Odmah, na samom početku izveštaja sa koncerta grupe ALEK iz Kragujevca da vam pojasnim u jednoj prosto proširenoj, ili složenoj rečenici-ko je bio te noći i jutra između 15. na 16. oktobar, na žestokom, dinamitnom i dinamičnom, krajnje ezoteričnom koncertnom uživo akt triju benda ALEK, a posebno onim ljubiteljima takvog i tog muzičkog žanra koji NISU BILI na koncertu benda ALEK te večeri-PROPUSTILI SU, UKOLIKO MI DOPUSTITE NA TOLIKOJ PESNIČKOJ I IZVEŠTAČKOJ, NOVINARSKOJ SLOBODI, DA TO TAKO NAZOVEM I NAPIŠEM (A I MOŽE MI SE!!!) – PROPUSTILI SU DA ČUJU I VIDE UŽIVO JEDNO VELIKO OTREŽNJUJUĆE I UPEČATLJIVO, NEZABORAVNO – BRUTALNO VIŠESATNO JEBANJE MLADE MAJKE U SITNE SATE!

Posebno ću naglasti moj doživljaj katarze koju sam doživeo slušajući umetnost umetničkog, a dominantnog i energičnog sviranja seta bubnjeva i istovremenog pevanja stihova i strofa apsolutno svih Alekovih pesama magičnog VLADIMIRA NIKOLIĆA koji je tokom celog koncerta plenio harizmom i energijom tek probuđenog mladog vulkana koji se probudio i pršti užarenom, vrelom vulkanskom lavom i preti da razori sve(t) oko sebe. Gust a sveden, razuđen, a kontrolisan, bahat, a veoma fin i obziran to je lik koji stoji iza seta bubnjeva benda ALEK, gospodin i maestro svog instrumenta VLADIMIR NIKOLIĆ. Slušao sam mnoge bubnjare uživo, bio na stotine koncerata u prvim redovima, ali ovako duhovno, gotovo ezoterično uzbuđenje koje sam doživeo slušajući i pažljivo posmatrajući silinu i enormnu ubedljivu moć, dinamiku i takti preciznost svakog udarca palica (koje sam na kraju na molbu dobio na poklon, kao svojevrsnu relikviju od mladog, ali iskusnog maestra VLADIMIRA NIKOLIĆA) ne pamtim da sam ikada u Srbiji i van nje uživo doživeo. Čak sam posle koncerta u razgovoru sa njim rekao da me njegovo sviranje bubnjeva podseća na kalifornijskog bubnjara Mat Soruma iz The Cult i Guns N Roses i Stivena Adlera iz Guns iz Guns N Roses (inače moje omiljene grupe svih vremena!!!), kad će ti ga bubnjar VLADIMIR NIKOLIĆ na to i meni je grupa Guns N Roses omiljena grupa svih vremena! Čudni su putevi Gospodnji! Ništa na ovom svetu nije slučajno! Jedno veliko bravo za Vladimira Nikolića i njegovo sviračko umetničko umeće seta bubnjeva!

Svakako treba napomenuti i ne izostaviti i prisustvo eminentnog muzičkog rock kritičara, urednika mnogih TV i radio stanica i publiciste Branimira A. Loknera, koji je najavio na sceni URMUS-a grupu Alek, rekao podosta o njihovoj karijeri i ako smem to da da napišem, čak je pozvao publiku da pozdravi prisustvo moje malenkosti, Milana B.Popovića, koji sam došao na koncert da podržim bend Alek. Hvala gospodinu Branimiru A. Lokneru na ukazanom i javno izrečenom poštovanju, koje je moglo da izostane, a njegovom dobrom i plemenitom voljom, nije! Bitno je napomenuti da je Branimir A. Lokner jedini rok novinar i jedini rok DD kritičar i recenzent u balkanskom regionu koji u KONTINUITETU taj posao radi još od početaka sedamdesetih godina prošlog veka pa sve do danas, i izuzetno je predan tome! To javnost i muzičari treba da znaju pa evo, ja ovim skromnim javnim putem, ali od srca, želim da im skrenem pažnju na taj veoma bitan detalj kad je autor i gospodin Branimir A.Lokner u pitanju! Njemu svaka čast i sva moguća priznanja kada je rok kultura i subkultura u pitanju!

Da ne bi ispalo da je bubnjar odneo šou, moram priznati da je ceo bend, ceo trio ALEK, na čelu sa alfom i omegom, Alekom Jovanovićem, o kojem ću sada reći koju rečenicu više delovao kompaktno usvirano i zaista sjajno ukomponovano, iako samo kao trio, što je još teže postići kada nema odvojene solo gitare i odvojene ritam gitare, nego je ceo posao spao na šestožičani Gipson Les Paul Aleksandra Aleka Jovnovića, koji je pritom i vokal benda i autor svih inteligentnih tekstova pesama i liričkih tematskih odabira, koji reflektuju našu/ljudsku/bačenošću u svet i sadašnjicu, realnost, svakodnevnicu, društvo, socijalnu egzistenciju, ljubav, kulturu i nekulturu. Aleksandar je prijatni i veoma pozitivni vođa benda, nimalo prepotentan-odličan muzičar i još bolji kompozitor koji iza sebe ima čak pet zvaničnih CD albuma. Poslednji, peti CD u elektronskom i tvrdom CD pakovanju, naslova 1.000 GODINA SAM, objavljen je ove kalendarske, 2022. godine, kao autorsko izdanje.

Ništa manje vredan, a gle čuda bio je izuzetan, nije bio ni basista Stefan koji svira crnu da ne može biti crnja četvorožičanu Ibanez bas gitaru po osećaju, a ne gledajući pragove drveta abonosa njegove bas gitare i to čini fabulozno briljantno. Raritetno retko uspešno i unikatno dobro i krucijalno perfektno! O inteligentnim mudrim i dubokim tekstovima i liričkim tematskimo dabirom gitariste i samog vokala Aleksanda Jovnovića ne treba trošiti puno reči! Sva trojica ste noćas mene kao pesnika i muzičkog CD recenzenta ostavili apsolutno bez teksta!

Slušao sam iz prikrajka i gledao sa neskrivenim voajerskim uživanjem JEBANJE ROKENROL-ERSKO MAJKE U SITNE SATE!

I VAS TROJICA TO ČINITE GLASNO I JASNO.BAŠ ONAKO MUŠKI, BAŠ ONAKO ALFA MUŠKI, BAŠ ONAKO ALEK MUŠKI!

Malo je reći da su svirali – dobro! Svirali su i pevali-odlično-i više od toga!

Premašili su i nadmašili sva moja očekivanja i nadanja i zadovoljan sam i zadovoljen što je tako! Dobijali su aplauze i ovacije od publike!

Ovo su sestre i braćo moja pravi i istinski pravi borci za rokenrol. Iz jednog posrnulog i privredno posrnulog grada Kragujevca kakvih je sve više u Srbiji ako izuzmemo najveće selo Beograd ALEK Jovanović, Vladimir Nikolić i Stefan su pokazali da imaju muda jača i od granita, gvožđa i cementa!

A to je bato moj već i hevi metal! Bilo je i hevi metala i gitarskih sola i gitarske pentatonike noćas na koncertu, a bile su i dve balade kao za predah, mada su i one bile power balade jer su odsvirane žestoko bučno.

Ja sam uživao! Ja sam srećan!

A Vi? Da li Vi uživate? Da li ste Vi srećni?

Kad u Vašem gradu vidite plakat za koncert grupe ALEK nemojte propustititi taj užitak za sva moguća čula!

Ovo sinoć je bilo maestralno da maestralnije nije moglo biti!

Toliko od mene. Kraj!

Share This