Kanda, Kodža i Nebojša – Beton (video sigl)

Mascom

 

 

Piše: Milan B. Popović, pesnik, muzički CD recenzent, kolumnista i publicista

 

Osmog juna je bila you tube animirana tekstualna video/audio premijera  najnovijeg singla beogradskog sastava KKN pod vrelim vulkanskim junsko-julskim naslovom- BETON! Od tog datuma pa do danas ona beleži preko 50.000 unukatnih pregleda što samo govori o izuzetnoj popularnosti grupe KKN koju sada, danas, čini sledeća postava :  Oliver Nektarijević – vokal, Nenad Pejović – gitara , Janko Mostarlić – gitara, Boško Stanojević – bas i Vladan Rajović – za setom bubnjeva.

Singl “Beton” najavljuje novi istoimeni album grupe Kanda, Kodža i Nebojša koji će biti dostupan kao digitalno i fizičko izdanje na jesen.

Muzika i tekst – Kanda, Kodža i Nebojša

Tekst pesme:

Probijam zvučni zid Razbijam metak čelom

Dajem ti sve, samo izostavljam

Onaj pijani deo

Blizu si – tvoj miris i dim mogu da osetim

Blizu si – mogu da osetim da ću da poljubim beton Pravila pišem sam I sva se svode na jedno

Nije sve za svakoga Pređii sa reči na delo

Blizu si – tvoj miris i dim mogu da osetim

Blizu si – mogu da osetim da ću da poljubim beton

 

Iako pesma BETON  traje pankerski  nepunih 3 minuta ona u svojoj gitarskoj zvučnoj pratnji i ritam sekciji (odlični i eksplozivni obojica BOŠKO STANOJEVIĆ na bas gitari i VLADAN RAJOVIĆ za bubnjevima) naprosto kulja i isijava salve energije, proključalog vulkana i uzavrele lave nalik, dok solo i gitarski dueli NENADA PEJOVIĆA I JANKA MOSTARLIĆA samo daju  numeri BETON na težini, značaju i onom KVALITETU PLUS koji se danas retko sreće u modernoj savremenoj muzičkoj produkciji i ponudi i zato ima biti zabeležen i javno podcrtan, naglašen i istaknut!

Moju malenkost sam ovaj, predpostavljam, OLIVEROV, harizmatičan stih-MOGU DA OSETIM DA ĆU DA POLJUBIM BETON- naprosto oduševljava- iako u realnosti izbegavam kavgu, što zbog drugih ljudi i njihove bezbednosti oko mene, što zbog samog sebe.

Muzikalnost ove numere je kontrastna! U kom smislu? Vokalna melodijska linija OLIVERA NEKTARIJEVIĆA je prijemčiva i komercijalna i radijski prihvatljiva, a zvučna pratnja je gotovo garažnog tipa, dinamitna i dinamična, rocknrollerska. Čini se da je , pre nekoliko godina, dolaskom gitariste NENADA PEJOVIĆA u grupu KKN dobila na boji i oštrini, i na konciznosti, ali i na intelektualnosti u muzičkom violinskom ključu, a što ne reći i to i na – GLE ĆUDA?-  sasvim novih postavki muzičkih sintaksičkih postavki rifova i minimalističkih soloa, tek na prstokvat, tek onda kad treba i koliko treba, i zatreba, i da svojim doprinosom i učešćem pomeri i razbije ramove, okove, kanone do tada skoro pojednostavljenih i uspostavljenih konvencija pesama sastava KKN koji je počeo da bude isuviše prepoznatljiv, pa čak i uniformisan.

Mišljenja sam da su svi članovi grupe podjednako izuzetno autorski bitni, ali i da je gitarista NENAD PEJOVIĆ, intelekt za gitarom i intelekt podrška Oliveru pred mikrofonom za intervjue- velik i bitan stub nosač za bend. Takođe, moram reći i još jednu istinu, bas gitarista BOŠKO STANOJEVIĆ, se u mnogome drži na staru slavu i EKV pripadništvo, učešće. Što se mene tiče, neka i to bude OK, ali mislim da bi, kao jedini pozitivan savet grupi, tj. konkretno njemu, basisti sadašnje postave KKN, bio da poboljša autorski a posebno svirački i koncertni značaj udeo benda. KKN ne praštaju svojim instrumentima, ne praštaju nikome, pa ni sebi samima. Ovakve ih ponajviše volim. Svakog člana ponaosob!

Singl BETON je izuzetna najava za novi album, koji, ako bude i približno betoniran kao ova pesma – biće sjajan- a BETON je- beogradski beo i sjajan u isto vreme!

Vrhunski hit ste uboli momci!

Živeli! Idemo dalje u nove muzičko inspirativne okršaje!

Ja sam uz Vas!

Brutalno i dobronamerno uz Vas!

 

Share This