KandaKodžaiNebojša – Beton

Mascom/2022.

 

 

Piše: Milan B. Popović, pesnik, muzički CD recenzent, kolumnista i publicista

Uvodni i naslovni singl BETON, je već poznat širokom slušalačkom auditorijumu, ima tome par meseci unazad, i zanimljiv je, što muzički , što lirički-kontrastno šarmantno – u jednom posebnom, ali ključnom stihu : BLIZU SI / MOGU DA OSETIM, DA ĆU DA POLJUBIM BETON! Da, to je taj beogradski, urbani šmek i čar koji KKN bend nosi u sebi. Bilo da je reč o iskusnimi maestralnim gitaristima vrhunskog i vanserijskog, fabuloznog ranga poput: NENADA PEJOVIĆA i JANKA MOSTARLIĆA, bilo da je reč, o usaglašenoj ritam sekciji – BOŠKU STANOJEVIĆU na bas gitari, i VLADANU RAJOVIĆU, ISKUSNOM vladaru magičnih palica za setom bubnjeva, i naravno – gotovo uvek RAFINIRANOM poeti specifične boje glasa i uzdaha i izdaha, krikova, jauka i odjeka, i ehova, gospodina za mikrofonom – gustog a svedenog, razuđenog a kontrolisanog, bahatog a obzirnog, njegovog veličanstva, vrhunskog maestra i pesnika, urbopoete modernog doba – u najpozitivnijem smislu te reči i konteksta, vokala benda KKN, OLIVERA NEKTARIJEVIĆA  kojeg, neskriveno, i privatno i javno, poštujem i cenim!!!

ANTONIUS BLOCK je vah vah furiozna katarzična ezoterična i transcendentalna gitarska muzička misteriozna, kakofonija mračnih tonova i elemenatana na kakvih, čini mi se,  publika KKN benda nije navikla, a ni tematski lirički odabiri SMRTI i UMIRANJA, koji obiluju u ovoj numeri u kojoj gitare i bas gitara BOŠKA STANOJEVIĆA odvodi u fejd aut nije nešto što je publika navikla od KKN. No, uvek postoji, ono, prvi put! Moglo bi se reći daje NEKTARIJEVIĆEVA ANTONIOUS BLOCK unekoliko kontroverzna u svojoj ponudi, ali sasvim čedno i prijemčljivo pohotna u tražnji inspirativnih svojstava sveta i života, što se upravo očituje naslovom složene razaznatljivosti: ANTONIUS  BLOCK! Izrazit, zbilja metafizički, vapaj muzičara i pesnika Olivera, očituje se u tražnji opuštanja, umirenja, smirenja, koja nasuprot surovom otporu poetski traju u vrtlogu i turbulencijiji JEZIVOG LUNA PARKA NAŠE / LJUDSKE / ŽIVOTNE BAČENOSTI U SVET! Ispovedna, nemilosrdna, reska i nepoštedljiva lirikana prvi pogled, duboko sakriva ustreptale misli o smislu i besmislu i životu, kroz koji svi mi prolazimo – neko bezbolno i lako, neko suprotno od toga.

MUZIKA, MIR I LJUBAV, je tipična KKN pesma i pravo je uživanje slušati je mada ona ima dozu elektronike i mistike, melanholije. Odlična bubnjarska deonica VLADANA RAJOVIĆA… Pesma je brza kao tornado, stihovi pucaju rafalnom paljbom kao iz mitraljeza, smenjuje se refren: MUZIKA, MIR I LJUBAV i pesma udara na kraju u zid!!!

ODNOSE ME je moćna balada (ali ne i ljubavna!!!) koja je lični favorit sa celog CD-a BETON potpisnika ove recenzije, Milana B.Popovića, koju karakterišu dugačka gitarska sola NENADA PEJOVIĆA i JANKA MOSTARLIĆA koja isijavaju svu fabuloznu gitarsku, najsjajniju i najmagičniju i najplatinastiju moguću moć svetskih muzičara, planetarno popularnih, jer supomenuta dvojica gitarista, članovagrupe KKN, rame uz rame, vrat uz vrat, prag uz prag, kabl uz kabl, sa svetskim gitaristima vrhunskog ranga. Pritom, Oliver Nektarijević briljira u liričkim pesničkim slikama pomenute numere, i samo doprinosi značaju i posebnosti, unikatnosti, raritetnosti i osobenosti ODNOSE ME – pesme nad pesmama! Ovo je već svetski notalni geografsko – koordinatni sistem! Tvrdim to. Tu nema nikakve dalje diskusije! Zbog pesme ODNOSE ME vredelo je objaviti CD BETON! KRAJ! T.A.Č.K.A.

TAMO GDE JE SUNČANO JE takođe singl/video koji je od ranije poznat slušalačkom i TV auditorijumu. Poletna i komercijalna pesma i  sve je na svom mestu! Ništa ja tu ne bi dirao! Dovoljno dobro, dovoljno efektno!

PREŽIVETI U SMRTI u uvodnom polu akustičnom, polu električnom sazvučju, a onda počinju da rokaju, da bi opet napravili mali gitarski pasaž, nalik uvodnom. U songu PREŽIVETI U SMRTI apsolutno ceo bend, svi članovi benda KKN, daju svoj maksimalan (sjajan, izuzetan i bitan) doprinos da pesma bude hrabra, veličanstvena, odvažna, ubojita, otresita, probojna, jaka, dinamitna, dinamična, i na tome im treba čestitati, podcrtati to, pohvalitiih i privatno, pohvaliti ih i javno, upravo ovako kako ja to sada činim. Kao kolektiv umetnika, KKN bend, najbolje zvuči i najkompatibilnije, kao jedna celina. I pesma PREŽIVETI U SMRTI  je uz pesmu BETON, pesmu ODNOSE ME, pesmu TAMO GDE JE SUNČANO, jedna od kvalitetnijih, i ponajboljih numera na novom CD-u beogradske grupe KKN, po mišljenju moje malenkosti, uz svo poštovanje za sav uložen autorski i instrumentalni trud, rad i napor, prilikom rada svih članova na svih devet kompozicija koliko ih ima narezanih na ovoj novoj kompaktnoj disketi – BETON!!

U numeri TU I TAMO, TAMO, TAMO, koja je žestokog žanrovskog hard rock sazvučja, gitarski obojena poprilično žestoko što mi se posebno dopada, nabijena testosteronom i energijom alfa mužjaka koji ujeda i napada, ma kakvi napada, on napastvuje, obe gitare kidaju i reže, (NENAD PEJOVIĆ i JANKO MOSTARLIĆ) bubnjevi (VLADAN RAJOVIĆ)  tutnje i sabijaju poput krda slonova i bizona koji uspešno krče gustu (pra)šumu, a OLIVER NEKTARIJEVIĆ stilizovano žonglira rečima u kalamburama u stihovnim otkidajima u rimama koristeći čak i narodne izreke. Sve u svemu, ovo je savršena pesma pred kraj CD-a i jedinstveno pravo žestoko hard maltene metal rokenrol osveženjena koje smo dugo čekali!!!

Završna, deveta, paklena numera, SAD MI JE DOBRO, je OLIVEROVA autobiografska, itekako, duboko lična pesma. Kompletna muzička pratnja, a posebno gitarski solo je savršen i zaslužuje svake pohvale i KVALITET PLUS i FAKTOR X od mene! E, tekst te pesme ću ostaviti kao TAJNU da je sami otkrijete i nabavite CD/LP BETON beogradske grupe KANDA KODŽA I NEBOJŠA!

Sve u svemu, ja sam jako zadovoljan i zadovoljen ponuđenim muzičko tekstualnim materijalom: i muzičkim, i tekstualnim! ITEKAKO! I muzičko umeće gitarista NENADA PEJOVIĆA i JANKA MOSTARLIĆA je dostiglo ove 2022. godine najvišu tačku usavršenja do same savršenosti što me posebno raduje, jer mom čulu sluha, a i duši godi, a poetika, urbopoetika i krajnje inteligentni tekstualni odabiri OLIVERA NEKTARIJEVIĆA nikada, ni na jednom albumu do sada, nisu bili tako smrtno ozbiljni, i strogo koncizni- tako da je ovaj album i CD – od mene, a verujem i kod većine mojih kolega po peru CD recenzenata, zaslužio, ni manje ni više, nego, jednu čistu, akademsku – DESETKU!!!

Foto: Renato Miškolci

Momci iz benda KKN, ja sam ponosan na vas, i što predstavljate grad Beograd u kojem sam rastao od malena i stasao i doživeo najlepše i najteže trenutke u mom životu!

Ja verujem u vas sve u bendu KKN, a vi ste CD-om BETON kao čelikom i gvožđem zacementirali i opravdali moje iskreno poverenje u vas!

Jednostavno rečeno, savršen CD album!

Drugim rečima rečeno, ostavili ste bez teksta, pesnika!

Šta drugo više, od toga – reći, i napisati?

Share This