Kanda, Kodža i Nebojša – Popis

Mascom/2020.

 

 

Piše: Milan B. Popović

 

Svakako je evidentno i za CD 1 i za CD 2 maltene THE BEST OF / POPIS dvostruki album POPIS, da je ključni, krucijalni, najbitniji, najprepoznatljiviji, najautentičniji, najspecifičniji, najvažniji i, ako hoćete baš-najvažniji, glas, vokal i tekstovi jednog jedinog člana grupe KANDA, KODŽA I NEOBOJŠA, izuzetnog pesnika,OLIVERA NEKTARIJEVIĆA!

U drugom planu je izuzetna muzička pratnja koja se menjala iz albuma u album, ali zadržavala KANDA KODŽA pečat, što je za svaku pohvalu, ma koji je  instrumentalni kadar i sastav bio u pitanju.

CD 1 otvara stara numeraŠAFL, potom MEDITERAN, nakon nje izvrsna kAFANE I ROKENROL…. Jamajka…. zatim stara dobra Izlazim i tako dalje. Najveći dijamant CD 1 je –ako smem da budem toliko slobodan i subjektivan tj. ukoliko mi dozvolite toliku slobodu-NAJSVETLIJI DAN. Posle nje ide izuzetan song numera POSLEDNJI DAN, koji se svrstava odmah tik uz NAJSVETLIJI DAN, moj lični favoriti. Duboka, gitarska pesma, sa dubokim filozofskim tekstom koji nikoga ne može ostaviti ravnodošnim. OLIVER NEKTARIJEVIĆ je oduvek bio moj miljenik na domaćoj sceni. Njegova pojava, imidž, privatan uživo razgovor, privatan telefonski razgovor, pun blagosti razumevanja i strpljena leče sve rane na duši i iskrenost do srži. OLIVER NEKTARIJEVIĆ je umetnik kakav se još dugo decenija neće pojaviti na našoj sceni-mada bih voleo da me neko demantuje-jer je toliko specifičan, nežan, senzualan, specifičan, sofisticiran, ali dovoljno muški i muzički JAK da izdrži svaki koncer punom snagom odpeva. CRVENI KONJI su već predah na CD-u broj 1, gde OLIVER NEKTARIJEVIĆ poručuje- dolazimo iz sumraka! Zatvarajuća numera, gotovo osam minuta i 26 sekundi trajanja – DANAS NEBO SILAZI U GRAD- je brza rokenrol vožnja, trip ili putešestvije, birajte sami. U svakom slučaju, HRABRA JE  i dobra, kvalitetna pesma i protiv kalupa radijski prijateljskih kanona da se prave pesme od tri minute i dvadeset sekundi. Ponavljam DANAS NEBO SILAZI U GRAD  vremenski traje sa uživanjem punih osam minuta i dvadeset šest sekundi-uspeha i pobede rokenrola-nad šundom i kičem!

CD 2 grupe KANDA KODŽA KODŽA I NEBOJŠA POPIS počinje uvodnim zvučnim komadom DEVETI ŽIVOT, čijim jedinim istoimenim izdanjem nisam svojevremeno impresioniran, i to sam javno izneo kroz recenziju. Međutim, naredna numera, PREKIDI STVARNOSTI, ostavlja daleko upečatljiviji utisak u svojih više od četiri minute trajanja. OLIVER NEKTARIJEVIĆ, je za mene, kao kreativca ,kako neki drugi ljudi kažu tzv i nazovi pesnika sa objavljenih 6 pesama i 3 muzička CD-a sa 50 mojih pesama u rock/metal/hip hop i rege žanrovima, oduvek bio idol i posebna ličnost. Ne mogu da kažem inspiracija jer svako stvara za sebe, i svako ima svoje muze, ali da OLIVERA NEKTARIJEVIĆA  poštujem-to je sasvim izvesno i skidam mu kapu i na kvalitetu i na kvantitetu i na pređenoj-kilometraži. Toliko napisanih pesama, toliko hitova, toliko novih pesama, nikad se ne ponavljajući-ma sjajan autor, nema mu se šta zameriti! Song KAD OŽIVMO nastavlja da oplemenjuje svojim opojnim mirisima njegovih stihovima i magične muzike koja ih prati.

Ne bih voleo da me instrumentalisti grupe KANDA KODŽE I NEBOJŠE preko pogledaju što ih nisam pomenuo u ovoj duploj CD recenziji albuma POPIS, ali bez OLIVERA NEKTARIJEVIĆA- grupe KANDA KODŽA I NEBOJŠA ne bi ni bilo, bar ne u ovako super soničnom izdanju sa sve superlativima o njoj! Sedma numera VERA, NADA, LJUBAV i STAV mi je posebno draga pesama, jer je gitarama nafilovana, a stihovi briljiraju! Biser i dijamant pesma kao i video spot! Možda i jedna od tri najboljih pesama koje je sastav KANDA KODŽA I NEBOJŠA ikada napisao i snimio! U komadu PREKIDI PONOVO gitare režu i seku gustu (pra)šumu poput krda besnih  bizona, a zvonki glas OLIVERA NEKTARIJEVIĆA prekida tu fuziju roka  smirujući strasti, davajući posebnu atmosferu svojim stihovnim otkidajima od svog srca i sopstvene duše-koju itekako ima i poseduje!

Vokal, lider, i tekstopisac, poeta, pesnik, OLIVER NEKTARIJEVIĆ i svi prateći članovi, instrumentalisti i kompozitori muzike i aranžmana muzike grupe KANDA KODŽA I NEBOJŠA SU PONOS BEOGRADA I SRBIJE i BEOGRAD TREBA DA BUDE PONOSAN NA NJIH!!!

MALO JE REĆI SAMO- BRAVO MOMCI!

MALO JE REĆI SAMO- IZUZETNI STE!

MALO JE REĆI- NEIZMERNO VAS VOLIM, POŠTUJEM I CENIM!

MALO JE REĆI- UVEK ĆU VAS MEDIJSKI PODRŽAVATI! 

Share This