Kanda, Kodža i Nebojša – Sve je stalo (u r’n’r)

Mascom

 

 Foto: promo

Piše: Milan B. Popović

 

Moramo, barem mi koji smo odrasli i stasali na beogradskoj kaldrmi, na užarenom pločniku, u gustom smogu i ledenoj  beogradskoj košavi, pisati i propagirati NAŠE VREDNOSTI, a grupa KKN u svim svojim postavama od početka pa do dan danas, u svim svojim reinkarnacijama… prekidima… nastavcima… ponovnim prekidima i nastavcima rada, višedecenijskoj karijeri koja još uvek traje – ne vidi joj se, i ne treba da joj se vidi kraj-u inat svima onima koji bi im to iz sveg srca poželeli!

Numera Sve je stalo (u r’n’r) u sebi sublimira svu onu potrebnu dozu energije koja treba da bude isporučena publici u adekvatnoj dozi da bude i andergraund i mejnstrim u isto vreme. Oliverova lirika je dovoljan i poseban autorski pečat za rokenrol i tu se nema šta dodati niti oduzeti. Ne krijem da sam oduvek gotivio Olivera Nektarijevića i njegovu poetiku, imidž dres kod, način pevanja, unikatan-svakako i to jeste KVALITET PLUS koji grupi koja kompozitorski i instrumentalno svirački izuzetno skladno i briljantno radi svoj posao-daje na originalnosti, poput Bareta iz Majki, ili Caneta iz Partibrejkersa. U tom kontekstu podcrtavam ulogu Olivera Nektarijevića kao alfu & omegu sastava KKN. Nema sumnje da je za setom bubnjeva Vladan izuzetan, da je dojučerašnji sada već stalni član grupe KKN, gitarista NENAD uneo sasvim novi zvuk i poletnost koja je u jednom momentu i ponestajala grupi KKN… svi sadašnji članovi grupe pa i bivši članovi grupe KKN, poput sjajnog Branislava, Baneta na bas gitari, recimo, dali su svoj pečat-doprinos na nekim od brilijant zvučnim dokumentima  sastava KKN.

Beograd je zaslužio bend poput KKN! Beograd se ponosi bendom poput KKN i to je jednostavno realnost, a realnost, znamo, moramo prihvatiti kao činjenicu i kao argument i sa njom nastaviti u nove pobede. Grupa KKN u umetničke pobede, a mi koji ih slušamo i volimo, uz zanos i podršku i dobro raspoloženje koji nam oni pružaju nesebično, nastavljamo pobednički u našim svakodnevnim životima, poslovima, hobijima…

I  spomenik POBEDNIK na Kalemegdanu, moja malenkost bi posvetila-nikome drugome do grupi KKN, ako ni zbog čega drugog, onda zbog  upornosti i dugovečnosti da piju vodu sa čistog izvora rokenrola nesebično nam darujući po čašu te iste vode sa tog izvora, kroz svaku od njihovih novih/starih pesama.

Pesma Sve je stalo (u r’n’r) stala je u pet i po minuta trajanja i to je znak da oni nisu toliko radijski frendli, koliko su umetnički bend i ka umetnosti u rokenrolu i naginju! To se mora poštovati, ceniti, vrednovati i pohvaliti privatno i javno, evo, upravo ovako kako ja to sada radim!!!

Spot za novu pesmu beogradskog muzičkog sastava Kanda, Kodža i Nebojša „Sve je stalo (u r’n’r)” realizovali su Raško Miljković, Darja Pačevski i Sašo Štih, grupa kreativnih mladih ljudi, koju je, i ovoga puta u ulozi producenta, okupio Lazar Sakan, kreativni menadžer i vlasnik kompanije New Moment. Koncipiran kao road movie, ili rokenrol movie čija je usputna stanica, ne slučajno, Piran, „dragulj slovenačke obale”, ali i rodno mesto velikog italijanskog kompozitora Đuzepea Tartinija, koji je presudno uticao na tadašnju evropsku muzičku scenu, spot je prevashodno izraz jedne od ključnih poruka rokenrola „biti slobodan”, čak i po cenu toga da se bude „razbijen”. Piran se u njemu pojavljuje kao simbol idealnog prostora u kome je sve stalo, ali i iz koga sve kreće da se kotrlja. Članovi benda, u neprestanom pokretu, koračaju kroz svojevrsan muzej srednjovekovne arhitekture, uzanim, kamenim uličicama. Njihova sudbina istovremeno je i sudbina samog rokenrola biti u stalnom kotrljanju onog kamena od kog je sve i počelo.

KKN su maestralno dobar beogradski, srpski i regionalni bend!

Ja sam srećan što sam njihov savremenik, što postoje,  i što leče moju dušu!

Izlečite se i Vi-KKN su tu!!!

Share This