Kome bi ste dali prednost: A. Slađani Milošević, Adele, ili Lady Gaga?

 

Piše: Milan B. Popović, pesnik, muzički CD recenzent, kolumnista, i publicista

 

 ADELE:

Nekih dijamanata moramo da se prisetimo iz prošlosti, da bi nam budućnost bila blistavija i platinastija- upravo kakva je ADEL, npr., u ovom  , uživo izvođenju izuzetne, fabulozne,  balade, numere HELLO , koju je sama napisala u ko – saradnji sa Gregom Kurstinom, čovekom iz senke. Lirički tematski odabiri su čežnja, seta, tuga, uzdah, nostalgija, oprost i LJUBAV…za kojom svi tragamo i pesme pišemo i pesme poput HELLO rado  slušamo. Zvanični video spot ADEL za pesmu HELLO na you tube kanalu ima, verovali ili ne , 2,987,002,843 pregleda, i ako to nije dovoljan argument da je PLANETA GLOBALNO opustela od osećaja i oseta jednog za drugoga čoveka i žene, pa i ostalih rodnih kombinatorika, pred naletom i diktaturom supermarket kulture, i materijalnih instanci kao prioritet, onda ja stvarno ne znam šta bi trebalo da kažem da smo/ste većinom- svi mi – generalno , pri ili već / u emotivnom kanalu!Numera HELLO je krešendo istinskog vapaja za drugom dragom osobom koja nam ne dostaje, i molbom za oproštaj, i to nema veze ni sa religijama , verama i konfesijama- već sa univerzumom.ADEL ne izgleda kao napumpana sponzoruša iz Doline nojeva , sa nabudženim i implantatima u dojkama i sličnim egzibicijima novoga doba svakodnevnice…ali zato peva ko slavuj i vrhunski profesionalac.ADEL možda, pomalo elegantno popunjena, i ne liči vizuelno na super star vitku pop zvezdu sa kojim kilogramom više, već više liči na komšinicu iz komšiluka sa najobičnijom frizurom na svetu- ali njen vokal nema ceo svet. E pa dragi moji čitaoci, tu je taj tač i kvint i impuls i KVALITET PLUS! Ona je uspela da pobedi muzičku industriju rušeći njene ramove i zapovesti- svojoj umetnošću i refleksivnim vokalom. I zato mora biti zabeležena i ne zaboravljena!Iako mi je subjektivno omiljena grupa svih vremena GUNS N ROSES, ADEL je potpuno ok i cool!A i prija uz ove prolećne tropske vrline da uzburka unutarnju hemiju i razbukta emocije!Maestralno, kao i većina njenih pesama!

LADY GAGA:

Što se tiče Lady Gage, ima i ona kvalitete i emociju, ali njena pojava je više MODA nego što je istinska umetnost. Mislim da ona ume da ubode hit, ali da njene pesme nisu večne.  Mislim, strašno je to da je za pesmu SHALLOW tekst te pesme pisalo (slovima) četiri,  brojkama (4) tekstopisaca. Jeste ona, Lady Gaga u duetu sa Bradley Cooperom izuzetno iznela pesmu-ali nije to, to.

SLAĐANA MILOŠEVIĆ:

Lepo je to Lady Gaga vokalno iznela, ali budi ti kompletan umetnik, i svestran umetnik ko ALEKSANDRAV SLAĐANA  MILOŠEVIĆ, pa ću da te poštujem malo više, dublje i sa više argumenata. Kod umetnice ALEKSANDRE SLAĐANE MILOŠEVIĆ ima toliko argumenata da ne mogu da stanu u jedan prikaz, ali pomenućemo samo neki od  vremenski najbližih, najskorijih. A I oni sami su raskošni, bogati, vredni pažnje, ko biseri i dijamanti. Prava mala-velika umetnička blaga!Već 14 godina ima kako me prijatelji, poznanici, kolege, familija, saradnici i drugi umetnici pitaju jedno isto pitanje sa ogromnim divljenjem pa i ljubomorom koju ipak osećam-kako sam uspeo da dođem do izuzetne i gotovo nedodirljive rock star heroine i svetske zvezde-Aleksandre Slađane Milošević pa još i da ostvarim sa njom saradnju na umetničkom planu i snimimo zajedničku pesmu i video spot IZDAJA (Ja bih da odmorim dušu) i da zadržimo i višedecenijsko prijateljstvo? Evo da odgovorim jednom za svagda svima njima, jer su stvari spontane i sasvim jednostavne, kad se stave na papir i iskucaju tastaturom computera, ali i toplinom tetoviranog iskrenog mog i njenog srca – obostranog nežnog, ali i vatrenog srca kad zatreba, i ogromnog mog poštovanja prema pesmama Slađane Milošević koje sam voleo, cenio i pevao, od kada znam za sebe. I njen dress kod i imidž mi je uvek bio interesantan jer je Slađana Milošević oduvek bila drugačija od svih na Balkanu, ali i šire! I oduvek je bila ispred svih i bila je prva i najbolja, a ja volim da sarađujem  sa najboljima!

I sada, kada ima 1.000 rock i metal bendova mlađe generacije, jedino ona, Slađana Milošević i njen prateći hard rock/metal bend ima tu Californijsku impuls i šmek notu, taj čistokrvni Los Angeleski izvor čistog izvora rokenrola, opasnosti, magije, imidža kakav samo svetske gigantske zvezde poput Guns N’ Roses gaje, kao i sama Slađana Milošević, takođe i dan danas gaji, a mnogi mladi domaći i regionalni bendovi su na sceni onakvi kakvi su u školi, na fakultetu, ili na košarkaškom igralištu-ne mareći na imidž, bez obzira na kvalitet svirke i ideje i aranžmane. Slađana poznaje muzičku industriju i šou biznis ima u malom prstu i od nje treba učiti. Dakle, krenimo od samog početka….

Foto: Vladan Elaković

Želim da se zna kako smo čuvena multitalentovana umetnica svetskog ranga  Aleksandra Slađana Milošević i moja malenkost prvi put došli u kontakt. Naime, napisao sam recenziju njenog kompilacionog CD-a FANTASTIČNO PUTOVANJE, i objavio ga u medijima. Poslao sam joj ga na njen zvanični sajt www.Sladjana.com , pa potom i na njen  privatni e-mail. Čuvena umetnica A. Slađana Milošević je bila oduševljena napisanim (imate ispod original moju  recenziju bez ikakvih prepravki na uvid), i pozvala me je , isključivo da ja, baš ja i samo ja , (time mi je učinila veliku čast, zaslugu, poštovanje i privilegiju!!!) pročitam preko megafona u Makedonskoj ulici ispred tadašnje PGP-ove radnje CD-ova i  kaseta, na promociji tog istog CD-a tu CD moju napisanu recenziju. Čak mi je slavna princeza A. Slađana MIlošević obezbedila crni smoking iz Narodnog pozorišta, da sve bude na nivou, po njenim, visokim merilima i najvišim mogućim standardima. Isprva sam imao jaku tremu, iako sam i sam javna ličnost i novinar, CD recenzent i pesnik,  i više volim da sam sa ove strane pera, ili ove strane reflektora , nego na samoj sceni u samom fokusu pažnje,  i bio sam nesiguran da izađem pred masu ljudi , TV i radio ekipa i pročitam ovaj tekest ispod/- moju u novinama predhodno objavljenu CD recenziju albuma FANTASTIČNO PUTOVANJE, koja je, ispostavilo se, bila,  inicijacija za poslovni kontakt sa A. Slađanom Milošević, a kasnijih godina i za prijateljski kontakt i odnos koji traje do dan danas. Sve do noći pred promociju bio sam jako uzbuđen jer sam i sam oduvek voleo i poštovao umetnički rad A. Slađane Milošević, kada mi je predveče zazvonio telefon, a sa druge strane sam čuo glas moje omiljene umetnice u nas, A. Slađane Milošević, koja mi je rekla otrežnujuću poruku, citiram je – Vi ste Milane B. Popoviću sutra moja zvezda!

Tu je prestala svaka trema i ja sam se preporodio u trenu! Promocija je protekla u najboljem redu i  po planu-na zadovoljstvo svih mnogobrojnih učesnika koji su svaki za sebe  imali svoju ulogu u uspehu promocije CD kompilacije A. Slađane Milošević- FANTASTIČNO PUTOVANJE!.Moje zadovoljstvo je bilo – posebno!!! Okupljenih 2.000 fanova do 3.000 fanova muzike i poštovaoca lika i dela Slađane Milošević, stvorilo je ogromnu gužvu koja je ipak prijala, jer su jedva čekali da kupe CD kompilaciju, a više stotina od njih su dobili besplatne gratis majice sa Slađaninim portretom na prednjoj strani majice! Šta da Vam pričam kada je I moj rođeni otac stao u red, čekajući satima  da dobije majicu- dobio ju je!

A evo i tog inicijacija teksta koji sam napisao i  preko megafona pročitao pred nekoliko hiljada Slađaninih  fanova, stotine TV, štampanih i Radio medija iz Srbije i inostranstva …Bilo je to 2008. godine, dve godine pre učešća i  objavljivanja mog rock/hard/metal muzičkog CD-a VREME BRUTALNIH DOBRONAMERNIKA na kojem je umetnica/metalka u srcu i duši, i gitaristkinja na čuvenoj brend IBANEZ gitari, Aleksandra Slađana Milošević, u saradnji sa grupom ALOGIA, i mojom malenkošću, Milanom B. Popovićem,  na mojoj pesmi i Slađaninom doprinosu na korigovanju teksta pesme da bi on u krajnjoj instanci bio vanserijski, a ja ga, normalno, prihvatio, a kasnije i spota: IZDAJA (Ja bih da odmorim dušu).

Ko li se zaista krije iza mita i hodajuće legende, buntovnika i inteligentnog sanjara, osporavanog prvoborca, klišea ledolomca, i najzad, ali ne i kao najmanje bitno, umetnika? Ili, još konkretnije, u muškom svetu, umetnice? Slađana Milošević, naravno!Ceo život, i još uvek, ne nameravajući da se zaustavi, ispovedajući, propovedajući nečiju, svoju, sanjanu-nedosanjanu priču, koja svoju bit pronalazi u snu o slobodi duha, življenja i mišljenja- podcrtavajući je arteficijelnim, dakle, sofisticiranim kodom, kao primarnim i suštinski bitnim, povezujući Srbiju pod njenim zlatnim suncem i bombama sa jedne strane, i sunčanu stranu bulevara Sunset i glem rok ikonografije kao one -sa izvora- nadanja i težnji- sa druge strane ove pustolovine, životne avanture, nesvakidašnje idile i drame. Jedno drugo prožima i, čini se, jača.

Ove godine, sublimirajući kompletan kreativni rad -iako je to zapravo nemoguće jer je naprosto tehnički i tržišno neizvodljivo- karijere koja je sablaznila jedan deo balkanske regije dok je drugi sa divljenjem upijao svaki korak i nadao se uvek nečem novom, neočekivanom a tako bliskom. Kao da je tu, baš u njemu. Kompilacija –plus prateći DVD koji uz svu svoju tehnološku inovativnost, ne može verno dočarati svu raskošnost bola i hrabrosti u istoj kapi, moru talenta, kao ni vizije u svoj svojoj tananosti i osobenosti a u jednoj autorskoj ličnosti- u sebi krije dvadeset klasika popularne kulture, koja je, da je bilo više osećaja i oseta, mogla biti dominantna kulturna struja i ovde, pod sve zarđalijim suncem vremena brutalnih dobronamernika, uz koje i prateća, fina zla kob, i umetničke trzaje poput ovih, ispostavlja se, ne može sputati i ugušiti.

Foto: Eurovision

Ne bih izdvajao ni jedan naslov posebno, niti bi ih rangirao, jer to ne priliči ni temi ni trenutku, već bih vam ih ostavio kao na dlanu, predvorju života, koje kroz prizmu pakla spas svoj u jecaju osame, u ogledalu sudbine promatra. Odraz ne mora uvek biti tako loš. Naprotiv.

Viđeno?-možda-a u svoj svojoj pojavnosti-potpuno drugačije!

I, mora se priznati, prvo!!!

Nakon naše saradnje, Slađana je snimila nekoliko numera i video spotova. Samo jedan u sličnom metal, njoj očigledno bliskom sazvučju pod naslovom: A View From The Balcony, Slađana Milošević  je u pomenutoj  numeri (koja je većinski na engleskom jeziku, a delimično i na srpskom jeziku, što pažljivom slušalačkom auditorijumu ne može proći ne zapaženo, ali zato zvuči veoma efektno i složeno  u smislu osmišljavanja same pesme teksta, rime i muzike u čemu je autorka, umetnica Slađana Milošević izuzetna, fabulozna, istančana i krucijalna do najsofisticiranijih granica, i na tome joj svakako treba čestitati!) kompletan autor muzike, teksta, aranžmana i produkcije, dok je za setom bubnjeva bio Igor Malešević.

Još jednu saradnju je umetnica Slađana Milošević uradila u ambijentalnom elektro transcendentalnom ezoteričnom fazonu- svakako neobičnom, kakva je i ona sama, originalna!

Tu saradnju i profesionalni video spot možete videti  ispod:

Što se mene tiče, nema nikakve dvojbe, zna se ko je duže u muzičkoj industriji. Zna se ko je kada prvi singl i album objavio. Zna se ko je kada krenuo na veliku turneju.
Maestralna i neponovljiva ALEKSANDRA SLAĐANA MILOŠEVIĆ!

Ženska, a muška!

Svetska, a naša!

Volim je i poštujem!

Čast mi je što sam umetnički sarađivao sa njom na zajedničkoj pesmi I video spotu: IZDAJA ( Ja bih da odmorim dušu)!

Od mene toliko!

Tačka.

Kraj!

Za Slađanu Milošević- ne! Za nju nema kraja! Ona uvek stvara!

Ona jeste najprofesionalnija i za primer drugima!

Zato i dan danas jeste rock/metal star!

Slađana Milošević –  njena umetnost će trajati večno!

Svaka čast za borbenost, hrabrost,upornost i inteligenciju!

Slađana Milošević je čist bunt, čist rock n roll sa izvora bistre vode!

Ugledajte se na nju!

Ne zavidite!

Učite!

Uspećete!

Ona je uspela!

Malo je reći samo- bravo!

Dovoljno je reći samo- maestralno!

 

Share This