Kvantno polje – Čisto srce

Croatia records

 

 

Piše: Milan B. Popović

 

KVANTNO POLJE, kao svojevrsna četvorka/petorka/šestorka iz Novoga sada u vidu impresivnog i refleksivnog vokala ALJOŠE MOLNARA, potom MILJANA VUKOJA, MILOVANA ĐUĐIĆA (JIMIJA) koji je zadužen za muzički korpus, MILJANA VUKOJE, autora svih tekstova u ovih devet zvučno tekstualnih komada narezanih na kružnim putanjama ove kompaktne diskete naslova: ČISTO SRCE! Aranžmane su radili: MILOVAN ĐUĐIĆ (JIMI) i MILAN VUKOJE, ĐORĐE PETRIŠKO (violina), dok je producent materijala bio MILOVAN ĐUĐIĆ (JIMI), a na bas gitari DEJAN ZEC.

SVETLOST U VEČNOST je numera koja uvodi u ovaj dugosvirajući CD album. Vokal ALJOŠE MOLNARA u samom startu dominira u svoj svojoj punoći i snazi dok ga muzička podrška prati i daje mu na značaju. Primetan je i Hammond MILOVANA ĐUĐIĆA koji efektno daje šmek pesmi da ona deluje u isto vreme i retro, i peace i mir, i moderno i savremeno.

Nije slučajno pravilo u muzičkom biznisu i industriji da se na albumima kao druga numera stavlja najbolja numera sa albuma. ČISTO SRCE, naslovna, se nalazi tu. Ona, je već rokerskija, brža, gitarskija, razigranija, razbarušenija… divlja…

ČISTO SRCE U ČOVEKU

SIJA KAO SUNCE NA NEBU

LEČI DUŠU RANJENU

ISCELJUJE

Tri minute i 35 sekundi trajanja pesme ČISTO SRCE deluje kao melem na rani i vredi ga slušati na opciji ripit na Vašoj komponenti, ili uređaju. U njemu se pojavljuje na bas gitari DEJAN ZEC, a prateće vokale peva VIŠNJA VUKOV.

NEVIDLJIVI I NEČUJNI je jedna-nasuprot ČISTOM SRCU- melanholična storija. Donekle mračna kako u muzičkom ključu tako i u liričkim tekstualnim odabirima. Solo gitare MILOVANA ĐUĐIĆA (JIMIJA) pokušavaju da verno dočaraju atmosferu i u tome uspevaju.

MREŽA me lirički podseća na lovce na mlade čiste neukaljane duše i glave. Lepo su momci na umetnički način skrenuli pažnju na Novo doba i Novu sekciju koja je odavno tu, oko nas, u nama, a da nismo ni svesni njene moći. Barem mnogi nisu svesni, ili samo nemo ćute, nemoćni… KVANTNO POLJE ne ćuti. I ne treba, ono o tome peva i opominje!

U songu RASLABLJEN lirski subjektove numere je slab u veri, čeka, leti, odgovore traži, ali oni ne dolaze, sve je uzalud….

DUŠA I TELO je jedna krajnje fabulozna, ezoterična i transcedentalna muzičko tekstualna vožnja, pustolovina, ili trip. Ujedno, ona je, ako mi dozvolite na slobodi, i lični favorit potpisnika ove recenzije. MILOVAN ĐUĐIĆ JIMI je u ovoj numeri odsvirao prvoklasan, eksplozivan, i vanserijski solo na gitari.

Što se mene tiče, pojavljivanje i objavljivanje CD-a grupe KVANTNO POLJE naslova ČISTO SRCE je iznenađenje na kubni! KVALITET PLUS! To se mora naglasiti i privatno i javno, evo upravo ovako kako ja sada činim!

Svaka iskrena i topla preporuka za nabavku ovog CD albuma, naravno, se podrazumeva!

Share This