Lift – Ako si volela

PGP RTS

 

 

Piše: Milan B. Popović

 

Lift je mlada autorska pop-rok srpska grupa, koja je postala poznata po učešćima na izborima za pesmu Srbije na Evroviziji, 2020. godine na Beoviziji i 2022. godine na Pesmi za Evroviziju.

Aleksa Vučković je pevač i frontmen grupe Lift, rođen je 1999. godine u Beogradu. Studira na Fakultetu za medije i komunikacije. Učestvovao je u projektu „Rok opera“ kao solista. Sa 15 godina stigao je do finala „Pinkovih zvezdica”. Uzor mu je grupa Milan Mladenović i EKV, a njegov otac je Vladan Vučković Paja, srpski gitarista i kompozitor.

Luka Lisjak je bubnjar benda, rođen je 1999. godine u Beogradu. Učio je da svira kod Gorana Ljuboja Truta i Miroslava Milatovića Vicka, bubnjara Riblje čorbe, student je Pravnog fakulteta i generalni direktor agencije za digitalni marketing i veb dizajn, koju je sam osnovao.

Dimitrije Borčanin je gitarista Lifta, rođen je 1998. godine u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji tehničkih i umetničkih strukovnih studija, a osnovne studije završio na Fakultetu za menadžment Univerziteta Union – Nikola Tesla. Trenutno je na master studijama na Fakultetu organizacionih nauka i radi kao saradnik u nastavi na Visokoj školi za informaciono-komunikacione tehnologije.

Miloš Kipić je basista benda, rođen 1998. godine u Moskvi. Studira na Stomatološkom fakultetu u Beogradu.

Strahinja Vuković je klavijaturista benda, rođen je 1999. godine u Beogradu, završio je srednju muzičku školu „Josif Marinković”, odsek klavir, sada studira Tehnološko-metalurški fakultet.

Jakša Pantelić je nekadašnji član koji je svirao bas gitaru.

Bend je nastao 2017. godine, a njihov cilj je, kako kažu, da vrate rok u Srbiju.

Prvi hit singl i spot im je “Ako si volela”, komponovao ga je Zoran Antonijević, a tekst je rok pesnik i muzičar Nikola Vranjković, singl „Kada osetiš” inspirisan je kultnim filmom „Bal na vodi”, tekst na početku i na kraju videa napisao je Nikola Kojo. Singl “Da ti dam” su uradili članovi benda, a miks je uradio Pit Doel koji radi za Lejdi Gagu.

Izdali su svoj debi album “Prvi sprat” za PGP RTS 2019. godine.

Naziv benda je izabran jer sugeriše brz uspon na vrh.

Na oba takmičenja na izboru za pesme koja će nas predstaviti na Evroviziji, ušli su u finale sa pesmama “Samo mi kaži” i “Drama”, koju su napisali sa Milanom Sevdahom Bejbi Stankovićem.

DRAMA, pesma za Evroviziju 2022, rockersko dinamična i dinamitna pesma koja razbija stroge ramove komercijalnog žanra i zaslužuje visok i ostvaren plasman, što se i pokazalo na takmičenju u Beogradu. Izuzetnog imidž dress koda , za razloga od ostalih takmaca, odličan i inteligentan tekst pesme, garantuje onaj KVALITET PLUS koji se samo sporadično i retko javlja u našoj popularnoj kulturi i zato ima ostati pomenut i zabeležen, podstaknut, pohvaljen, što prihvatno što javno, upravo kako ja to sada činim.

Dramatično je što u Srbiji i regionu nema puno ovakvalitetnih muzičara koji su pod zaštitom i dirigentskom palicom, menadžerskom savetodavnošću i PR-u nadaleko čuvene rock / metal novinarke JADRANKE JANKOVIĆ.

Što se mene tiče, nema drame za budućnost benda LIFT iz Beograda, neka samo vredno rade, vežbaju, kreiraju i uvek će imati moju podršku.

Bravo za BEOGRAD!

Bravo za rock bend LIFT!

Bravo za ALEKSU VUČKOVIĆA!

Bravo za JADRANKU JANKOVIĆ!

Share This