Marina Pavlović – Ispod svile

zbirka pesama/Književni klub Sirin

 

 

Piše: Milan B. Popović, pesnik, književni i muzički recenzent, kolumnista i publicista

Poetesa vrhunskih daljina i dometa, MARINA PAVLOVIĆ, je srpska pesnikinja rođena 1979. godine u Beogradu. Prvu svoju knjigu naslova: NACRTAJ MI SLIKU NA KOJOJ SE SMEJEM, objavila je 2010. godine, i sam naslov te knjige već i tada može da upućuje na određene emotivne putanje, situacije, samoinicijativna preispitivanja pa i psihološko misaone pesničke stihovno naslovne lirsko pesničke preokupacije – poetese MARINE PAVLOVIĆ, jedne od TOP 3, ako ne i TOP 1, savremene književnosti i poetske produkcije modernog doba 21. veka – njene generacije autorki ženskoga pola!!! Objavljivala  je MARINA PAVLOVIĆ je svoje rukopise u mnogobrojnim zbornicima širom Srbijie, odnedavno postala i član knjževnog kluba SIRIN iz Beograda. MARINA PAVLOVIĆ ima supruga i sina koji je joj dar od Boga, kako i sama ume često da kaže, živi, radi, i stvara umetnička dela u Beogaradu!

Zbirka pesama MARINE PAVLOVIĆ, pod naslovom ISPOD SVILE, podeljena je u četiri poglavlja. Oni su: PLES, OBALA, U DRUGIM ŽIVOTIMA, i završno poglavlje: U NEKOM GRADU!

Knjigu, zbirku pesama ISPOD SVILE sam dobio na poklon od same autorke sa posebnom posvetom na početku knjige i citiraću je doslovce: DRAGOM MILANU, S LJUBAVLJU, MARINA! A kao da me je pronašlu sred duše – LJUBAV MI JE I PAŽNJA NAJPOTREBNIJA – posebno sada u ovim godinama kad mi se svašta izdešavalo u privtnom i poslovnom životu, i kada sam zbog različitih oboljenja, izgubio zuvek neke drage ljude, koje sam voleo najviše na svetu! A neki od njih su bili moja generacija, a neki od njih su bili duplo stariji od mene. Od svakog od njih se imalo šta pametno čuti, primeniti i naučiti. No, infarkt u snu kod jednog, dijabetes tipa 2 kod drugog, korona virus i srčana mana  kod trećeg najboljeg druga, zavile su moju dušu i duhovni metro u crno, i rastužile me do kraja života! Jedini spas sam potražio, uvideo i našao u roditeljima, ocu Borisavu, majci Milesi, mom rođenom bratu Marku, i retkim vrednim prijateljima Miodragu Stošiću, Srđanu Stajkoviću i Marini Stojanović, koji su svo troje, uz moju porodicu, na svaki moj tren, SMS poruku, za sekund kod mene i pri pomoći su mi, i u dobru i u zlu!

I MARINA PAVLOVIĆ spada takođe u taj najbliži krug mojih njboljih prijatelja i prijateljica. Više puta, godinama unazad, dokazala je odanost meni kao čoveku, kao prijatelju i kao pesniku i kao novinaru.

Zato sada i pišemo njoj – a MARINA TO NI NE ZNA – i to o spremam kao IZNENAĐENJE PLUS i FAKTOR X, koji MARINA PALOVIĆ u svojim stihovnim zaspisima – argumentovano tvrdim – poseduje!

MARININE PESME, u zbirci ISOD SVILE – uošpte nisu – svilene! JAKE su, teške za čitanje u prvi mah i dodir sa njima.

Mada recenzent u samoj knjizi, multitalentovni umetnik, pesnik i književnik aforističar, satiričar i scenarista, MIODRAG STOŠIĆ – ima suprotno mišljenje od moga, ali u isto vreme i kontradiktorno samo po sebi te Vam ga prenosim u celosti:

“Ona za razliku od najvećeg broja pesnikinja svoje genercije, ne poseže za postmodernim vokabularom, psovkma, vulgarnostima bez alibija, i nametanja modela žene kakvog viđamo u modernim filmovima o superherojima. Njena žena je i dalje nežna, krhka, romantična, a ipak traži od muškarca da napusti već jednom ta davna vremena…”

Motiv muzike je prisutan u svakom parčetu Marinine poezije. Ponekad ko simbol, a ponekad kao forma jer mnoge njene pesme mogu da se pevaju i podsećaju na najbolje balade balkanskih kantautora.

ISPOD SVILE je jaka knjiga pesama !

Muško – ženska poetska zbirka pesama !

U svakom slučaju je bolje, zdravije i kvalitetnije je biti ISPOD SVILE, nego ispod Mire!

Odlična zbirka pesama MILENE PAVLOVIĆ, kao unikat za 21. vek i njegovu negativnu sekciju i selekciju!

Bravo i živela!

Share This