Mariola Pantelić – Pod dlanom tvojim (prikaz knjige)

Liberland/2020.

 

 

Piše: Milan B. Popović

 

Zbirka pesama MARIOLE PANTELIĆ, naslovljena sa : POD TVOJIM DLANOM, inspirisana je plesom, konkretno- tangom! Prva asocijacija potpisnika ovog skromnog prikaza na sam pojam TANGO, jeste pesma/numera TANGO rokenol sastava NEGATIVE & IVANE PETERS, potom i ĐULETA ZVONIMIRA ĐUKIĆA iz čuvene grupe Van Gog, ali i na šaljivi stend ap rokenrol sastav GRBAVE TANGE, na kojoj sam se ja-igrom slučajnih prilika- prvi put susreo u publici sa MARIOLOM PANTELIĆ, poklonio joj svoju knjigu PESMA BUNCA I PLAČE- ni ne sanjavši da je ona – pesnikinja! I to kakva? Vrhunska!

Knjiga POD DLANOM TVOJIM u sebi krije četiri poglavlja: ILUZIJA POKRETA, POD DLANOM TVOJIM, ZAŠTO PREKIDAŠ TIŠINU i završno, MIRIŠE NA SREĆU. Njene misli , reči i stihovi jednostavno plešu, dišu i mirišu, poigravajući se u  pokretima tanga. To se da prepoznati već u samom startu u komadu- NEPOZNATO i KORAK U STRANU!

Song GURNI ZEMLJU  je već univerzalan i to mu daje na dubljem i značajnijem tonu i vrednosti! TORMENTA (OLUJA) JE vatrena pesma, poput vatrene poetese MARIOLE PANTELIĆ koja ovde sebe prikazuje u nešto eksplozivnijem izdanju sa puno žara i praskanja, poput buktinja, prskalica, gromova i razjarenih tek probuđenih vulkana-što mi se posebno dopada!

 Zanimljiv je stih: ILI JE MUZIKA IZGOVOR/ZA ONO ŠTO NE SMEM DA IZGOVORIM, u pesmi na 27 strani ali to veličanstvo cenjeni čitaoče ostavljam tebi da nabaviš zbirku pesama POD DLANOM TVOJIM, poetese MARIOLE PANTELIĆ i sam otkriješ draž ove pesme i svih drugih koje sam izostavio da pomenem….

Stih : SEBE NE ŽELIM DA LAŽEM, u pesmi PLES KROZ STROFE, opet mnogo govori sam za sebe i sveobuhvatno u pesmi, ali nekako dolazi u prvi plan iako je u samoj sredini pesme. Mariola je inteligentna i produhovljena pesnikinja, akademski obrazovana i emancipovana, finih damskih manira i zaslužuje svaku pohvalu, što privatnu, što javnu, poput ove, koju sada ja upravo činim.

Bravo MARIOLA PANTELIĆ na knjizi pesama POD DLANOM TVOJIM!

Voleo bih da je moj dlan dovoljno blizu tvog-dlana na prijateljskoj i kolegijalno pesničkoj osnovi i liniji. Bravo po 100 puta na izuzetno specifičnoj poetici koja je – kvalitet plus!

Share This