Metoh – Dogodine na Kosovu polju

video singl

 

 

Piše: Milan B. Popović, pesnik, muzički CD recenzent, kolumnista i publicista

Muzički sastav Metoh je nastao krajem 2019. godine, po blagoslovu Oca Andreja, sa ciljem da se omladina koja je redovna na Bogosluženjima okupi i oformi sastav pojaca koji će odgovarati na Svetoj Liturgiji nedeljom i praznicima i tako pokrene sav prisutan narodn da se uključi u odgovaranje na Liturgiji. Sastav se oformio kroz nekoliko nedelja i počeo sa redovnim probama. Sastavom rukovode članovi umetničkog odbora: Milica Mojsilović, Aleksandra Pašić i Ana-Marija Bogosavljević. Sastav ima preko dvadeset članova od kojih većina poseduje osnovno, srednje ili akademsko muzičko obrazovanje, što je doprinelo da u kratkom vremenskom periodu, kroz par meseci počnemo sa stvaranjem autorskih pesama. Kao rezultat nastale su šest autorskih pesama.

Pesme koje su prve nastale su Svetinje i Litije. Za pesmu Svetinje dobili smo tekst od pesnikinje Aleksandre Pešić. On nas je inspirisao da izrazimo svoja religiozna i patriotska osećanja kroz muziku. Muzički aranžman smo prilagodili ljudima koji sviraju različite instumente i koji redovno dolaze na bogosluženja u manastir. Pesma Litije je nastala u toku stvaranja prve pesme. Obe pesme su slušane na Litijama u Crnoj Gori.

Pored toga što se bavimo stvaranjem autorskih pesama, bavimo se i duhovnim pesmama, liturgijskim pojanjem odnosno aktivno učestvujemo svake nedelje u odgovaranju
na Liturgiji. To sve zahteva intenzivan rad i redovne probe. Nakon stvaranja prve dve autorske pesme Svetinja i Litija uradili smo još četiri pesme koje su stvarane o velikim praznicima: Dan pobede, Dogodine na Kosovu polju, Narodna himna i Sunce pravde. U planu su još četiri pesme i tropar posvećen Ocu Pajsiju Grku, obnovitelju manastira Vinče, koji će sačinjavati naš prvi CD.

Muzički sastav Metoh se bavi i misionarskim radom uz Misionarsko bratstvo pri manastiru svetog Arhiđakona Stefana u Slancima. Misionarski rad podrazumeva pomoć višedetnim i ugroženim srpskim porodicama. Naše delovanje se rasprostire od Kosova i Metohije, preko Republike Srpske pa sve do Srpske Krajine.

Tek nedelju dana koliko je prošlo od kada  sam  uradio dvosatni TV intervju sa veoma inspirtivnim i cenjenim, danas veoma aktuelnim i atraktivnim, ali i uticajnim duhovnikom, ocem Arsenijemu Manastiru Ribare kraj Valjeva i Mionice jer jedan BITAN telefonski poziv menja sve preko reda, zasluženo, naravno, možda i Božjom rukom vođen, došao je na red da se recenzira video spot i pesma DOGODINE NA KOSOVU POLJU, u izvođenju maestralnih, refleksivnih, duhovnih, produhovljenih, ozbiljnih, ali odvažnih i moćno jakih, vokalno skladnih i kad je dvoglasje u pitanju, neprikosnovenih članova i članica grupe – sastava METOH!

Kako se pesma razvija i teče, vremenom, tenzija postaje sve jača i jača i budi se vera u Pravoslavlje i srpstvo, i podsećanje na Kosovo ravno. Otac, Sin i Sveti duh, praćen molitvama, u liričkim tematskim odabirima ove numere DOGODINE NA KOSOVU POLJU, duhovnog, izvornog ali ipak, rekao bih, stilizovanog i modernog u isto vreme što mu daje na KVALITETU PLUS! sastava METOH, samo upućuje na naše (srpske) korene, običaje, kanone i veru, od koje su se mnogi, pogotovo mladi ljudi-što je najkritičnije- jako udaljili i u tom smislu numera DOGODINE NA KOSOVU POLJU predstavlja poziv, ma kakav poziv, predstavlja VAPAJ za spas duše i duhovnosti SRPSKOG naroda i geografsko koordinatnog sistema Srbije, koji se mora zaštiti, po svaku cenu.

Mišljenja sam da je sastav METOH, uzoran primer drugim umetnicima kojima je religija i religioznost značajna u radu, razmišljanju, delovanju i kreativnom stvaranju, pogotovo i prvenstveno kada je pravoslavlje u pitanje i opstanak njega, i Srba generalno, u vremenu brutalnih dobronamernika, kada vlada tzv. bela kuga.

Tekst ove predivne i inspirativne pesme DOGODINE NA KOSOVU POLJU napisala je Aleksandra Pešić, muziku za nju su komponovali: Milica Mojsilović, Stefan Vasić i Ana-Marija Bogosavljević. Sjajne aranžmane kao svojevrsne ukrase osmislila je Ana- Marija Bogosavljević. Snimano u studiju “Bare Wired”, Beograd 2021.

Pesma DOGODINE NA KOSOVU POLJU  je istinski moćna, ubedljiva, jasna, precizna, ponosna, rodoljubiva, iskrena, odvažna, gorostasna, britka, molitvena, granitno jaka i ruši sve pred sobom!

Dogodine na Kosovu polju

Zora sviće nad Kosovskim poljem, svetlost njena oklop obasjava, sa usana tiho molitva se čuje, vitezova silnih Svetog Pravoslavlja.

Oklopnici verni Jednom Hristu Bogu, u odbranu Krsta i kolevke kreću, iako je azijata mnogo više, spušteni viziri, barjaci ka nebu.

U jurišu silnom ukrstiše koplja, krv se izli iz hrabrih ratnika, svud po polju tela posejana, vrelom krvlju davno zalivena.

Danas niču novi div junaci, dok čuvaju svo Kosovo ravno, Vidovdane i da glasa nemam, dušom svojom ja o Tebi pevam.

Oj Kosovo, naš sveti oltaru, na zemlji si deo divnog raja, Srbin tu sad pesmu peva staru, tu se duša s’ anđelima spaja. Sad nebesa spuštaju se sama i oblaci ljube zemlju ovu, svako srce sa molitvom diše, dogodine na Kosovu polju.

 

Što se moje malenkosti tiče, uvek sam imao poštovanje prema umetnicima i kreativcima koji poštuju svoje poreklo i veru, i u umetnosti ih prožimaju i veličaju, pritom ne ugrožavajući i ne ismejavajući ni na bilo koji način druge ljude koji nisu istih običaja, verovanja, tradicije, rase i slično. Za mene je  muzički sastav METOH pravo muzičko nacionalno blago, koje sam upravo upoznao i osveženje za dušu i moj lični unutrašnji duhovni metro- u ove vrele letnje dane.

U najmanju ruku za ovu numeru mogu reći jednostavno- veliko bravo!

Toliko od mene!

U ime Oca, Sina i Svetoga duha! Amin!

Share This