Miki Radojević: Ne brkajte Leksinton bend i Green Day.

Intervju: Ivan Bajović, Foto: Laki Lazarević

Za početak prestavite se našim čitaocima?

Miki Radojević, kantautor.

Vi ste pevač u dva vrlo uspešna benda Six pack i Čovek bez sluha recite nam više o tome kako je došlo do toga?

Six Pack je moj matični bend samim tim što sam u njemu od samog osnivanja i time što sam iz grada iz koga je i bend. U Čovek Bez Sluha sam došao polu – slučajno. Tamo neke dvehiljadite smo zajedno radili pesmu “Umesto osmeha” i posle uspeha te pesme a njihovog deficita pevača odlučili smo da napravimo i album zajedno. Ispostavilo se da smo dobar tim i ja sam ostao u bendu do danas, kao punopravni član.

 Da li je teško biti frontmen dva benda?

Naravno. Ali kad nešto voliš i kada je prisutna adekvatna motivacija onda se stvari prosto odvijaju.

Ako se ne varam vi ste izdali i knjigu recite nam više o tome?

Dve zapravo. “Megafon” i “Olovke izlomljenog srca”. Obe su zbirke pesama, s tim što prva sadrži i pesme koje nisu doživele svoj audio oblik, a druga je kompilacija mojih najuspelijih pesama koje se nalaze na albumima oba benda u kojima sviram.

Da li je teško izdati knjigu i naći publiku koja čita?

Zavisi šta hoćeš. Ja nisam bio pretenciozan i nisam hteo da mi izdavač kroji kapu, već sam se odlučio na “do it yourself” varijantu. Sam sam našao sponzore i uz pomoć prijatelja koji su u štamparsko – dizajnerskom poslu objavio obe knjige. Takodje sam ih sam i promovisao pri čemu sam naišao na fenomenalan odziv čitalačke publike, pa su obe knjige rasprodate. U pripremi je drugi tiraž.

Vi ste uglavnom tekstopisac pesam koje izvode six pack i čovek bez sluha recite nam gde nalazite inspiraciju za vaše pesme?

Gde god se okrenem. Srbija je zemlja siromašnih, nezaposlenih, razvedenih, nesrećnih i depresivnih stanovnika, Svuda oko tebe, čak i kada se sam sjajno osećaš, nalaze se problemi na globalnom nivou koji ne mogu da te ne nagrizu. Dovoljno je da se na kratko nad svim tim zamisliš i eto pesme ukoliko umeš da pišeš i ukoliko si dovoljno hrabar da ne prećutkuješ istinu.

Kako vi to doživljavate pisanje pesama. Da li bi se reklo da je pisanje pesama neki vid pročišćenja duše?

Jeste. Ali meni je pisanje pesama i više od toga. Ja sada imam poziciju i dovoljan autoritet da mladjima od sebe otvaram oči i skrećem pažnju na životne zamke koje ih očekuju. Koncerti su najbolji alat za tu akciju.

Negde sam čuo da je ime za bend Six pack nastalo tako što je neko od članova kupovao pivo gde je bilo u paketu šest piva, da li je to tačno?

Ne. U vreme kada je Six Pack nastao pakovanje od šest piva nije postojalo nigde u ex-YU. Ali je zato postojalo u čuvenoj pesmi benda Black Flag.

Koje filmove volite da gldate i koji su vam omiljeni?

Volim filmove generalno. Sa izuzetkom horora i komedija, gledam sve što na IMDB-u ima ocenu preko 7. Najradije gledam naučnu fantastiku, drame i trilere. U top 3 bih svrstao filmove “Dežurni krivci”, “The dark knigt” (Batman 2, trlogija Krisa Nolana) i sagu “Star Wars”.

Koju bi ste knjigu preporučili najboljem prijatelju da pročita?

Ukoliko se izbor svodi na samo jednu, onda je to “Lovac u raži”, Selindžer.

 Kako se boriti protiv nekulture?

Isključivo zakonskim odredbama koje bi podrazumevale žestoko udaranje po džepu onih koji ne poštuju norme, bilo da se radi o šund muzici ili bacanju opušaka na trotoar.

I za kraj recite nam koja je vaša poruka mladima?

Da ne brkaju Leksinton bend i Green Day.

Share This