Milan B. Popović: Poezija je za mene elitna disciplina duha

Foto: Miodrag Stošić

Intervju: Aleksandar Čuković

Vašom novom knjigom nastavljate niz buntovničke poezije… U čemu pronalazite inspiraciju?

U mojoj novoj knjizi pesama, sedmoj po redu, naslova: “Bolji od svog života”, koja jeste i protestna i buntovna, ali je i veoma intimna, ispovedna, iskrena i refleksivna zbirka sa preko 150 pesama u njoj, na 210 stranica, nastavlja se moja borba perom protiv vetrenjača. Moje pero je moje ubojito, otresito i oštro oružje i jedino koje posedujem, a i dalje je umetničko! U pomenutoj, novoj Ovogodišnjoj zbirci pesama “Bolji od svog života”, nalaze se dve direktno i neskriveno socijalno angažovane pesme. Jedna od njih se zove: “Dragi gospodine predsedniče”, a druga se zove”Istine mamlazi kriju (Batina!)” i ona je nastala u saradnji sa multitalentovanim umetnikom Zoranom Marinkovićem Bjesomarom, liderom, tekstopiscem, pesnikom, akademskim  slikarom i pevačem rok grupe Bjesovi. U toj pesmi ja sam recitovao svoje dve strofe pesme “Istine mamlazi kriju”, a Bjesomar je dopisao svoj refren “Batina!” u kojem se obraća lično meni. U tom refrenu Bjesomar peva u karakterističnom, prepoznatljivom, melodijskom “Bjesovi” stilu i maniru. Sva audio usnimavanja obavljena su tokom oktobra 2007. godine u kućnom studiju Zorana Marinkovića u Gornjem Milanovcu, a finalni miks i mastering tokom januara 2015. Instrumentalna matrica je uglavnom semplovana. Glavni sempl “izvađen” je iz pesme “100%” grupe “Sonic Youth” sa albuma “Dirty” (1992). Tekst “Istine mamlazi kriju (Batina)” je pesma Milana B. Popovića “Istine mamlazi kriju” iz zbirke pesama “Vreme brutalnih dobronamernika” (Narodna knjiga, 2006), koju je godinu dana kasnije refrenom “Daj, Milane ne pizdi više molim te…” dopunio Zoran Marinković. Materijal za video spot sniman je 31. januara 2015. u Gornjem Milanovcu. Montaža ove osnovne, kraće i u boji, verzije, završena je 11. marta. Montaža kraće crno-bele, kao i duže crno-bele verzije, završena je 18. marta 2015. Pesma “Istine mamlazi kriju (Batina)” se i u audio formatu i kao video spot, nalazi na duploj CD kompilaciji “Hronično neumorni” (autorsko izdanje, 2015.) Hvala Valentini Nađ na konstruktivnim predlozima tokom rada na pesmi. Pesmu Dragi gospodine predsedniče  otpevao je Horsman  Coyote!

Dižete glas protiv društvenih anomalija. Koliko se pesnički glas danas čuje?

Bunim se protiv negativne selekcije! Bunim se protiv loše, očigledno degradirajuće i jeftine politike! Bunim se protiv pogrešnog sistema vrednosti! Bunim se protiv arogancije i ignorancije institucija i zvaničnih veliih medija! Bunim se što vlada kič i šund! Bunim se protiv klanova i klovnova! Zgražavam se što je istinska kultura i umetnost generalno marginalizovana, ne samo u Srbiji, nego i u regionu, a pogotovo status i značaj poetske umetnosti, jer nju smatram elitnom disciplinom duha i život svoj sam joj posvetio, kao i novinarstvu u kulturnim rubrikama, muzici, rokenrolu… Svoje knjige pesama poput naslova “Bolji od svog života” štampam u izuzetnim tiražima od 2.500 primeraka, druge knjige poput zbirke “Pesma bunca i plače” u tiražu od 1.500 primeraka, dok drugi pesnici maksimalno štampaju svoje knjige pesama od 200 do 300 primeraka. Ja sve što imam kanališem i preusmeravam u poeziju i poetsku modernu umetnost svoju iskrenu i nenašminkanu urbo-poetiku! I nije mi žao -čak naprotiv!- srećan sam i zadovoljan! Štampam muzičke CD kompilacije u rock i metal žanrovima sa 17 mojih pesama u tiražima u tiražu od 2.000 primeraka 2010. godine i nisam račundžija, ne prodajem ih, već ih poklanjam, posebno umetnicima i zainteresovanim konzumentima. Onda, muzičku duplu, dvostruku CD komplilaciju “Milan B. Popović & Hronično neumorni” 2015. godine sa 33 moje pesme sa rok, rege i hip hop izvođačima i muzičkih sastava tih žanrova iz čitavog balkanskog regiona, uključujući i Crnu Goru (muzički sastavi Grimm i Autogeni trening, konkretno!), tako da se trudim da i kroz muziku i melodiju moja poezija iz knjiga dopre do širokog slušalačkog auditorijuma i da se za nju čuje, a to sada samo, koliko je meni poznato, u regionu bivše velike Jugoslavije kao pesnik radim samo ja i usamljen sam u tome, a voleo bih da se pojavi još neki pesnik ili pesnikinja, pa da imam sa kim da se nadmećem u stvaranju ideja i planova, kreacija, novih kompilacija i izdanja… Izuzetna mi je čast što sam zahvaljujući tim CD kompilacijama i svojim stihovima u njima i saradnjom sa poznatim umetnicima poput veličina pop/rok/hevi metal zvezde Aleksandre Slađane Milošević sa pesmom “Izdaja (Ja bih da odmorim dušu” (za koju je snimljen i video spot), prvog srpskog rege benda , Del arno benda (izuzetna braća Jovan Matić & Vladan Matić), Zeleta Lipovače iz Divljih jagoda sa mojom pesmom “Poeta umire tiho”, Nikolom Čuturilom, grupom Alogia, grupom Instant karma iz Zrenjanina, Brankom Radakovićem & Miroslavom Dukićem iz legendarne rok grupe Tako, Sky Viklerom u mojoj pesmi “Posle meseca”, Vudu Popajem, Kendijem, Kruksom, Bojanom Bruknerom iz grupe Hashish club, Elly rasta girl iz Makedonije, Vladimirom Jakšićem iz legendarnih i revolucionarnih Revolvera i mnogih drugih umetnika, izvođača i sastava, zastupljen na mnogobrojnim mestima u Ex-YU rock enciklopediji beogradskog eksperta za pop kulturu i regionalno priznatog novinara, gospodina Petra Janjatovića.

Verujete li u budućnost knjige?

Verujem! Ja sam i inače verujući čovek! Rab Božji! Iako sam relativno mlad, imam 45 godina i dalje volim štampanu stvar, uprkos internetu koji svakako ima prednosti, ali ima i mana! Još uvek volim onaj miris tek odštampane knjige izašle iz štamparije. Ne volim elektronske knjige da čitam. To prezirem! PDF izdanja su mi u redu. To mogu da čitam. Pristalica sam društvenih mreža poput Facebook-a, Instagrama, Tvitera… ali štampana stvar je za mene i dalje i ostaće neprevaziđena stvar. Isto mislim i za novine na kioscima, magazine, nedeljne, mesečne, dnevne listove. Njih volim, iako sam non stop na internetu, ili na Youtube kanalima i istražujem i tražim nove mlade autorske muzičke sastave ili pesnike debitante. Ja sam ipak, što bi se reklo- stara škola!

Imate li uzora u poeziji?

Klasičnog uzora u poeziji nemam jer sam poeziju počeo da pišem sasvim spontano, neplanirano, iznenada, 2005. godine. Već 2006. godine izašle su mi dve knjige pesama, prva, naslova “Molitva tetoviranog srca” u martu mesecu za beogradsku izdavačku kuću “Narodna knjiga/Alfa”, a iste te godine i druga knjiga pesama u septembru mesecu, naslova “Vreme brutalnih dobronamernika”. Izuzetna lavina misli i nagomilanih emocija izašla je iz mene kao iz tek probuđenog uzavrelog vulkana, ustihovana u strofe, pesme, korice te dve knjige, u kojima su mi recenzenti bili izuzetni rok novinari, vanserijske klase: Aleksandar Žikić, Jadranka Janković-Nešić i Branimir A. Lokner. Dali su mi podršku u momentu kada mi je bila najpotrebnija. Nikada nisam planirao da budem pesnik, ni sanjao o tome. Ni kao osnovac i srednjoškolac nisam pisao pesme. Sve se dogodilo spontano. Recenzentkinja moje treće knjige pesama “Oka da ne ispustim dah”, čuvena književnica i kolumnistkinja, Olga Stojanović je otpočela recenziju u samoj knjizi rečima, citiram je: “Po strogoj definiciciji T. S. Eliotapo kojoj je pesnik samo onaj posle dvadeset pete godine, Milan B. Popović, se pridružuje ovoj svetskoj skupini rasnih refleksivnih pesnika, koji su formu izjednačili sa sadržajem i time biće poetike, možda i nehotice, uzneli do bića metafizike. Popovićeva poetika je veoma modernistična/jednačenje sadržaja i oblika, ali ne i modernistička, naposle ne u svrstavalačkom smislu krojenja pravaca i ustanovljenja škola.” Završen citat!.

Moja majka Milesa Popović, inače profesorka srpskog jezika i književnosti, sada u penziji, u najranijoj mladosti zadojila me je kompletnim pesničkim opusom Desanke Maksimović.

Poštujem izuzetnog pesnika, kompozitora, gitaristu, aranžera Srđana Milivojevića Sikca iz užičke grupe Tina. Objavili su 4 CD albuma. On je profesor srpskog jezika i književnosti, ali se tim poslom nikada nije bavio. Objavio je knjigu pesama “Slova za note” koju sam sa zadovoljstvom čitao i recenzirao u kulturnom dodatku “Blic knjiga” u kojem sam pisao sedam godina. Imao sam u kulturnom dodatku “Blic knjiga” svoju rubriku “Underground kritika” u kojoj sam pisao o knjigama pesama i pesnikinja koji dolaze iz (sub)kulturnog miljea, ali ne samo o njima, nego i o knjigama pesama malih izdavačkih književnih kuća, kod urednika kulturnog dodatka “Blic knjiga”, cenjenog gospodina, Aleksandra Gatalice.

Uvek, napomenuo bih i posebno istakao i to, da mi je interesantno i pravo zadovoljstvo nanovo preslušavati urbopoetične pesme, gradske, avangardne, protestne, dinamične, dinamitne, testosteronom i ogromnom energijom, a adrenalinom i dinamikom nabijene, reketnom i topovskom, rafalnom, baražnom paljbom ubojito naoštrene, opake do samog grotla pakla i natrag, savremene, moderne i socijalne pesme vokala i tekstopisca, pesnika Bobana Gajića, alijas Master Bobba i njegovog Hard Core/Metal sastava Wild Age i CD-a Get The Hip Hop Fever & Featuring Master Bobb, koji je (Boban Gajić- Master Bobb) takođe i najuspešniji srpski i beogradski tattoo umetnik vanserijskog – mnogi kažu svetskog-ranga, nastanjen u Sinđelićevoj ulici broj 20. Tanja Hercegovac Tajči, umetnica je kojoj se posebno divim i ona je takođe moja Muza i ispiracija i Master Bobbova desna ruka i lepša polovina! Nekada mi za pisanje moje lične poezije inspiracija dođe kao proizvod letimičnog pogleda na likovne radove slikara Živorada Gavrilovića iz srpskog sela Orljanje, koji je jedini slobodni umetnik – slikar koji slika slike na METALU i LIMU i pravi od njih satove, zidne velike i manje stone, a crta na METALU muzičke LP motive i asocijacije na njih, mrtvu prirodu, realizam, apstrakciju… Dopadaju mi se poetski zapisi pesnika i vokalnog soliste Vase Radovanovića, vođe rok grupe Grešnici! Vasa je jako fin i kulturan i ljubazan gospodin, ali sa veoma jasnim stavom od kojeg nikada ne odstupa, i stoji iza svakog njegovog napisanog i odpevanog stiha! Pored njega, isto to važi i za gospodina Zorana Ilića koji je i pesnik, i prozni pisac, ali se bavi i filmskom produkcijom i režijom – i to mu veoma uspešno polazi od ruke i uma!

Poštujem i briljantnu poetiku i izuzetan vokal sa više od četiri oktave Vladana Vitezovića i njegovog muzičkog sastava Vitezrockestra iz Banja luke, koji je nekada pevao u beogradskom glam/rok bendu Scarlet zajedno sa izuzetnim gitaristom, i mojim prvim novinarskim urednikom Davidom Vartabedijanom. Poštujem i Nikolu Hadži Nikolića i njegovu poetiku, njegovog muzičkog srpskog sastava 357, posebno prva tri albuma/CD-a.

Izuzetno mi se dopada lirika pesnikinje Marine Pavlović iz Beograda. Ona je, po mom skromnom mišljenju, mlado srpsko poetsko pero broj 1, a po mom skromnom mišljenju muško mlado srpsko poetsko pero je Miodrag Stošić iz Vladičinog Hana koji živi i stvara u Beogradu i multi talentovani je umetnik, aforističar, satiričar, stend ap komičar, romanopisac, pisac kratkih priča, samo jedna od takvih njegovih knjiga zove se: “Mačka bez jedne cipele”, naravno, prvenstveno pesnik, sa objavljenim knjigama “Mis mokre oči”, “Pesmarica”, i mnogim drugim zbirkama pesama. Pohvalio bih inteligentnu, misaonu i produhovljenu poetiku Vesne Sokolović-Kovačević, rodom iz Bosanske Krupe, a decenijama unazad živi i stvara u Beogradu. Objavila je tri izuzetne zbirke pesma koje sam imao čast da pročitam i recenziram – sa zadovoljstvom, naravno! Upravo joj je izašla nova knjiga pesama!

Mada, postoje i strani umetnici čija poetika mi je jako bliska, čiju poetiku jako volim i prepoznajem se u njoj. Pre svega, to je pesnikinja, gitaristkinja, klavijaturistkinja, vokal i producent Linda Perry. Ona je jedno savršenstvo nad savršenstvima! Dalje, lirika Kalifornijske. Los Anđeleske prve originalne posteve grupe Guns N Roses i njihovog vokala W. Axl Rosea.

Foto: Miodrag Stošić

Na čemu trenutno radite i šta planirate?

Upravo se u studiju snima CD singl na moju jednu pesmu koju će odpevati čuveni zemunski (beogradski) kantautor Momčilo Moča Gruičić i ta pesma će biti samo za moju dušu, jer smo Moča i ja veliki prijatelji, a ja pratim njegov muzičko-vokalni rad decenijama unazad i divim mu se!

Planiram da do kraja ove, 2021. godine objavim novi muzički CD – neka to ostane mala tajna sa kojom srpskom muzičkom grupom za sledeći intervju u Danu i Ćirilici u akustičnom ambijentu i aranžmanima sa mojim pesmama iz knjiga, sa šestožičanim akustičnim gitarama, sa akustičnom bas gitarom, sa timpanima, sa dairama, udaraljakama, violinama i violončelima, gudačkim orkestrom, gospel horom, klavijaturama i pravim pianom. Biće to savršena atmosvera za uživanje u plemenitim zvucima elitne discipline duha – poezije!

Share This