Milan B. Popović: “Jedinstven je primer u regionu da jedan mlad pesnik okupi toliko muzičara iz celog regiona oko svojih knjiga pesama.”

 

Foto: Miodrag Stošić

Intervju: Goran Šobić

 

Godinu iza nas ćemo pamtiti po korona virusu koji je ogolio sve nas, a Vi ste ogolili jer ste uprkos kakofoniji vesti, konferencija za novinare, urlanja na ulicama, guranja u redovima za maske i testove rešili da napišete knjigu pesama?

Ogolio sam se kao nikada do sada. Intimniji sam i iskreniji, otvoreniji u pesmama i ispovedniji…! To smatram kvalitetom plus ove moje, sedme po redu knjige pesama naslova “Bolji od svog života” koju smatram krunom svoje dosadašnje karijere. Ona sadrži 70 potpuno novih pesama nastalih u drugoj polovini 2020.e godine, a knjiga je objavljena početkom ove, kalendarske, 2021. godine.

 Nova knjiga, “Bolji od svog života” je novo delo, ali je i podsećanje na neka stara. Na koji način?

Knjiga “Bolji od svog života” ima 70 potpuno novih, ali i oko 100 starih pesama, moj svojevrsan uzorak, prstohvat, ponajboljih ličnih najemotivnijih i mojoj duši najbližih pesama iz moje pesničke trilogije (prve tri knjige pesama: Molitva tetoviranog srca, Vreme brutalnihdobronamernika i Oka da ne ispustim dah) koje sam objavio za beogradsku Narodnu knjigu/Alfa.

Foto: Marina Petrović/Jakša Vlahović

Uporedo sa promocijom nove knjige pesama “Bolji od svog života”, vporedo radite projekat “Geografska plakanja” sa producentom Jovanom Petrovićem na Vašoj pesmi “Umoran drug”? Možete li nam reći nešto više o toj saradnji?

Na moje stihove pesme “Umoran drug” – što je prva od 4 pesme projekta “Geogrfska plakanja” iz poetske zbirke „Vreme brutalnih dobronamernika“ (Narodna knjiga/Alfa). Jovan Petrović je napravio muziku, tako što ju je stilizovao u “mini rock operu“. To je odlična forma za ovakvu vrstu izražavanja u umetnosti prve polovine dvadeset prvog veka. Ona nosi u sebi atribute muzike iz dvadesetog veka kao i koketiranje sa klasičnom muzikom.

 Vokal: Jovan Petrović, Gitara: Marko Vešović, Ritam gitara: Kristijan Hekelj, Bas gitara: Milan Bjeković, Bubanj, sinth, semplovi, udaraljke, aranđmani i produkcija: Jovan Petrović.

Zahvaljujem se Jovanu Petroviću na radu na pesmi “Umoran drug” u teškim , pakleno vrelim i toplim klimatskim letnjim uslovima ove kalendarske, 2021. godine kada se jedva moglo disati danima od vrućine…

Šta je to što je novo, a ima veze sa Vašim umetničkim delima, knjigama i CD-ovima? 

Ono što je takođe novo, a ima veze sa mojim umetničkim delima, knjigama i CD-ovima je da mi je vokal i muzičar Branislav Lazić Bane iz Beograda priredio pravu počast, poštovanje i prijatno iznenađenje. Poštovanje je obostrano, naravno! Izuzetni umetnik, vanserijski vokal svetskog kalibra, planetarnih geografskih koordinata, sam je na svoju ruku inicirao, sam je otpevao, napisao tekst pesme naslova: “Životna dela Milana B. Popovića”.

Produkciju je sam radio Branislav Lazić Bane, a muziku N&M CREATION. Solo gitaru svirao je Rakonjac Dejan. Ono što je za tu meni veoma dragu numeru Branislava Lazića Baneta specifično, ne samo što je u rock maniru, ne samo što je super otpevana, već što je Branislav Lazić Bane strofe pesme i refren pesme skrojio tako vešto i spretno umešno koristeći za stihove istih naslove svih mojih sedam naslova knjiga pesama i CD kompilacija, uspevši da-što je zaprepašćujuće i zadivljujuće ne na kvadrat, nego i na kubni, da moje puno ime i prezime sve sa onim srednim slovom B. u refrenu uklopi, a da to zvuči metrički skladno i melodijski korektno i uhu prijatno a ne rogobatno.

Ja se Branislavu Laziću Banetu zaista divim i ovom prilikom javno zahvaljujem na iznenađenju i poštovanju kakvo nijedan rock novinar ni starije, ni srednje ni mlađe generacije nije dobio: da mu neki bend, ili pevač napiše i posveti pesmu! Ova pesma, naslova: “Životna dela Milana B. Popovića” koju je odpevao i priredio Branislav Lazić Bane, argument je i potvrda da vredi i ima smisla što sam se zadnjih 30 godina bavio rock novinarstvom i podržavao domaću autorsku scenu, kao i pesničko književnu, naravno!

Sarađivali ste na dva originalna muzička CD-a sa rock, hard rock, metal, rege i hip hop muzičarima i sastavima iz svih država bivše Jugoslavije koji su u studijima usnimili svoju  autorsku muziku i aranžmane i odpevali 50 Vaših pesama iz prve Vaše četiri knjige pesama.

Tako je! U pravu ste! Posebna saradnja koja mi je pri srcu i u srcu je sa Zoranom Marinkovićem iz gornjemilanovačkih “Bjesova”, popularnim Bjesomarom, sa kojim imam zajedničku saradnju na pesmi i video spotu “Istine mamlazi kriju (Batina!)”. Video spot je snimnjen u njegovom kućnom studiju u Gornjem Milanovcu. Ja u toj pesmi i spotu koji je Zoran Marinković Bjesomar snimio i režirao, kao i osmislio audio i video i kompletnu produkciju i šta sve još ne, recitujem svoje dve strofe pesme iz knjige “Vreme brutalnih dobronamernika”, a Bjesomar dopisuje svoj refren “Batina!”, peva ga, i obraća mi se svojim stihovima i svojim vokalom u tipično prepoznatljivo “Bjesovi” maniru. Napominjem da je pri snimanju spota za zajedničku pesmu sa Bjesomarom korisne savete davala Bjesomarova supruga Valentina Nađ. Bjesomar je svestran i multitalentovan umetnik, koji spaja muziku, poeziju, slikarstvo, film, režiju, i ostale grane umetnosti…

Bjesomar je  izuzetno elokventan i obrazovan čovek. Ja ga smatram svojim duhovnikom, ako ne i svojim starijim bratom, da ne kažem drugim ocem, koji mi je i savetima puno pomogao u životu, a saradnjom na zajedničkoj pesmi medijski me katapultirao u same vrh visine medijske sfere rokenrol dometa ne samo zaljubljenika fanova njegove matične grupe “Bjesovi” iz Gornjeg Milanovca, nego i generalno  mi dao značaj i potvrdu kvaliteta moje poetike na čemu sam mu, između ostalog, večno zahvalan! Bjesomar, pored matičnog benda “Bjesovi”, sarađuje pod alter ego imenom Bjesomar sa preko 100 manje više polu poznatih umetnika, ali me izuzetno rduje, njegova izjava u bekstejdžu koncerta “Bjesova” u Vračar roksu pre 2 godine kada mi je Bjesomar rekao da je od svih njegovih oko 100 saradnji van “Bjesova” sa raznim umetnicima, najzadovoljniji i najuspešniji i najradosniji  saradnjom sa mojom malenkošću, i mojom i njegovom zajedničkoj pesmom.  Ne mogu Vam opisati koliko mi to znači. U toj pesmi i spotu Bjesomar  iz Gornjeg Milanovca je dao 100% sebe!!!

Takođe, i umetnici vrhunskog ranga,  rock/ pop/ heavy metal star heroini, vrhunskog glasa, talenta i dress kod imidža, čuvenoj Aleksandri Slađani Milošević koja ogromnu slavu i popularnost ima još iz bivše velike Jugoslavije pa sve do danas i poznaje muzičku industriju u malom prstu kao i šou biznis, sa kojoj sam takođe sarađivao na zajedničkoj pesmi i spotu “Izdaja (Ja bih da odmorim dušu)”.

Foto: Vladan Elaković

I Aleksandri Slađani Milošević, mojoj ikoni iz detinjstva, poput Guns N Roses, mnogo se zahvaljujem na pristanku da sarađujemo. Ona je odlična Ibanez gitaristkinja i nije joj teško palo da zajednički napravimo jednu svojevrsnu metal opera pesmu i snimimo video spot.

Takođe bih pomenuo i izuzetne Jovana i Vladana Matića iz prvog srpskog regge benda Del Arno Bend (“Misli”). Njih dvojica su što kompozitorski, što vokalno, što aranžerski, napravili zvučni senzibilni pozitivno prijatni kaput koji prija svakom uhu i svačijem ukusu bez imalo patetike, a pritom su iskoristili kompletnu pesmu “Misli” iz knjige i uklopili u muziku (gospodin Vladan) i otpevali (vanserijski gospodin Jovan),

…Skaj Viklera (“Posle meseca”), Zeleta Lipovaču iz Divljih jagodaA (“Poeta umire tiho”) i, naravno, sve ostale umetnike, poput Horsman Kojata, Kendija, M.A.X.-a, Bojana Bruknera i Stefana Simića iz Hashish Club (“Živac”)…

Ukupno pedeste, što je jedinstven primer u regionu da jedan (relativno) mlad pesnik poput moje malenkosti okupi toliko muzičara iz celog regiona oko svojih knjiga pesama! To je rariteta, unikatan i usamljen slučaj, i primer u današnje vreme, gotovo nemoguća, a ipak ostvarena misija, i skromno smatram da je, vredna medijskog pominjanja. Hvala Vam na tome od tetoviranog srca.
 Bojan Brukner

Share This