Milan B. Popović – Bolji od svog života

 

Foto: Miodrag Stošić

Milan B. Popović (1976.) , je beogradski pesnik, muzički CD recenzent, književni kritičar, kolumnista, i publicista!

Objavio je osam knjiga modernih, savremenih, urbanih, refleksivnih, misaonih knjiga pesama i dve original muzičke CD kompilacije sa muzičkim sastavima i artistima iz svih država bivše velike Jugoslavije, koji su u studijima snimili svoju autorsku muziku i aranžmane i po svom odabiru, otpevali pesme iz Milanove prve četiri knjige pesama koje mu je objavila beogradska izdavačka kuća – Narodna knjiga/Alfa.

Prva Milanova muzička original CD kompilacija je objavljena 2010 godine, sa 17 Milanovih pesama, zove se Vreme brutalnih dobronamernika i na njoj je zastupljeno 17 rok  i metal sastava i umetnika koji su otpevali pesme Milana B. Popovića. Oni su: legendarna rokenrol umetnica vrhunskog, svetskog ranga i kalibra, Slađana Milošević, zatim grupe: Alogia, Instant Karma, Abonos, Tales Of Dark, Seraphim, Backbone, Iskaz, Disparador, Darkshines, Art Diler, Atlantida, Amaranth, A. R. Club, Broken Strings, Asphalt Chant, Demether i Heaven Rain.

Druga Milanova original muzička CD kompilacija je dupla, dvostruka CD kompilacija, naziva: Milan B. Popović & Hronično neumorni, sa 33 Milanove pesme, u rok, rege i hip hop muzičkim žanrovima i umetnicima iz svih država bivše Jugoslavije. Objavljena je 2015. godine i među njima se nalaze sledeći muzički sastavi i izvođači: Del Arno Bend, Zele Lipovača u zajedničkoj saradnji sa pesnikom Milanom B.Popovićem, Sky Vikluh, Vudu Popaj, Bjesomar, pevač rok grunge sastava Bjesovi, u zajedničkoj saradnji i video spotu sa pesnikom Milanom B. Popovićem, Broken Arow, Nikola Čuturilo, Snovi, Kendi, Kruks, Vladimir Jakšić – Ex – Revolveri, Fault, Stereo tip, Coa, Horsman Coyote, Flip Flop, Monera, The Socks, Branko Radaković & Miroslav Dukić, Seljačka buna, Autogeni Trening, Hashish Club, Elly Rasta Girl, Dark Sky, Alek, Cantwait, M. A. X., Subjektivni Sud, Solow, Branislav Lazić, Galoma, i Grimm.

Milan B. Popović (1976) je pesnik i novinar. Kritičar dnevnih novina Blic (Srbija), Dan (Crna Gora) i Fokus (BiH), kolumnista dnevnih novina Pravda (Srbija), CD recenzent, kolumnistaisaradnik magazina Rocks, Novi magazin, Nocturne, Time out, Kontra, Sound metal, Bestseler, XZ, Butcherian vibe, Sound & Music, Hard & Heavy, Ispred dragstora, Kvartal, Književni magazin, Književne novine, Gradina, Pressing, Naše Novine, Novine beogradskog čitališta, Infinitum, Oprem dobro, Remixpress, Rockomotiva, Književnog magazine, internet portala Neki rok iz Beograda, Nova misao iz Novog Sada, i drugih štampanih i veb redakcija.

Bibliografija:
Molitva tetoviranog srca, zbirka pesama (Narodna knjiga/Alfa, 2006)
Vreme brutalnih dobronamernika, zbirka pesama (Narodna knjiga/Alfa, 2006)
Oka da ne ispustim dah, zbirka pesama (Narodna knjiga/Alfa, 2007)
Na kori integralnog hleba i olovci, zbirka pesama (Narodna knjiga/Alfa, 2012)
Pesma bunca i plače, zbirka pesama (Samostalno izdanje, 2017)
Pesma bunca i plače, drugo dopunjeno izdanje (Samostalno izdanje, 2019.)
Bolji od svog života (Samostalno izdanje, 2021.)
Ja, prvo lice množine, zbirka pesama (Samostalno izdanje, 2022.)

Obe muzičke CD kompilacije pesnika Milana B. Popovića imaju knjižice od 20 strana, u punom koloru sa odštampanim svim tekstovima pesama i objavljenim fotografijama muzičkih sastava i umetnika koji pevaju i sviraju Milanove pesme iz njegovih knjiga pesama. Veoma je važno istaći da je za ilustracije i dizajn obe CD kompilacije Milana B.Popovića, kao i za naslovne strane i ilustracije unutar svih osam knjiga pesama zaslužan izuzetno talentovani akademski slikar i grafičar, Jakša Vlahović, koji je, između ostalog i muzički veoma nadaren te je i gitarista i kompozitor tekstopisac pesama svoje matične beogradske gotik opera metal grupe Abonos, uz apsolutno neizbežnu vokalnu solistkinju, takođe izuzetnu, kompoziorku muzike i tekstova, iste te grupe Abonos, Marije Dokmanović. Napominjem da je član grupe Abonos, umetnik Milan Janković, za setom bubneva, ujedno i član legendarne i nadaleko poznate metal grupe Bombarder, u kojoj je Jakša Vlahović, takođe svirao godinama gitaru i oslikavao i grupi Bombarder naslovne strane i knjižice CD albuma. U muzičkoj grupi Bombarder bas gitarista Predrag Sarić – Predo je istinski pesnik i objavio je njegovu zbirku pesama Kavez bez rešetaka koju je upravo Milana B. Popovića višedecinijski illustrator i dizajner, Jakša Vlahović, ilustrovao i dizajnirao. Moramo pomenuti i bas gitaristu grupe Abonos, Tomaša Ljumovića, koji je izuzetni umetnik i dobar prijatelj Milana B. Popovića, a nikako i nipošto ne bi smeli da zaboravimo na dobru, poštenu i plemenitu dušu benda Abonos, drugog gitaristu, Jovana Prokopića-Proku, koji je nažalost, iznenadno preminuo, suviše mlad za tako nešto i nepravedno za jednog takvog časnog i predobrog čoveka i vrhunskog i posvećenog  umetnika!

Milan B. Popović se sa svoje pedeset dve ozvučene pesme, uključujući  i pesme: Srbija vekovna i Večni, koje je napisao za jagodinski sastav, Alister, našao u enciklopedijskoj knjizi i antologijskom skupu odabranih, izabranih autora, čije pesme sežu i u 19. vek, od Njegoša i Branka Radićevića, do današnjih dana! Taj enciklopedijski tom pod naslovom: Pesnici u popularnoj muzici, objavio je 2022. godine gospodin Bogomir Mijatović i izdavačka kuća Prometej iz Novoga Sada. To je svakako još jedna zvanična potvrda kvaliteta poetike i umetnosti koju stvara Milan B. Popović!!!

Saradnja na kompoziciji rok umetnika Branislava Lazića naslova: Životna dela Milana B. Popovića i istoimenom profesionalnom video spotu  za tu kompoziciju, u produkciji TV DANGA, na čelu sa izuzetnim gospodinom, Dr NENADOM ČKONJEVIĆEM, koji se kada je čuo kompoziciju ŽIVOTNA DELA MILANA B. POPOVIĆA potrudio da obezbedi sve uslove da snimanje profesionalnog video spota protekne savršeno i najkvalitetnije moguće! I uspeo je u tome! Gospodin Dr Nenad Čkonjević je to uradio najbolje u Srbiji! Najbolje u Regionu!

Zanimljivost je što je umetnik Branislav Lazić, samoinicijativno osmislio ovu numeru naslova: Životna dela Milana B. Popovića, tako što je za strofe i refren kompozicije koristio naslove sedam, do tog momenta naslova objavljenih knjiga Milana B. Popovića i muzičkih CD kompilacija, što je istinska retkost kada su pesnici u pitanju, ne samo u Srbiji, nego čak i u čitavom balkanskom regionu!

Milan B. Popović je urbopoeta koji je unikatan i raritetan primer kojem je uspelo za rukom da uradi to i nijednom drugom pesniku, ili pesnikinji u regionu do sada –  osim njemu, nije to pošlo za rukom, perom i talentom!

Usamljen je i jedinstven primer!

Gitarski solo u kompoziciji Branislava Lazića: Životna dela Milana B. Popovića, odsvirao je: Dejan Rakonjac – Raka!

Umetnik Branislav Lazić je kompozicijom: Životna dela Milana B. Popovića, želeo da ukaže svoje veliko poštovanje i zahvalnost za Milanovu trodecenijsku  CD recenzentsku, novinarsku podršku mladoj srpskoj i regionalnoj muzičkoj sceni, redovno je bodreći i u kontinuitetu pišući u medijima o njoj i ne samo o njoj, nego i o književnoj periodici, a posebno o pesničkoj savremenoj književnoj ponudi, kojoj je Milan B. Popović, veoma i lično blizak i privržen svim svojim bićem mislima i pregnućima. To je osnovni razlog zašto je rok umetnik i izuzetni vokal Branislav Lazić  samoinicijativno odlučio da mu u znak zaista velikog poštovanja napiše, komponuje i otpeva – pokloni pesmu na dar!

Takav poklon ne dobijaju svi pesnici i svi novinari i svi muzički CD recenzenti – i ne dobijaju svaki dan! I, verovatno je ne dobijaju – nikada u životu!

U profesionalnom video spotu za kompoziciju: Životna dela Milana B. Popovića, se pojavljuju najbolji prijatelji Milana B. Popovića: Marina Stojanović, Vesna  Kovačević – Sokolović, Srđan Stajković, Miodrag Stošić, Lidija Janković, Milan Janković, Predrag Sarić, Miroslava Petrić Dedić, Mladen Cvetić, Mihailo Vasiljević, Branislav Lazić, Marina Pavlović, Ivan Bajović pa i sam otac pesnika Milana B. Popovića, gospodin, Borisav D. Popović…

Upravo  je Milanu B. Popoviću objavljena nova, ovogodišnja knjiga (2022.) pesama naslova: JA, PRVO LICE MNOŽINE!

Milan B. Popović je sarađivao i sa Zoranom Marinkovićem Bjesomarom iz kultnog i čuvenog grunge rok sastava BJESOVI na zajedničkoj pesmi i video spotu naslova: Istine mamlazi kriju (Batina!)

Milan B.Popović se pojavljuje u video spotu koji je snimio Bjesomar, u kojem Milan recituje strofe svoje pesme: Istine mamlazi kriju, a Bjesomar dopisuje svoj lični tekstualni refren (Batina!), kojim se obraća Milanu B. Popoviću i peva ga u Bjesovi prepoznatljivom stilu i maniru! Zoran Marinković Bjesomar i Milan B. Popović, inače, ne samo uspešni umetnici i, pokazalo se to, odlični saradnici, izuzetni su i istinski lojalni prijatelji – i tu činjenicu treba posebno istaći i naglasiti, što privatno, što javno u ovom dobu i diktatu supermarket kulture i vremenu brutalnih dobronamernika i surovih laktaša. Taj Bjesomarov vrhunski video spot sa njihovom saradnjom na pesmi: Istine mamlazi kriju (Batina!) možete videti ispod.

Argument za to je nova, druga po redu saradnja Zorana Marinkovića Bjesomara, na još jednoj pesmi Milana B. Popovića, nalova: ČAK NI DRUG, koja se nalazi u Milanovoj novoj, ovogodišnjoj knjizi pesama: JA, PRVO LICE MNOŽINE! i prepuna je prelepih pesničkih slika! Audio i video koncept, muzika, glas, usnimavanja, mix – Zoran Marinković Bjesomar. Gitara: Ivan Kovačević-Bjesovi.

Milan B. Popović je izrazito, impresivno i posebno zadovoljan pa i zahvalan, na saradnji sa legendarnom umetnicom svetskog renomea, rokenrol i hevi metal princezom i zvezdom i prvom damom rušenja tabua u SFRJ, prvoborcem i ramova i stega i okova lomcem i ledolomcem, osobom koja je uvek išla korak ispred svog vremena, pesnikinjom, književnicom, autorkom enciklopedijskog dvotomnog dela: Muška žena –  Aleksandrom Slađanom Milošević, na zajedničkoj pesmi i profesionalnom video spotu za nju pod naslovom: Izdaja (Ja bih da odmorim dušu!) koja se u originalnoj verziji (produženoj, na nekoliko strana pesme) može naći u  Milanovoj drugoj po redu knjizi pesama: Vreme Brutalnih Dobronamernika objavljenoj 2006. godine za beogradsku izdavačku kuću: Narodna knjiga / Alfa. Od nje, Aleksandre Slađane Milošević, je pesnik Milan B. Popović mnogo naučio! Aleksandra Slađana Milošević je vremenom postala njegov istinski bliski prijatelj, savetnik, i drug! Podrška! Obostrana!!!

Takođe, pesnik Milan B. Popović se ponosi saradnjom sa prvim srpskim rege sastavom Del Arno Bend i pesmom Misli, koju je Milan B. Popović napisao, a braća Jovan i Vladan Matić, su je zajedničkim snagama i svojim zajedničkim umećem i talentima izneli da ona i vokalno i muzičko kompozitorski, aranžmanski, zvuči savršeno perfektno.

Zanimljiva je saradnja pesnika Milana B. Popovića i hip hop umetnika Sky Vikluha u Milanovoj pesmi: Posle meseca. Zaista je treba čuti jer je potpuno drugačija od svega što je Sky Vikluh do sada radio i krajnje je originalna!

Milan B. Popović je ostvario saradnju i sa hip hop artistom Vudu Popajem u Milanovoj pesmi: Sve ove godine, koja veoma interesantno i karakteristično zvuči, kada je Vudu Popaj repuje!

Branko Radaković i Miroslav Dukić (grupa: Tako) su zajednički uradili Milanovu pesmu: Ubuduće ne pričaj u budućnosti!

Posebnu čast je urbopoeta Milan B. Popović imao kada je ostvario saradnju sa muzičkim, izuzetno atraktivnim i u krativnom, koncertnom i karijernom usponu sastavom: ART DILER, kojeg predvodi: fabulozni vokal i basista, Marko Blagojević, iz Petrovca na Mlavi, u Milanovoj pesmi DOK ME POGLEDOM STRELJAŠ, koja je u izvođenju ova četiri vrhunska osobena – svako od njih na svoj način – umetnika, iz sjajne i perspektivne muzičke grupe: ART DILER doveli do savršenstva ezoterije muzičko tekstualne transcendentalne magije, iznevši je na sam vrh pijedistala umetnosti i kao, relativno mlad bend, uspevši da na you tube kanalu – numera –Milana B. Popovića, u izvođenju sastava ART DILER uz ART DILER kreativni autorski pečat dostigne čak 24.000 unikatnih pregleda.

Osobito je pesnik Milan B. Popović i lično i profesionalno, (pre)zadovoljan saradnjom na unikatom, raritetnom, ručno numerisanom CD singlu za Milanovu pesmu: URLIK, i CD singlom gotik opera metal grupe ABONOS koji je štampan u samo 200 primeraka u saradnji sa beogradskom gotik opera metal grupom ABONOS, koju sa čine: Marija Dokmanović (opera – vokalna solistkinja, klavijature – klavir, komponovanje muzike i aranžman), Milan Janković (za setom bučnih i moćnih bubnjeva i trzaja činela), Tomaš Ljumović (bas gitara i prateći vokali), Jovan Prokopić – Proka (ritam gitara) i Jakša J. Vlahović (vodeća solo električna gitara, komponovanje muzike i aranžmana, prateći vokali, dizajn bukleta/fotografije/audio). Sad već ultra raritetan i unikatan CD singl URLIK opera gotik metal grupe ABONOS, je objavljen u koprodukciji: PORODIČNE MANUFAKTURE i MILANA B. POPOVIĆA!

Čuveni gitarista Zele Lipovača (Divlje Jagode) bio je z – a – d – i – v – lj – e – n Milanovom poezijom i Milanovim zbirkama pesama i momentalno je pristao da na Milanovu baladu: Poeta umire tiho, komponuje svoju autorsku muziku, gitarski solo i aranžman, a sam pesnik, Milan B. Popović, je na komponovanu muzičku podlogu Zeleta Lipovače, u profesionalnom studiju, kazivao i usnimio stihove svoje omiljene pesme – Poeta umire tiho!

Share This