Milan B. Popović – Ja, prvo lice množine (zbirka pesama)

autorsko izdanje 2022.

 

Foto: Miodrag Stošić

Foto: promo

Izašla je iz štampe, osma po redu knjiga pesama Milana B. Popovića:JA , PRVO LICE MNOŽINE!

U njoj je skladno povezana urbopoetika, bunt, revolt, usklik i poklik sa jedne strane pera, ali i ispovedan ton, misaona nit, religioznost, pravoslavan duh, sofisticiranost  i  refleksivnost sa druge! Sama činjenica da je autor štampao – uz pomoć mecena – kada je poezija u Srbiji, pa i u regionu, knjigu u 3.000 primeraka tiraža, govori dovoljno sama za sebe. Pesnik i novinar kulturnih rubrika, kolumnista, CD recenzent i publicista, Milan B. Popović  živi za poeziju, ali ne živi od nje! On je jednostavno zaljubljenik u poeziju, ona je njegova Muza i njegov smisao postojanja!

Foto: privatna arhiva

Knjigu JA, PRVO LICE MNOŽINE prati VIDEO SINGL, konkretno pesmu Milana B. Popovića, koja se nalazi u novoj knjizi, naslova: ČAK NI DRUG, na koju je muziku komponovao i vokalnu melodijsku liniju odpevao Zoran Marinković Bjesomar  iz rok grupe BJESOVI. Solo gitaru odsvirao Kovač, gitarista rok grupe BJESOVI!

 Foto: Valentina Nađ

To je, napomenimo i taj kuriozitet, čak druga po redu saradnja između ova dva vrsna umetnika. Prva je bila na Milanovoj muzičkoj CD kompilaciji sa 33 pesme, naslova: MILAN B. POPOVIĆ & HRONIČNO NEUMORNI, iz 2015. godine, na kojoj se našla pesma: ISTINE MAMLAZI KRIJU (BATINA!). U njoj, Milan B. Popović recituje svoje dve strofe pesme ISTINE MAMLAZI KRIJU, a Bjesomar iz Bjesova, dopisuje svoj REFEREN: BATINA!, u kojem se obraća Milanu B. Popoviću (i ne samo njemu!!!). Bjesomar u svojoj kompletnoj režiji snima zapažen na you tube kanalu (preko unikatnih 40.000 pregleda do sada) video spot za tu prvu saradnju pesnika Milana B. Popovićai Bjesomara, i može se taj video spot, u kojem se pored Bjesomara, pojavljuje i sam pesnik, Milan B. Popović, videti na sledećem linku.

Foto: Dejan Rakonjac

Uporedo sa izlaskom knjige JA, PRVO LICE MNOŽINE!, pojavio se video singl umetnika Branislava Lazića koji je odao poštovanje Milanu B. Popoviću za trodecenijski CD recenzentski rock novinarski rad i podršku domaćoj autorskoj sceni, tako što je samoinicijativno osmislio pesmu naslova : ŽIVOTNA DELA MILANA B. POPOVIĆA!Branislav (poznat po učešću u takmičenjima pevača poput 3K DUR i ZVEZDE PINKA, međutim i kao i vokalni solista i tekstopisac svih pesama hard rock beogradske grupe Steel, sa kojom je objavio dva CD-a)  je za strofe i refren koristio naslove do tada  sedam objavljenih knjiga pesama Milana B. Popovića,  i tri muzičke CD kompilacije sa 50 ozvučenih u studijimaMilanovihpesama, plus je u refrenu uspeo da iskoristi njegovo donekle rogobatno puno ime, srednje slovo, i prezime (Milan B. Popović), a da to zvučidopadljivo i slušljivo, i melodijski prihvatljivo, i Branislav Lazić otpeva pesmu koja je na kraju postala radijski – hit!

Produkcija TV DANGA je primetila tu pesmu kao veoma originalnu i jedinstvenu : ŽIVOTNA DELA MILANA B. POPOVIĆA, i sa gospodinom te TV produkcije TV DANGA ,  Dr  Nenadom Čkonjevićem na njenom čelu, snimila profesionalni video spot, koji možete videti na LINKU ispod.

Share This