Mile Kekin: Počeli smo kao prijatelji iz kvarta kojima je bilo dosadno pa smo počeli svirati

Intervju: Ivan Bajović, Foto: Laki Lazarević

Bend Hladno pivo je postao još odavno kultni sastav pa možete li reći nešto o samim počecima rada? Koliko je bilo teško i da li mislite da je današnjim bendovima lakše?

Kad sam razmislim najbolje stavri se događu slučajno. Počeli smo kao prijatelji iz kvarta kojima je bilo dosadno pa smo počeli svirati. Poslije nam je dosadilo skidat Ramonese i Motorhead pa smo počeli pisati svoje stvari. Onda je izašao prvi album i evo 25 godina poslije toga mi i dalje sviramo i živimo za i od muzike. Ne znam kako je danas bendovima, ali mislim da ako imaš pjesmu i motivaciju onda ćeš naći i publiku. 

Odakle bend crpi inspiraciju za tekstove pesama?

Iz života, razgovora, filmova, ljubavnih previranja, politike, novina, drugih pjesama, knjiga, svađa, seksa, alkohola…sve je dozvoljeno. Osim droga. Droge nikad ne koristimo, jer ne bi trajali toliko.

Tekstovi pesama Hladnog piva ocrtavaju pogled na život i na sistem i mnogi mladi su prepoznali u Vašim tekstovima iskreni bunt. Da li se u Vašim pesmama ukazuje na neke anomalije u našem društvu koje svi prećutkuju?

Mislim da nije više problem da neko nešto prešućuje. Ništa mi novog ne otkrivamo ljudima. Postoji neka vječna fascinacija ljudima koji ono što ti osjećaš uspiju izraziti  sažetim stihovima. Onda se odmah osjećaš bolje jer shvaćaš da nisi sam i da i druge mori što i tebe. 

obzirom na broj festivala u regijonu i mnogobrojnu publiku koja ih posećuje da li vam se čini da se rock n roll vraća u život?

Ma te priče o rockrollu  koji umire pa se rađa slušamo već 30 godina koliko sviramo. Dobar bend, dobra pjesma, će naći svoju publiku a ostalo je sve u sferi ezoterije. 

Dobro je poznato Vaša uloga u kultnoj seriji  “Bitange i princeze”. Da li možemo da očekujemo Vaše uloge u nekim serijama i filmovima u budućnosti?

Teško. Trenutno ima još i ovaj solo projekt i sasvim dovoljno posla. 

Gledajući odličan film “Pjevajte nešto ljubavno” stekao sam utisak da je scenario napisan i inspirasan pesmama Hladnog piva.

Pa Goran Kulenović režiser filma jeste i fan Piva, koliko znam, pa smo ga možda malo i  inspirirali. Ali pjesma Superman koja se izvodi u filmu sam baš slučajno napisao mjesec dana nego što nas je pitao da li bi mu mogli napisat nešto za film. Najbolje se stvari često tako slučajno dese. 

Pesma “Reno 4” je postala veliki hit u regionu. Šta je bila inspiracija za tu pesmu?

To je čisto autobiografska pjesma o prvoj godini studija, o mojoj prvoj curi i naravno o mom prvom automobilu Renou 4. Koliko god osobni svi detalji bili, očito su se u njoj mnogi našli jer inače ne bi ispala ovakav hit. 

Da li možemo u budućnosti očekivati više Vaših solo projekata?

Slijedeće godine izaći solo album pa ću možda i zasvirat s tim muzikantima širom regije. 

Kako se boriti protiv nekulture?

Kulturom je prvo što mi pada na pamet.

Evo I nekih lakših pitanja, kakve filmove volite da gledate i nabrojte neke od njih?

 Spomenut ću samo zadnji koji me oduševio. Zove se Savršeni stranci, talijanska komedija novijeg datuma koja priča o povjerenju i preljubima. Dugo se nisam tako dobro nasmijao. 

Koji su vam omiljeni bendovi?

Više se fan velikih pjesnika, obožavam Tom Waitsa, Springsteena, Jack Whitea,Cohena, Dylana. Od bendova  su mi dobri i Arcade fire i  System of a Down.

Koju bi ste knjigu preporučili najboljem prijatelju?

Moj najbolji prijatelj i nije neki čitatelj. Nedavno sam pročitao Srednji spol, to je zadnja koja me oduševila stilom, volim Coetzeea, Philip Rotha, a od novih mi je i ova Ferrante jako dobra. 

Za kraj koja bi bila Vaša poruka mladima?

Poručio bi im da  stariji nisu uvijek i pametniji i da pripaze čije savjete primaju. Kod ovakvih kao što sam ja bih bio vrlo oprezan. 

Share This