Minela Morankić – Tajne grofa Miškina

zbirka pesama/(INDA doo/Grad Lukavac)

 

 

Piše: Milan B. Popović, književni kritičar, muzički CD recenzent, novinar, kolumnista i publicista

Minela Morankić rođena je u Tuzli. Filozofski fakultet, Odsek za žurnalistiku završila je na Univerzitetu u Tuzli, trenutno završava i drugi ciklus ovih studija. Višenagrađivana je književnica iz oblasti poezije i proze u Bosni i Hercegovini i regiji. Autorka je zbirke poezije „Cesta za nigdje“ (NIK-GRAFIT, 2018) i romana „Savršeno istempirana nesreća“ (PLANJAX, 2020), koautorka zbirke pripovetki „Logor“ i zbirki poezije „Kad progovori tišina“, „Jer govor san produbljuje“, „Riječi sa Une“, „Silasci u godine“ i dr. Lektorka, urednica i recenzentkinja izdanja drugih autora. Članica je Grupe Lucido. Živi i radi u Lukavcu.

Pesnikinjina, MINELA MORANKIĆ, kniga pesama, veoma zanimljivog naslova: TAJNE GROFA MIŠKINA, koja naprosto tera svojim pesničkim subjektom na nova, ponovna čitanja i isčitavanja! Uvodnom, teško, tromo, melanholično, misaonom gromadom Vas odvaljujem već u uvodnom čitanju u komadu – IZ BIČEVA PRST, da bi ništa manje atsmorsferskom snagom i gabaritnom produhovljenom i ezoterijski transcendentalnom energijom, MINELA MORANKIĆ iz Lukavca, nastavila da drži konje u galopu i konce čvrsto u svojim odvažnim i smelim, a hrabrim pesničkim damskim rukama!

Krajnje je lep i interesantan, vredan otkidaj od srca, pesnički, naravno MINELE MORANKIĆ, kojeg je ona upravo onako kako treba i nazvala: UMJESTO EPITAFA a on, u MINELINOM, veoma specifičnom i za mnoge čitaoce, neočekivanom i nespremno dočekanom smislu liričkih tematskih odabira, kazuje upravo ovako:

Ne bole sva umiranja podjednako
Neka su jača i od same smrti
Ruke su stvorene da se pružaju, šire
Nisu samo obogaćene milovanjem
Siromašniji za jedan četvrt vijeka
Odlaziš ne obazirući se
I shvataš da je bilo pogubno roditi se nag
Shvataš da sve što je iza tebe ostalo
Su rupe u nečijem srcu Srcu i sjećanju!

A sama pesnička semantička košulja tokom cele knjige pesama TAJNE GROFA MIŠKINA je veoma ozbiljna, gotovo smrtno ozbiljna, suzdržana i ovde nećete naći cveće, ljubičice i sunčevu svetlost – već čemer, bol i jad, ali to shavite draga čitalačka publiko i čitalački auditorijume samo i isključivo kao FAKTOR X I KVALITET PLUS ove zbirke pesama MINELE MORANKIĆ, koja nije slučajno – eto tek tako – dobila sve te silne pesničke nagrade u svom žovotu, a joj u najskorije vreme, već sledeće kalendarske 2023. godine, koja je na pragu, želim još koju, možda baš za ovu zbirku pesma – jer je u potpunosti i zaslužuje!

Recenzenti u samoj knjizi pesama MINELE MORANKIĆ –  TAJNE GROFA MIŠKINA, jesu izvanredni BRANISLAV LUKIĆ LUKA I EMIR SOKOLOVIĆ, koji su obojica izneli vanserijske, svoje zasebne lične opservacije i gledišta i stanovišta na poetski kod i na DNK lirike MINELE MORANKIĆ, zastupljene u tek objavljenoj , luksuzno opremljenoj zbirci pesama, naslova – TAJNE GROFA MIŠKINA!

TAJNE GROFA MIŠKINA je ozbiljna, nadahnuta, inteligentna, vokabularom podpomognuta, ambiciozna zbirka, stvorena u zasluženim savezom sa muzom i sa duhom, postala u GEOGRAFSKOM REGIONU U KOJEM ŽIVIMO neka vrsta retkosti, iznenađenja koja potpuna neočekivanost čini još efektnijim i dragocenijim. Poezija se u svesti najšireg čitalačkog kruga, suviše često da bi bilo slučajno, svrstava u prevaziđene, savremenom, ultrabrzom i ultrabanalnom dobu i diktatu supermarket culture, nekompatibilne oblike umetničkog delovanja. Međutim, bez obzira na neobično visok sistematskog obeshrabrivanja, postoje pojedinci –poput MINELE MORANKIĆ, spremni i sposobni da, izdržavši sva neminovna iskušenja, budu nazvani istinskim pesnikinjama i istinskim pesnicima! To MINELA MORANKIĆ – izistinski i jeste !!!

DA SI SRETNA, VELE! Lirički zapis, na 17. strani, svakako je lični favorit potpisnika ove recenzije, moje malenkosti, Milana B.Popovića, mada među lične favorite može da uđe minimum još pet do deset pesama u najužem uzboru, jer je ovo odista, jako kvalitetna zbirka pesama, kakva se danas retko sreće u savremenoj kulturnoj izdavačkoj ponudi i srećan sam što je došla u moj čitalački i kritičarsko recenzentski posed, na moje veliko pesničko zadovoljstvo –pre svega!

Pesme ISKRIVLJENA METEORSKA VIJEST i IRADE, kao da dele svoju identičnu simboličnu – sudbinu – u svojim pesničkim slikama! To odista i na prvu ruku deluje dosta kontrastno, ali je istinito i argumentovano tačno i gotovo ubitačno tragično!

Predivna je, ali u isto vreme i setna i  tužna MINELINA pesma: KAD OSTAVLJAŠ! Kao i njen, možda i dodatak, nastavak, u vidu pesme pod naslovom: VOLEĆI VAS! Posebno mi se dopala veoma otvorena, jasna i konkretna pesma (STO) PRVI,  na 33. strani  knjige pesama TAJNE GROFA MIŠKINA! Ona je naprosto – fabulozna i očarala me je!

Pesme:PLES RANJENE BALERINE i PELIKANI su briljanti i dijamanti, ove zbirke pesama: TAJNE GROFA MIŠKINA i možda, dva najuspešnija ispovedna poetska zapisa u pomenutoj knjizi! Od zaista mnogih uspešnih u njoj! Teško je razgraničiti ih po ekvivalentu umetničke vrednosti jer vibriraju naosetno bliskim, a visokim umetničkim standardima koja puno nose, donose i obećavaju, pružaju i daju, donose to je sasvim sigurno, čitljivo i uočljivo!

Da nije tako, ni dva iskusna maga književna, likovne i umetnosti generalno, poput multimedijalnog umetnika Branislava Lukića Luke i Emira Sokolovića, ne bi obratili svoju pažnju, ne bi odvojili svoje cenjeno vreme, pažnju i trud, da pročitaju rukopis knjige i odazovu se rado i napišu svako od njih dvojice, svoju zasebnu, recenziju knjige u samoj knjizi, impresivnih i nimalo naivnih i nimalo lakih za varenje i razumevanje i čitanje pesama – barem za većinski deo čitalačke populacije. Meni je njena poetička odmerenost sela ko melem na ranu, priznajem! I branislav Lukić Luka i gospodin Emir Sokolović, su svako na svoj način i iz svog ugla gledanja pravilno procenili umetnički domet i suštinu poetike i lirički kluč pesništva poetese MINELE MORANKIĆ, koja polako, ali sigurno stasava u jednu od vodećih diva regionalnog ženskog pesničkog pera modernog doba, a starog dobrog oštrog misaono refleksivnog i produhovljenog kova!

U tom smislu i kontekstu, mišljenja sam da je zbirka pesama MINELE MORANKIĆ iz Lukovca prevazišla sva moja (i najbolja, i najlepša očekivanja), što je u najmanju ruku super i ekstra fabulozno! To da je u najmanju ruku ovo danas pred nama I u našim rukama a stihovni otkidaji međ koricama  knjige TAJNE GROFA MIŠKINA maestralna knjiga, pretežno melanholičnih i teških, turobnih, pesama  mada nisu baš sve takve, ima i izuzetaka, ima i ljubavnih tematskih odabira, ali im i svojstava života bekstva iz jezivog luna parka naše, ljudske bačenosti u svet! Sve u svemu, knjiga vredna apsolutno svake pažnje, i površnog i predanog čitaoca pa ko od njih do koje strane izdrži i ko koji mentalni i intelektualni opseg i kapacitet ima i poseduje da shvati, upije i razume!

Ja veoma dobro jesam! Zato mi se i dopada! Zato sam i celu noć čitao ovu knjigu pesama MINELE MORANKIĆ i u isto vreme i pisao ovu detaljnu i iscrpnu recenziju, jedne nedelje na ponedeljak, a treba ujutru u ponedeljak da krenem budan na posao RADOSTAN što sam doživeo duhovno, još jedno, tako dugočekano, iznenadno, poetsko USHIĆENJE, koje mi HRANI DUŠU, koja sve vreme u ovom surovom svetu, surovih ljudi – pati!

Uz vrhunsku i vanserijsku gorostasnu i prvoklasnu poetesu, MINELU MORANKIĆ i takođe vanserijskog pesnika i likovnog umetnika, takođe iz Lukavca, njenog sugrađanina, Branislava Lukića Luku, ja se više ne osećam usamljenim umetnikom u regionu, ne osećam se usamljenim pesnikom i stvaraocem! Ja se saživljavam sa nim i njihovim delima, mislima, emocijama, stihovnim emocionalnim nabojima kojima je MINELA MORANKIĆ naročito nadaren i talentovana i na tome joj treba i privatno i javno dati na značaju i pohvaliti je, podcrtati to i naglasiti, evo upravo kako ja sada to činim!

To je najmanje kao pesnik i književni kriičar što za ovakvu, kvalitetnu, ali istinski prvoklasnu a mladu poetesu MINELU MORANKIĆ, lično ja, MILAN B. POPOVIĆ, iz Beograda, mogu da učinim – od mog tetoviranog srca!

Toliko !

Akademska desetka za kraj!

Share This