Nenad Živković Žile: Bez mladosti nema budućnosti, zar ne?

Foto: Aleksandra Ignjatović

Intervju: Milan B. Popović

Kada ste startovali sa umetničkim radom kao bend Sanitarijum i u kojoj postavi i da li se ona vremenom menjala do današnje?

Zvanični datum formiranja benda je 23.03.2016. Prva postava benda je bila četvoročlana i činili smo je Slaviša Ivković-Bengazi na bas gitari, Nikolić Bojan-Ćela na bubnjevima, Marko Narančić – Narke na solo gitari i ja kao vokal. Ime benda smo dobili po uzoru na pesmu grupe Metallica Welcome Home Sanitarium. To ime je predložio Narke, tako da je on mi volimo da kažemo kum našeg benda. Postava se menjala,bilo je tu jako dobrih ljudi i muzičara koji zbog privatnih obaveza nisu mogli da isprate tempo rada sa bendom. Pomenuo bih Stoleta, Vojkana, Čolu, Stefana koji su pored Bengazija i Ćele ostali uz bend bez obzira što nisu u njemu aktivni. U skadu sa muzičkim potrebama smo ubacili ritam gitaru, tako da od tog momenta do danas smo konstantna petočlana ekipa koja je već 3 godine na okupu i nadamo se još mnogo godina. Sadašnja postava sa kojom smo ostvarili puno uspeha čini Marko Narančić-Narke solo gitara, Uroš Pajić-Paja ritam gitara, Viktor Kiralj-Vik bas gitara, Miloš Bajić-Hobitt bubnjevi i ja na vokalu.

Za sebe ste osmislili slogan da – STVARATE I PRAVITE BUKU!. Ta buka se mnogima dopala pa ste pobeđivali na mnogim takmičenjima. Koji su to bili do sada? Nabrojte ih…

Želim napomenuti da ni jedna od ovih nagrada nije došla lako, na svakom festivalu smo imali jaku konkurenciju,naša scena je bogata sa mladim i kvalitetnim bendovima, s toga nagrade imaju težinu, još kada se vidi ogroman rad i trud koji smo uložili u naš autorski rad, nagrade za to nisu mogle da izostanu. Gde god imate binu Sanitarium je tu, što se može videti i po mestima gde smo nastupali. Takođe tu su i učešća na brojnim festivalima,rock klubovima širom Srbije, kao i nastupi na moto skupovima,brojne humanitarne svirke. Osvojena nagrada za najbolji bend po izboru žirija na “Bass player festival” u Mladenovcu 2017. Pobednici 36. Majske Gitarijade u Ljubičevu 2017. Pobednici 53. Zaječarske Gitarijade po glasovima publike 2019. Pobednici festivala “ROKERIJADA” u Petrovcu na Mlavi 2020. 3.mesto na Gitarijadi Vojvodine u Kisaču 2019. Pobednici na Novosadskom Oktoberfestu 2018.

Za sada imate udarni hit singl i zvanični veideo spot “Ja hoću više”! To je pohvalno! Ko je tekstopisac pesme a ko je komponovao muziku i aranžman pesme.

Pesma je nastala pre dvadesetak godina, tekst je napisao naš prvi basista Slaviša Ivković-Bengazi. Zanimljivo je da tek sada ona dobila odgovarajuću muziku, koju smo zajedno komponovali i aranžirali, svi su dodali po nešto na početni rif i napravili pesmu kakva je sada. Treba napomenuti da muzuku radimo uglavnom svi zajedno kao članovi benda i dobra ekipa,svako ko ima dobru ideju, mi zajedno radimo na tome da naše pesme budu što bolje.

Važite za vizuelno atraktivan i sviračko prepoznatljivo i jasno usviran koncertni bend. Koliko često imate probe i koliko pažnje pridajete svemu tome?

Što se toga tiče kao što sam i rekao, svi zajedno radimo,stvaramo i fokusiramo da svaki detalj što bolje iznesemo. Veliki značaj pridajemo probama,uglavnom zavise od koncertne sezone,i poslovnih obaveza, u početku smo imali i po 4 nedeljno. Trudimo se da imamo što više u kontinuitetu kada pomenute obaveze to dozvole.

Pesma “Režim” je drugi hit singl Vašeg benda. Ona je dvosmislenog naslova. Šta ste hteli da poručite  širokom slušalačkom auditorijumu tom pesmom?

Poenta je da mladi treba da reže! Mi smo bend koji je fokusiran na mlade ljude, na njihov veći značaj u društvu, želimo da se više prostora upravo da mladima da iznesu svoje potrebe, ideje,da imaju neku svoju slobodu bez ikakvog pritiska i nametanja bilo čega. Bez mladosti nema budućnosti, zar ne?

Za Vaš bend se može reći da ste pozitivno buntovni što je prekretnica u domaćem rokenrolu i hard rocku pa i metalu kojem pretežno težite i naginjete. Da li je to slučajno, spontano, svesno, ili smišljeno, namerno?

Neko zadovoljstvo u ovom bendu je ta što sve što radimo jeste i spontano. Kao što sam prethodno napomenuo mi se fokusiramo na mlade, i nosimo taj mladalački bunt,tu energiju koja se oseća svakim našim nastupom.

Šta bi posle toliko pobeda na mnogobrojnim gitarijadama kao mlad metal bend poručili novim snagama-domaćim autorskim bendovima?

Da se međusobno više poštuju i da pomažu jedni drugima koliko ko može. Mi imamo i veliku saradnju sa mnogo bendova širom naše zemlje, i veoma je lepo da kada sviramo bilo gde, kolege dođu i podrže nas, tako im i mi vraćamo, i u naš grad su uvek dobro došli. Naravno da cene svoj rad i da budu spremni da se žrtvuju za svoj bend, jer bez toga nema uspeha. I da ostanu na autorskom radu, budu originalni, da se što manje bave obradama, one mogu pomoći dok se u početku bend ne usvira, ali se ne treba previše upustiti u te vode.

Share This