Nikola Vranjković – Teorija zabave

Multimedia Music/2022.

 

 

Piše: Milan B. Popović, pesnik, muzički CD recenzent, kolumnista i publicista

Ovaj EP nadaleko proslavljenog umetnika NIKOLE VRANJKOVIĆA, započeću četvrtom, zatvarajućom numerom, GRANICE, koju je uradio u vokalnom duetu sa ZORANOM MARINKOVIĆEM iz BJESOVA. Ta pesma traje preko magičnih šest minuta, kao i svih preostalih tri numere na ovom TEORIJA ZABAVE EP izdanju, što ne čudi! Već godi! ZORAN MARINKOVIĆ i NIKOLA VRANJKOVIĆ nekada konkurenti na domaćoj rok, grunge, metal doom sceni sada prijatelji i saradnici, što je lepo videti, a evo imamo i priliku i čuti na EP izdanju TEORIJA ZABAVE, zvuče ubedljivo, odvažno, složno i skladno. Muzički ključ dueta ZORANA MARINKOVIĆA Bjesomara iz BJESOVA i NIKOLE VRANJKOVIĆA – u kompoziciji- GRANICE je melanholičan, siv i trom, poput doom metala, rekao bih ja, barem mi se tako na tren čini. Nikola Vranjković briljira u svojim gitarskim solo deonicama. Ono u što sam 100% siguran, jeste da obojica umetnika u vokalnim melodijskim ukrštanjima i deonicma daju svoj trenutni MAKSIMUM, i to se oseća, i to je najveći KVALITET PLUS ove numere GRANICE, i iznenađenje i za fanove benda BJESOVI i za fanove NIKOLE VRANJKOVIĆA! Ovaj duet je za svaku pohvalu pa i moju, podrazumeva se!!!

Muziku i tekstove za sve četiri pesme, potpisuje glavni autor i šef parade NIKOLA VRANJKOVIĆ, koji je iz izdanja u izdanje sve turobniji! Sećam se prvog izdanja grupe BLOCK  OUT,  i papirnog dizajna knjižice, i recimo, originalne pesme U osam i trideset. To mi je tad zvučalo novo, primamljivo, osvežavajuće i prihvatljivo! Vremenom je ta grupa, koja se vremenom raščlanila na dve strane-odlaskom Mite u ČOVEK VUK, a nastavkom uspešne solo karijere NIKOLE VRANKOVIĆA dalje, u kojoj je NIKOLA, mišljenja sam, i finansijski i medijski, profitirao i pridobio veći broj dotadašnjeg, a i novog broj fanova matične grupe. Ove kalendarske godine za Multimedia Music objavljuje EP TEORIJA ZABAVE sa četiri moćne, ubojite igle, i  kandže!

Naslovna strana omota i sve ostale slike: Anđela Vujić. Dizajn : Marko Prokić.

Producent pesama: Nikola Vranjković i Marko Nježić.

Mix: 1, 2, 3, Nikola Vranjković, Marko Nježić. 4, Nikola Vranković,Marko Nježić, Ivan Petrović.

NIKOLI VRANJKOVIĆU se mora odati priznanje za kompozitorski i instrumentalni, svirački rad, kao i kilometražu iza sebe! Međutim, pažljivo sam iščitavao knjižicu ovog EP izdanja i pratio tekstove pesama, a posebno pesmu ARSENIJE. Mislim da ova pesma nije na nivou ostalih. Ali, preslušaću je još koji put – možda je ovo samo trenutni utisak…

Međutim, BISER i DIJAMANT ovog EP izdanja TEORIJA ZABAVE je zapravo uvodna numera KAD TUGA POBEDI BES, koja je lični favorit  potpisnika ove CD recenzije, tj. moje malenkosti Milana B. Popovića. Izuzetna, power balada sa puno smisla, duha, atmosvere, narativna, tempom koji postaje vremenom sve agilniji, iako numera traje preko šest minuta, što opet kazuje i samo  govori da se na ovim pesmama radilo o kvalitetu, a ne o komercijali i instant hitovima i radio frendli numerama. Ovo je pravo otrežnjenje za mene kada je NIKOLA VRANJKOVIĆ u pitanju!!! Nisam očekivao ovakvu prelepu baladu od njega koja dalje odlazi u naelektrisani dugački solo i  fejd aut.

Ipak, kada se sve sabere i oduzme, kada se EP više puta presluša i dobro upije, KLJUČNA, KRUCIJALNA KOMPOZICIJA zbog koje je vredelo objavljivti ovo EP izdanje je naslovna numera: TEORIJA ZABAVE iz koje bih ja izdvojio ANTOLOGIJSKE STIHOVE gospodina NIKOLE VRANJKOVIĆA, za koje mi je krivo što ih, kao pesnik, nisam ja napisao, A NIKOLA VRANJKOVIĆ, to jeste osmislio, napisao i objavio i ja Vam ih izdvajam i prenosim sa željom da nabavite ovo CD /EP izdanje, u Sremskoj 2, prodavnici MULTIMEDIA MUSIC doo kuće, a antologijski stihovi pesme TEORIJA ZABAVE,  su:

VELIKI GRADE, TVOJE SRCE UMIRE,

TEBE SEKU NA KOMADE,MENE VREME IZDAJE

TREBA SAMO MALO NADE, DA SE RANJEN PODIGNEŠ

SVOJIM SVETLOM ZLO DA SPALIŠ,NOVU SNAGU DOBIJEŠ

VELIKI GRADE, LAKE ŽENE PEVAJU,

KAMERE SU POKVARENE UVEK KADA STRELJAJU

VADI NOŽ IZ SRCA,NEKA PRSKA, NIJE PRVI PUT

NEK TI POGLED SREĆU TRAŽI, DOK U OČI GLEDAŠ SMRT!

Ja bih još dodao – bol se bolom leči!

Podržite ovo EP/CD izdanje NIKOLE VRANJKOVIĆA na pravi način! Vratiće vam se desetostruko!

Vrhunski dobro, i nesvakidašnje, a naše!

Ja sam prezadovoljan pesmama!

A vi?

Share This