Objavljen engleski prevod romana “Priručnik za rock’n’roll” Ivana Bajovića

 

Foto: promo

 

Ivan Bajović pisac i rok novinar objavio je roman “Rock ‘n’ roll playbook” na engleskom jeziku. Roman je objavio “Kulturni centar” iz Maribora 2020. godine i naćiće se u prodaji u SAD i zemljama EU. Roman je izašao u Srbiji 2016. godine pod nazivom “Priručnik za rock ‘n’ roll” i ima tri izdanja, od toga dva na srpskom jeziku i sada treće izdanje na engleskom.

To je zanimljiva priča o studentu koji iz Sremskih Karlovaca dolazi u Beograd na studije, da bi ubrzo nakon dolaska otkrio potpuno novi svet i obreo se u ostvarivanje svojih snova. Jedan od njih bio je i osnivanje muzičkog benda. Na putu do njihovih ostvarenja prate ga razne usputne dogodovštine a ponajviše seks, droga i rock ‘n’ roll-a.

Knjiga će izazvati borbu u čitaocu koji će sebi početi da postavlja pitanja: “Da li su to moje misli?”, “Da li ovo o čemu mislim zaista tako mislim?”, “Zašto ja sve ovo radim kada želim zapravo nešto drugo?”. Radnja romana se odvija u više slojeva, a ono što pisac pokušava da nam prikaže kroz lik glavnog juna je, taj neobjašnjivi i neuhvatljivi trenutak nastanka inspiracije.

Foto: promo

U svojoj recenziji romana “Priručnik za rock’n’roll”, naš poznati rok novinar, recezent i muzički urednik Branimir Lokner je napisao:

“Tokomprošle 2016. godine, izašla je intersantnaknjiga Ivana Bajovića  „Priručnik za rock’n’roll“. Reč je o štivu, kojeg je autor sam objavio i plasirao. Tema knjige je priča o studentu sa sela, koji dolazi u Beograd na studije, i tu mu se dešavaju razno-razne stvari, koje realistično prikazuju društvo, socijalni milje, život u velegradu, suočavanje sa rock’n’rollom, drogama, lošom ekipom, sexualnim izazovima. U Bajketovoj priči nema ulepšavanja, peglanja, ni tzv. postprodukcije, njegov jednostavan, ali iskren rečnik, jasno odslikava stanje duha i psihe glavnog junaka, koji se bori za svoje mesto pod suncem. Autorov junak je borac u potrazi, kako za uspehom, tako i identitetom, a sreća se kao po pravilu nalazin egde u inostranstvu, van ovog prilično utabanog i nesigurnog okruženja i haotične realnosti.

„Priručnik za rock’n’roll je štivo koje se lako i brzo čita, ali čiji koncept i prikazane „slike“ nimalo nisu lake za prihvatanje, ili apsorbovanje. Upravo zbog pomenute realističnosti, koja je na adekvatan način „uhvaćena“.

Foto: promo

Ivan Bajović je rođen u Beogradu 1983. Napisao je roman „Priručnik za rock ‘n’ roll“. Rock novinarstvom se bavi od 2016.  godine, a pisao je  za portale kao što su “Crna Gora.me”,  “NekiRok” i “Žig info” za koji i dalje piše o društveno aktuelnim temama kroz humoristički pogled. Radio je veliki broj intervjua sa piscima, slikarima, a ponajviše sa muzičarima iz domena rock muzike. Neki od njih su: Marko Vidojković, Vladimir Janković Džet, Nikola Vranjković, Mile Kekin, Miodrag Stošić, Milan B. Popović, Boris Bakalov, Igor Dmitrić (“Gužva u šesnestercu”), Branko Golubović (“Goblini”), Nenad Pejčić (“Novembar”), Branko Radaković, Sale (“Pogonbgd”), Dragiša Manješ (“Evolucija”), Milan Calić (“Balkan revival”) Goran Šobić Sirano (Zid mortal) i mnogi drugi. Takođe, postoje i  video intervjui pod nazivom “Priručnik za rock ‘n’ roll” kao svojevrsna zamena klasičnim pisanim intervjuima. Urađeno je desetak epizoda pod tim nazivom, a objavljeno je na više sajtova.

26.05.2021.

Share This