Objavljen nastavak romana “Priručnik za Rock ‘n’ Roll”

 

Foto: promo

Ivan Bajović Bajke rođen je 1983. godine u Beogradu. Rock novinarstvom se bavi od 2015. godine. Svoj prvi roman, “Priručnik za Rock ’n’ Roll”, objavio je 2016. godine. “Priručnik za Rock ’n’ Roll” doživeo je tri izdanja na srpskom jeziku, kao i izdanje na engleskom jeziku pod nazivom “Rock ’n’ Roll playbook” u saradnji sa Kulturnim centrom iz Maribora.

Pored proze, Ivan piše i poeziju – oba romana prožeta su njegovim pesmama. Nekoliko pesama iz “Priručnika za Rock ’n’ Roll” snimljeno je u saradnji sa rediteljem Brankom Radakovićem i bendovima Balkan Revival i School bus.

Sada autor prestavlja svoj drugi roman pod nazivom „Priručnik za Rock ’n’ Roll- Tajna pisma samom sebi“ koji je nastavak prvog romana i namenjen ljubiteljima rock kulture i onima koji žele da zavire u taj svet. Priča je o mladiću koji napušta rodni grad da bi ostvario svoj san i osnovao prvi svoj rok bend. Autor kroz prijateljstvo, ljubav i mnogo dogodovština pokušava da prikaže trenutak inspiracije i ono što je prethodi tome.

Foto: promo

O knjizi „Priručnik za Rock ’n’ Roll- Tajna pisma samom sebi“ Branimir Bane Lokner je napisao:

“Ivan Bajović je jedan od onih autora koji sa puno energije, volje i beskompromisnim stavom „oslikava” realnost koja ga okružuje, ili je bolje reći stvarnost koja sve nas ovde na srpskim i balkanskim prostorima na sličan način steže i otuđuje, a sa njom se bori, suočava i na svoj način – komunicira. Pri svemu tome realnost nijednog trenutka ne ulepšava, već je, štaviše, opisuje onim stilom koji nije lako svarljiv i prihvatljiv potencijalnom čitaocu, koji sve želi da vidi kroz tzv. „ružičaste naočare”, devastirajući sjaj koji zapravo postoji samo za one koji idu linijom manjeg otpora, uz vodu, kao i one koji prihvataju klimanje glavom, kao način bivstvovanja kroz hodnike života.

Ali, Bajke nije takav. Njegov rokerski pristup je iskren, stav jasan, odnos prema stvarnosti nijednog trenutka nije idealizovan, a borbeni duh provejava svakom napisanom rečenicom. Tajna pisma samom sebi predstavlja drugi deo triologije, započete Priručnikom za rock ‘n’ roll, koji nastavlja da suočava urbane i ruralne disbalanse, zatvorenost i ograničenost tzv. građanističke svesti, generišući borbu za opstanak kao jedino relevantno oružje u istrajavanju, traženju odgovora, na kraju krajeva pronalaženju same svrhe delovanja i rada na sebi. Motivi su uvek tu, za preko potreban iskorak u nekakvu, ali po pravilu uvek neizvesnu budućnost. Bajke ne ulepšava stvarnost, već je citira i profiliše upravo na onaj način kakva ona zapravo jeste. U takvom pristupu se ogleda i sam kvalitet autorovog pristupa temi ili temama koje obrađuje, u šta se možete uveriti već nakon pročitanih par strana njegove knjige.”

Share This