Objavljena nova zbirka pesama Milana B. Popovića

 

 

Upravo je objavljena nova knjiga „Bolji od svog života“ pesnika, publiciste, kolumniste, CD recenzenta i novinara u kulturnim rubrikama, Milana B. Popovića. Pored trideset odabranih pesama, iz prve tri Milanove knjige, u knjizi je svoje utočište pronašlo još sedamdeset novih pesama i svojevrsna su zahvalnost bogu i muzama što su ga darivale inspiracijom unazad petnaest godina. U tom razdoblju je bio veoma plodonosan pa je objavio šest zbirki pesama  i to „Molitva tetoviranog srca“ 2006., „Vreme brutalnih dobronamernika“ 2006., „Oka da ne ispustim dah“ 2007., „Na kori integralnog hleba i olovci“ 2011., „Pesma bunca i plače“ 2017., i dopunjeno izdanje„Pesma bunca i plače“ 2019.godine.

Naslovnu stranu je, kao i mnogo puta dosad, likovno oslikao akademski slikar i grafičar Jakša Vlahović. Koliko je njihovo prijateljstvo jako i plodonosno pokazuje i podatak da je Jakša sa svojim bendom „Abonos“ snimio pesmu „Urlik“ na tekst Milana B. Popovića koja je objavljena na Milanovoj hard rock kompilaciji „Vreme brutalnih dobronamernika“ 2010. godine. Pet godina kasnije objavio je i drugi, ovaj put dvostruki, album „Hronično neumorni“. Pored pisanja pesama i snimanja muzike Milan se dokazao i kao novinar i recenzent. Mora se napomenuti da je pisao za dnevne novine Blic (Srbija), Dan (Crna Gora) i Fokus (BiH), bio je kolumnista dnevnih novina Pravda, zatim saradnik magazina Rocks, Novi magazin, Nocturne, Time out, Kontra, Sound metal, Bestseler, XZ, Butcherian vibe, Ispred dragstora, Kvartal, Književni magazin, Književne novine, Gradina, Pressing, Naše Novine, Novine beogradskog čitališta, redovan je saradnik portala Neki rok.

Foto: Branko Radaković

Knjiga „Bolji od svog života“, sedma knjiga pesama ovog istaknutog umetnika, je kruna Milanove dosadašnje pesničke karijere. Ona, između svojih korica, skriva jednog novog Milana, još iskrenijeg, ispovednijeg, intimnijeg Milana, Milana koji je svež, koji je napravio iskorak preko banalnosti i patetike i golim grudima juriša na bajonete. Kada pesnik pomisli da više nema šta da kaže on sve spoznaje sažme u ples prstiju i tastature i tom strašću nam iznedri nešto još veće, jer „…stihovi se prepliću unakrsno i ostaju u pamćenju čitalaca, kao tajna…“

10.02.2021.

Share This