Organized chaos – Inner conflict

Samostalno izdanje

 

 

Piše: Milan B. Popović

 

Na tektonski nedovoljno ispitanom i vulkanski uzavrelom, abonosovim korenjem gusto obraslom tlu, izniklo je novo, sveže, potpuno neočekivano, kontrolisano-haotično muzičko kraljevstvo. Organizovano, dakako. Oni (Vladimir Lalić, Marta Vlahović, Aleksandar Đorđić, Golubovic Stefan i Milan Jejina) to ne tvrde samo, oni to ponuđenim muzičkim meterijalom i dokazuju.

Organized chaos, jeste i prezentuje ekstrasenzibilan rad. I po njihovoj muzičkoj i po liričkoj semantičkoj košuljici, da se primetiti da je njihovo tkanje i materijal proštepan najmanje nekoliko puta odozgo na dole, u dva do tri sloja. Preciznom i inteligentnom mašinom. Kreativnom. Odlikuje ga (rad) strukturalni i emocijalni raspon od apsolutnog minusa do debelog plusa. Raskošni energetski nivoi, promene tempa i atipični aranžmanski ukrasi krase ovo CD ostvarenje. Ni njegovim muzičkim inspirativnim odabirima i muzama nije lako ući u trag. Ni ne treba se truditi. Oni jesu moderni. Oni su i regresivni i progresivni u istom momentu i to je draž. Oni su i komercijalni i misaoni. Duboki, gotovo spiritualni. Oni su drski, besni i odvažni. Oni su mladi i oni su svoji. Oni se ne stide. Oni su drugačiji. Neočekivani, nepredvidivi, senzualni i svedeni. Oni su beskopromisni. Što je najbitnije, čak i da vas bestidno lažu, oni vas ubeđuju da možete da im verujete. I vi to, na kraju, i činite. Oni podstiču na gledanje iznutra i poniranje. Istraživanje. Umalo da zaboravim, oni su i konfliktni.

Oni me podsećaju na najbolje radove grupacije Queensryche. Čak se u njima oseća dah i duh grupacija Pain of salvation i Dream Theater. Prijatno i očaravajuće!

Beogradski Organized chaos, jeste inenađenje godine – a kako se pojavljuje u 2009. – i iznenađenje je decenije, nadošle posle 2000. godine. Iako ne pripadaju i ne dolaze iz žanrovskog miljea koji je moj lični favorit, oni jesu – veličanstveni! Oni jesu metal -a da li su platina ili zlato? Birajte sami od ta dva i nečete pogrešiti!

 

Share This