Peti Bunt Rok Festival od 10. aprila

 

 

 

Radio-televizija Srbije i emisija „Bunt” već pet godina organizuju „Bunt rok festival” – jedinstveni televizijski demo festival poznat po tome što se predstavljaju i takmiče nove, neafirmisane grupe i autori. Na petom „Bunt rok festivalu” svoj autorski i muzički potencijal predstaviće 24 nova benda.

Urednica Branka Glavonjić ističe da je ovo do sada najmlađi festival- prve godine članovi najmlađeg takmičarskog benda su u proseku imali 28 godina. Na petom izdanju festivala, najmlađi imaju 16.

Dosadašnji pobednici BRF

Na prvom izdanju festivala pobedio je bend „Dingospo Dali”. Oni uveliko rade na drugom albumu, bili su predgrupa bendu „Mando Diao”, veoma su vredni i posvećeni svojoj muzici. Bend „Degeneza” je pobedio 2016., a iste godine su osvojili drugo mesto na „Demofestu” u Banja Luci. Gitarista benda David Seferović je proglašen za najboljeg gitaristu regiona. „Viva Vops” su pobedili 2017. i nakon dve uzastopne Bunt Rok turneje, postali su prava koncertna atrakcija. Bili su predgrupa bendu “Hollywood Undead”, a uskoro objavljuju spot za drugi singl, pesmu „Koliko vredi to”.

Još uvek aktuelni pobednik je “Sergio Lounge”, bend izrazite melodičnosti, veoma zanimljivog koncertnog nastupa i koncepta. Pobedioli su i na „Demofestu” u Banja Luci, a gitarista benda Pavle Popov je proglašen za najboljeg gitaristu regiona.

“Mislim da to dokazuje da smo našu misiju i cilj ostvarili i ispunili, a to je da animiramo, ohrabrimo mlade generacije da se bave rokenrolom što je, po meni, najvažnije. I ove godine su neke kolege pitale zašto nismo napravili klasičan festival- dve polufinalne večeri i finale. Moj odgovor je isti- verujem da su ovakvim načinom selekcije i realizacije festivala, neafirmisani bendovi dobili mnogostruko više od dve- tri večeri i trominutnog nastupa, kako to inače biva. Ovako smo imamo osam, plus još nekoliko sedmica u televizijskom programu Javnog medijskog servisa za njihovo predstavljanje i medijsku afirmaciju a to je upravo ono što demo bendovima najviše treba- da im se da šansa da ih auditorijum upozna, da se predstave. Ove godine imam i novog kolegu- voditelja, Zorana Stefanova- Iskaza, koji se sjajno snašao u novoj ulozi. Novi član mog tima je i mladi Stefan Jovčić, on je zadužen za intervjue sa bendovima”, kaže Branka Glavonjić, urednica emisije “Bunt” i inicijatorka muzičkog projekta i TV serijala „Bunt rok festival”.

Branka Glavonjić i novi voditeljski tim

Na konferenciji za medije, upričenoj u zgradi Radio-televizije Srbije, saopšteno je da su i ove godine članovi žirija imali odgovoran i zahtevan zadatak da od 150 prijavljenih bendova odaberu 22, koja će se, uz pobednike sa festivala u Subotici i Bačkoj Palanci, boriti za finale.

„Ove godine nije bilo benda koji je loše svirao. Svi su bili zanimljivi, svako na svoj način atraktivan ali sad tu su u pitanju neke finese i naravno, mislim da je ključnu ulogu imala trema koja im često malo smeta za taj prvi, televizijski nastup”, naglašava Maja Cvetković (E-PLAY), članica stalnog žirija.

Uz stalne članove žirija, ovogodišnji selekcioni tim čine prvi put i pobednici prethodnih festivala.

Bend „Dingospo Dali” pobednik je prvog „Bunt rok festivala”, a Sandra Vidojević kaže da je to za njih bio vetar u leđa: „Pored onih stvari koje su bile sama nagrada festivala, ostali su kontakti, ostala je povezanost sa tim festivalom do danas. Nismo ostali zaboravljeni”, ističe Sandra Vidojević iz benda „Dingospo Dali”.

Dingospo Dali

Osvajanje medijskog prostora za autore koji se bave nekomercijalnom muzikom predstavlja veliki izazov, često i nemoguću misiju. RTS je to prepoznao i emisija “Bunt” i „Bunt rok festival” su čuvari tradicije rokenrola.

“RTS jeste televizijska kuća koja daje svoju platformu, svoju pozornicu, za takve mlade ili stare ljude, svejedno je. Moram reći da je to ekipa entuzijasta, ipak. Branka i njeni podmladci, tako ih zovemo u našoj kući, ljudi su koji nesebično i predano, tokom čitave godine, rade na afirmaciji i promovisanju rokenrola”, naglasila je u svom obraćanju glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS-a, Olivera Kovačević.

Olivera Kovačević i Branka Glavonjić

Direktor PGP RTS-a, Vladimir Grajić je na konferenciji najavio da će ove jeseni biti objavljen album (15 pesama, po troje prvonagrađenih bendova) sa dosadašnjih pet Bunt rok festivala.

„Od 10. aprila predstoji nam osam TV emisija tokom kojih će se birati grupe i autori koji prolaze u dalje takmičenje. Kao i inicijalna selekcija prijava, (koja je možda najvažnija) i ovaj segment projekta je za sve nas jednako odgovoran i zahteva potpunu posvećenost”, istakla je Branka Glavonjić.

Nikola Čuturilo i Branka Glavonjić

Na konferenciji za medije, o svemu što Bunt rok festival RTS- a čini jedinstvenim i dragocenim za demo bendove i autore, govorili su i Nikola Čuturilo i Milorad Miki Ristić (Bella Tehnika), Dejan Nikolić,  direktor BKM (Belgrade beer fest). Predrag Pejić, vlasnik studija “Bumerang” otkrio je šta će biti neke od vrednih nagrada za najbolje plasirane autore/ bendove ove godine.

Kvalifikacione emisije petog „Bunt rok festivala” pratićemo od 10. aprila, sredom uveče od 23 sata, na Drugom programu RTS-a. Predstavljaće se po tri takmičarska benda, a stručni žiri će izabrati jednog finalistu.

Krajem maja 2019 , preostalih 16 takmičara dobiće svoju šansu za finale- putem interneta. Video spotovi bendova biće objavljeni na zvaničnom RTS- ovom Jutjub kanalu  “RTS Zabava”.

Maja Cvetković i Vukašin Marković, stalni članovi žirija

Ovim putem, publika će moći da izglasa još dva učesnika finala.

Sredinom juna, za titulu pobednika petog Bunt rok festivala nadmetaće se deset najboljih bendova .

 

Izvor: www.rts.rs

Share This