Pop Kok – Vacuum

Multimedia Music/2022.

 

 

Piše: Milan B. Popović, pesnik, muzički CD recenzent, kolumnista i publicista

Sredinom osamdesetih, alternativni bend, KOHERENTNI KONJI (KOK), počinju u UŽICU (Srbija) da stvara autorsku muziku, ukorenjenu u new wave i punk nasleđu. Tokom sedam godina delovanja snimnjen je i album, ali pesme nikada nisu zvanično objavljene. Danas, POP KOK, u modifikovanom i izmenjenom izdanju, sa starim novim – ljudima, predstavlja najbolje iz tog perioda, uz neke nove pesme…Dandy punk zavera. Niti snova i buđenja isprepletene oko upirućeg prsta. Prošlost, sadašnjost i budućnost u kreativnom vrisku jedne žrtvovane generacije…upravo – POP KOK!

Uvodni song, je jedina numera na srpskom jeziku naslova CRNI LJUDI i ona je u muzičkom ključu sublimacija elektronike, popa i rege zvuka, nikako rokenrola niti panka,  a u vokalnom veoma nežno i čedno prijemčljiva i slušljiva i ne zabada nožem u srce u samom startu ove kompaktne diskete od koje očekujem mnogo više u narednih devet studijskih kompozicija na anglosaksonskom jeziku otpevanih i snimljenih.

Treba u najavi za njih reći čitalačkom auditorijumu da je alfa i omega sastava POP KOK, bio i ostao, SINIŠA JOVANOVIĆ, vokal i tekstopisac benda, Užičanin, koji sada živi i radi u ŠVAJCARSKOJ i ima 56 godina, i tim argumentom otkrijemo barem polovinu plašta tajne ove CD ploče. Što se mene tiče, nemam apsolutno ništa protiv, ali smatram da neke pojedinosti kojih na knjižici CD-a, čitalačka i slušalačka javnost, ipak treba da zna! Uz njega na ovom CD-u tekstove i muziku svih pesama  je komponovao  i Aleksandar Duković.

Aranžmani pesama: Aleksandar Duković / Ivan Mirković Bambi

Produkcija: Ivan Mirković Bambi / Aleksandar Duković

Postprodukcija: Abbey Road Studios, London./ Christian Wright

No. 09 (GREEDY EYE)- Aranžman i produkcija: Dejan Pejović/ Aleksandar Duković

Dizajn omota: Eclectic Eel

DEDICATED je moćna i moderna vozeća numera koja opravdava redno mesto broj 2 na CD-u VACUUM (obično zaduženo za najbitnije pesme na albumu u svetu muzičke produkcije). Odličan vokal i produkcija! Pomalo elektro, podosta indastrijal, izrazito pop upravo tako bi se mogla ukratko opisati ova numera – DEDICATED!

A BUM- je brza i poletna, a kratka vremenski pesma A BUM. Ona je neki new vave koji muzički meljekao parni valjak.

FAITH je balada koja predstavlja pravi predah i odmor za dušu. Najprijatnija i najplemenitija numera do sada. Moćna balada. Muzička pratnja, ipak, power i kvalitetna, vokal dobro usnimljen, jasan i slušljiv kao kristal. Luka Juričić je doprineo ovoj pesmi svojim umećem sviranja klavijatura! Pesma FAITH, čini se, kao da je orkestarski aranžirana, a nije u tome je njen KVALITET PLUS! Ona je favorit potpisnika ove recenzije, moje malenkosti,  Milana B. Popovića, pesnika sa osam objavljenih knjiga pesama, i objavljene unikatne, raritetne tri original muzičke CD kompilacije u rok, metal, rege i hip hop žanrovima i muzičkim sastavima i sa artistima iz svih država iz cele bivše Jugoslavije koji su u studijima usnimili njihovu autorsku muziku i aranžmane na mojih pedeset pesama, iz moje prve 4 knjige pesama koje mi je objavila beogradska- Narodna knjiga/Alfa!

WILD POEM OF LOVE, gitarska numera, akustičko gitarska, uz sinth i bubneve i odličan vokal deluje odvažno, monumentalno i moćno. Deluje zastrašujuće dobro! Deluje lucidno! Deluje uzbudljivo! Deluje magično. Skidam kapu i klanjam se ovim umetnicima. Ovo je vrhunsko delo i vrhunska izvedba! Zbog ovoga vredi ostati u ovome poslu i kad nema honorara od njega!

SUNDAY je moderna pop rok elektro pesma i to veoma kvalitetna! Ceo POP KOK VACUM materijal je teško razaznatljiv u jednu žanrovsku odrednicu, ali to je zaista tako, i u vokalnom ključu, i u muzičkom, ali i možda je baš to onaj FAKTOR X koji ih izdvaja iz mase drugih bendova planetarne, svetske world music i ne samo world music već i pop i rock music muzičke produkcije i ponude, u ovom novom dobu, i banalnom diktatu supermarket kulture kojoj članovi benda (da pomenemo i Aleksandra Vasiljevića Ciku, za setom bubnjeva, Ivana Mžirkovića Bambija, gitaristu, klavijaturistu, programing i Brnka Trijića gitaristu), i realno- ne pripadaju! Mislim da ne pripadaju banalnom diktatu supermarket kulture, na to sam mislio, da ne bude zabune!!!

DREAMS kompozicija koja vremenski traje skoro pa pet minuta je kao neka nežna bajka! Prijatna i mila. U ovo brutalno vreme dobronamernika tako potrebna!!! Možda su bubnevi na ovom CD-u prenaglašeni pa malo probadaju čulo sluha i u ovoj pesmi, inače nemam nikakvih zamerki. I numera DREAMS grupe POP KOK je jedan od ličnih favorita  potpisnika ove recenzije, tj. Milana B. Popovića.  Snovi su prelepi još kada vam se ostvare u javi…

ONCE SHE SAID je hard rok/rokenrol vožnja i trip i putešestvije. Ovo dinamitntno i dinamično rokanje mi se baš dopada. Gitare razaraju do bola. Sve pršti od odjeka, ehova i gitarskih solaža, rifova… Vokal sve to dobro prati. Predrag Popović je prateći vokal u ovoj numeri! Bravo!

GREEDY EYE je moderna, savremena kompozicija, najvećih urbanih muzičkih svetskih standarda. Dejan Pejović (klavijature) i Predrag Milutinović ( bubnjevi) svakako su svojim učešćem doprineli da to tako bude!

Uvodna numera nije obećavala ovako dobar, ma kakvi dobar, izuzetno kvalitetan, moćan, i moderan CD VACUUM  grupe POP KOK!!! .

Svež i atraktivan!

Lucidan i urnebesno umetnički konstruisan!

Što se tiče mene, ja sam uživao slušajući ovaj muzički savršeno doteran materijal do tančina.

Ovde se pazilo o svakoj sekundi, o svakom tonu i svakom elementu i segmentu!

I vredelo jesvakog  truda!

Zato dragi čitaoci i ljudi, ponavljam, LJUDI, željni dobrog ZVUKA I DOBRE MUZIKE, ja sam, iako novinar, i CD recenzent, kupio ovaj CD POP KOK – VACUUM, za samo nepunih 500 dinara, u sred Beograda, u prodavnici izdavačke kuće: MULTIMEDIA MUSIC, u Sremskoj ulici broj 2 i nisam zažalio -ovo vredi 10 puta više, u najmanju ruku, ovo vredi bezgranično mnogo više od tog, i tolikog novca!

Dušu i duh ne možete kupiti i zadovoljiti novcem!

Mastralno je ovo braćo i kolege umetnici!

I više od toga! Za ponos i čast! Živeli! Bravo!

Share This