Predrag Sarić – Kavez bez rešetaka

zbirka pesama

 

 

Piše: Milan B. Popović, pesnik, književni kritičar, kolumnista i publicista

PREDRAG SARIĆ PREDO, pesnik vrhunskog renomea, bas gitarista legendarnog muzičkog metal sastava BOMBARDER, osnivač benda SADIZMO, i cenjeni beogradski preduzetnik, objavio je svoju prvu zvaničnu knjigu pesama, intrigantnog naslova: KAVEZ BEZ REŠETAKA!

PREDRAG SARIĆ PREDO, je, uzgred budi rečeno, što se vidi i u ovim pesmama, mnogobrojnim u knjizi, za liričke tematske odabire, odabrao istinsku  LJUBAV i sipmatije za ženski, lepši pol, kome je odan i naklonjen, i on to ni ne krije, već zbog neuzvraćene ljubavi i pažnje koje često u salvama koje daje od sebe i pruža svojim damama, a ne dobija u povratnom smeru ni približno sličan povratni odgovor–PREDRAG SARIĆ PREDO, čovek od krvi i mesa, a kao senzitivni pesnik i esteta, naravno, pati!

Ispovedna, iskrena, reska, nemilosrdna, i nepoštedna poezija na prvi pogled, duboko sakriva ustreptale misli o smislu i besmislu, o ovom svetu i životu, kroz koji svi mi prolazimo neko bezbolno i lako, neko suprotno od toga! Ne biti ravnodušan, čak imperativno: boriti se, menjati, izvrći ruglu, patiti zbog sopstvenih bolova, a i tuđih, osnovne su karakteristike ove urbo poetike prema kojoj nikako ne može ostati ravnodušan nijedan čitalac!

PREDRAG SARIĆ PREDO je unekoliko ispovedan i narativan poeta! On ne krije šta se sve pozitivno i manje pozitivno dešava u metrou njegove tople duše, i to kroz njegove stihove u knjizi KAVEZ BEZ REŠETAKA obelodanjuje najširoj čitalačkoj publici i najširem čitalačkom auditorijumu, kao na dar, kao otvorenu knjigu, kao poziv na komunikaciju kroz stih i pesmu, kao poziv na mir i izmirenje, dodao bih ja!!!

PREDRAG SARIĆ PREDO  je i ranjenik, PREDRAG SARIĆ PREDO je i pobednik, ali definitivno veliki borac, fajter i ferplej igrač, i veliki humanista i čovek velikog, zaista velikog srca, drug i prijatelj, uvek omiljen u društvu!!!

PREDRAG SARIĆ PREDO JE i realan ozbiljan čovek sa dve noge na zemlji, ali je u isto vreme veliki sanjar – a taj dar od Boga nemaju svi! Samo odabrani i posebni, poput njega – PREDRAGA SARIĆA PREDE – jednog u million!

U knjizi KAVEZ BEZ REŠETAKA unekoliko možemo zapaziti melanholiju, bol, očaj, tugu, bolna nostalgična sećanja, ljubav, nadu, veru, dobrotu, vernost…. prstohvat od svega ovoga čega sam nabrojao, i još puno toga drugog što ostavljam kao TOP TAJNU da otktijete sami dragi čitaoče! U tome i jeste draž i poenta celog ovogp rikaza – da nešto i sakrije! Zar ne?

Skoro još pomalo pa kao po onoj čuvenoj i na daleko poznatoj, citiraću je, paiparafrazirati u celini: po strogoj definiciji čuvenog pesnika nobelovca T.S Eliota, po kojoj je pesnik samo onaj posle dvadeset pete godine, PREDRAG SARIĆ PREDO, se pridružuje ovoj svetskoj skupini rasnih  refleksivnih pesnika, koji su formu izjednačili sa sadržajem i time biće poetike, možda i nehotice, uzneli do bića metafizike. Iako refleksivna i fabulozna, SARIĆEVA poetika je veoma modernistična/jednačenje sadržaja i oblika, ali ne i  modernistička, naposle ne u svrstavalačkom smislu krojenja pravaca i ustanovljenja škola. Kao zreo pesnik, i kao zreočovek, PREDRAG SARIĆ PREDO, za kojeg je irelevantno da li je rodonačelnik ili epigon, svejedno mu je kojoj će se školi prikloniti, s obzirom na postupak transcendiranja čulnog sveta u igru onostranih, a stvarnih demona i arhanđela, koji i jesu jedina pouzdana datost naših nepouzdanih postojanja.

Paradoksalno, SARIĆEVA poetička odmerenost, doseže pravu meru u neodmerenosti, tako da ova kobna dijalektika garantuje onaj KVALITET PLUS, i onaj FAKTOR X, koji se samo povremeno, i sporadično javlja u našoj savremenoj, i popularnoj poeziji,  imodernoj, i, alternativnoj muzici kojoj PREDRAG SARIĆ SVIM SVOJIM BIĆEM I PRIPADA – a to je, svakako METAL sazvučje i taj i takav, njemu srodan muzički žanr. I zato ima ostati zabeležen! Sveden, razuđen, a kontrolisan, spontan, a meleman, bahat, a obziran – to je lik koji stoji ispred i iza ovih stihova. Moglo bi se reći da je SARIĆEVA poezija unekoliko kontroverzna u svojoj ponudi, ali i sasvim čedno i prijemčivo pohotna u tražnji inspirativnih svojstava sveta i života, što se upravo očituje naslovom teške razaznatnjivosti: KAVEZ BEZ REŠETAKA!

Treba napomenuti da je recenziju u samoj knjizi  KAVEZ BEZ REŠETAKA pisala izuzetna beogradska pesnikinja (objavila do sada neprevaziđenu knjigu pesama za decu naslova: DVA PASULJA) i likovna umetnica LIDIJA JANKOVIĆ, a naslovnu stranu knjige KAVEZ BEZ REŠETAKA, ilustrovao je likovni umetnik JAKŠA VLAHOVIĆ!

Napomenuo bihkao informaciju plus i zanimljivost koja veže ovo dvoje umetnika sa PREDRAGOM SARIĆEM PREDOM! Naime, suprug pesnikinje, likovne umetnice i recenzentkinje ove knjige u samoj knjizi, LIDIJE JANKOVIĆ, da uvaženi gospodin, MILAN JANKOVIĆ, je bubnjar sastava BOMBARDER, ali i sastava ABONOS, u kojem svira gitaru ilustrator knjige KAVEZ BEZ REŠETAKA, JAKŠA VLAHOVIĆ, kao i da je nekada u sastavu BOMBARDER svirao gitaru upravo JAKŠA VLAHOVIĆ!

Moja lična i profesionalna, i kolegijalna podrška za gospođa LIDIJU JANKOVIĆ, gospodina MILANA JANKOVIĆA I JAKŠU VLAHOVIĆA, koje svo troje izuzetno cenim, poštujem, i što ne reći i to, ovako javno, kad mi se može- iskreno volim!!!

Što se tiče knjige KAVEZ BEZ REŠETAKA i poetike PREDRAGA SARIĆA PREDE, mogao bih reći i sledeće: izrazit, zaista metafizički, vapaj pesnika, očituje se u tražnji opuštanja, umirenja, smirenja koja – nasuprot surovom otporu – poetski traju u vrtlogu i turbulenciji jezivog luna –  parka naše/ljudske/životne bačenosti u svet.

Zbirka pesama KAVEZ BEZ REŠETAKA, PREDRAGA SARIĆA PREDE, ozbiljna, nadahnuta, ambiciozna zbirka, stvorena u zasluženom savezu sa Muzom, postala je u zemlji u kojoj živimo neka vrsta retkosti, iznenađenje koje potpuno neočekivanost čini još efektnijim i dragocenijim. Poezija se u svesti najšireg čitalačkog kruga, a onih koji uopšte ne čitaju još više – suviše često da bi bilo slučajno, svrstava u prevaziđene, savremenom, ultra brzom i ultrabanalnom dobu i diktatu supermarket kulture, nekompaktibilne oblike umetničkog delovanja. Međutim, bez obzira na neobično visok nivo sistematskog obeshrabrivanja, postoje ljudi spremni i sposobni da, izdržavši sva neminovna iskušenja, budu nazvani pesnicima!

KAVEZ BEZ REŠETAKA Predraga Sarića Prede, knjiga je koja u potpunosti odgovara prvoj, a njen autor poslednoj rečenici u predhodnom pasusu!

RAT

LUDI VOĐA U SLUŽBI RELIGIJE

UBIJANJE, KRVOPROLIĆE ZBOG VJEROVANJA.

MRŽNJA U OČIMA BOŽJIH SLUGA,

VJERNICI S ORUŽJEM U RUKAMA.

MRŽNJA ZBOG BOJE KOŽE

VLAST NAD ČITAVIM SVIJETOM

OPSJEDNUTOST LUDIH VOĐA

STVARANJE VIŠE RASE.

TEŽNJA ZA BOLJIM,POBUNA, RAT.

SVE MRTVO, UNIŠTENO,

DOLAZE NOVI,ISTI KO STARI.

NOVA OBEĆANJA NOVE LAŽI.

 

Na kraju završne reči o knjizi KAVEZ BEZ REŠETAKA i poeziji PREDRAGA SARIĆA PREDE, nemo utvrđujem, da je ovaj autor za – ludne, ali ne i uzaludne zbirke, doprineo najtežem pregnuću pesništva: oduzimanjem, a ne dodavanjem poeziji njenih imanentnih vrednosti!

Rečju, PREDRAG SARIĆ PREDO se poezijom i knjigom pesama KAVEZ BEZ REŠETAKA (kao i svojom novom knjigom pesama koja je u pripremi, tako da očekujte u budućnosti nova fantastična iznenađenja!!!), bori protiv poezije i time joj neizbežno – pripada! DOK SE NE OSLOBODI KAVEZA I SVIH REŠETAKA, RAMOVA I KALUPA!!!

Maestralna knjiga!

Preporuka za čitanje se, svakako,podrazumeva!

Share This