Anamarija Vartabedijan

 

Anamarija Vartabedijan je rođena 13. 06. 1974. u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu januara 1998. godine. Novembra 2001. je magistrirala na slikarskom odseku – smer mozaik, kod prof. Branka Miljuša, FLU u Beogradu. Zvanje Master dizajner (grafički dizajn) stekla je na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, septembra 2014. godine. Zvanje Doktor umetnosti je stekla na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu februara 2020. godine.

Član je ULUPUDS-a i ULUS-a. Član je Umetničkog saveta ULUPUDS-a od 2012 – 2018. godine.

Priredila je četrdeset i dve samostalne izložbe slika, mozaika, rok fotografija, ilustracija I knjiga umetnika u zemlji i inostranstvu od 1995. godine do danas. Osamnaest puta je izlagala sa porodicom Vartabedijan u zemlji i inostranstvu. Grupno izlaže od 1994. na preko sto izložbi.

Profesor je na Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika od 2017. godine, a u zvanju predavača je bila od 2003. godine na istoj visokoškolskoj ustanovi.

Bavi se koncertnom rok fotografijom od 2004. godine. Fotografisala je preko četrsto koncerata i svirki u regionu i sarađivala je sa mnogim bendovima, muzičkim listovima i internet portalima. Od 2005 – 2013. godine bila je urednik fotografije u nedeljnom rok i art internet magazinu – www.davidsubrock.com, a od 2014 – 2019. godine fotograf-saradnik za rubriku “Hit strane” Politikinog zabavnika. Knjiga “4. dopunjeno izdanje – Ex-Yu rock enciklopedija: 1960−2015”, Petra Janjatovića, ilustrovana je i njenim fotografijama. Bila je fotograf KUD Idijota od 2007. godine, a danas je fotograf muzičkih grupa: Goblini, Neno Belan i Fiumens, S.U.S., Orthodox Celts i PSI.

Pokretač je projekta Rock momenti – izložbe koncertne rok fotografije realizovane osamnaest puta od 2007. godine do danas u muzejima, kulturnim centrima i galerijama u zemlji i regionu. Priredila je izložbu koncertnih rofografija “Jer je pjesma dio nas – mojih deset godina (Neno Belan i Fiumens)” 2017. godine u Mikser House u Beogradu i Galeriji Juraj Klović u Rijeci, Decembra 2017. organizovala je izložbu “50 godina koncernte rock fotografije u Srbiji” (25 fotografa, 100 fotografija) od 1966-2017. godine u galeriji Pro3or u Beogradu.

Dobitnik je više stručnih priznanja od 1996. godine do danas.

“Za mene su muzika i pesma uvek bile sastavni deo mog vizuelnog stvaralaštva i nudile su mogućnost korespondiranja između umetnosti. Inspiracija su na putu na kome se krećem od crteža, slike, mozaika, rok fotografije, ilustracije do grafičkog oblikovanja. Rokenrol je uvek otvarao mogućnost postojanja boljeg sveta, bio način mog razmišljanja i činio veliki deo mog života. U fotografiji sam opredeljena za dokumentovanje rok koncerata i tragam za onim trenucima kada muzičari dosežu svoje otvoreno bivstvo i blistavost duha. To je moj doživljaj i moja autentična istina o njima, divinizacija. Tragam i za momentima u kojima mogu da zabeležim magiju zvuka i čaroliju autentične atmosfere rok koncerta, moć nad moćima, snagu, energiju, zanos, ljubav, osetljivost, istančanost duha i povezanost publike sa izvođačem. Za mene koncertna rok fotografija predstavlja još jedan način na koji beležim i tumačim svet, mogućnost za samoizražavanje i upućenost ka svetu. Ona je traganje za suštinom života i istraživanje snage identiteta samih događaja, čin ispoljavanja sopstvene osećajnosti, kao i važnih kulturoloških i društvenih poruka.”, govori o svom radu Anamarija.

 

Share This