Goranka Matić

Foto: Dimitrije Nedeljković

 

Goranka Matić rođena je 1949. godine u Mariboru. Završila je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Od 1978. do 1980. godine vodila je Galeriju 45 na Novom Beogradu, u kojoj je organizovala više od dvadeset izložbi.

Od 1980. godine Goranka se posvetila fotografskoj karijeri. Radila je fotografije za mnoge časopise i magazine: „Džuboks”, „Start”, „Svijet”, „Omladinske novine”, „Duga”, „Delo”, „Liberation”, „Polet”, „Moment”, „Beorama”, „Ritam”, „New Moment” i druge. Paralelno je imala izložbene aktivnosti gradeći umetničku karijeru. U početku je radila kao slobodni umetnik u širokom prostoru izdavaštva, od umetnosti do rokenrola, da bi od 1990. do 2006.  radila kao urednik fotografije u nedeljniku Vreme, gde je 2008. postala i suvlasnik. Od 2006. do 2010. radila je kao urednik fotografije u Politici. Od 2010. do 2015. radila je na Radio televiziji Srbije u art direkciji.

Od 1986. godine je članica je ULUPUDS-a, kada počinje da izlaže u zemlji i inostranstvu. Osam godina je predavala fotožurnalizam na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Danas je docent na Fakultetu za medije i komunikacije, na predmetima fotožurnalizam i dokumentarna fotografija. U stručnim žurnalističkim krugovima Goranka važi kao vrstan urednik i fotograf, a u umetničkim krugovima ima možda i veći ugled.

Tokom osamdesetih godina 20. veka njen rad je naročito značajan u oblasti rok fotografije. Kao proslavljena fotografkinja Novog talasa snimila je fotografije za mnoge omote beogradskih bendova, od Idola za čuveni album Odbrana i poslednji dani do saradnje sa Ekaterinom Velikom, Canetom iz Partibrejkersa, Kojom iz Discipline kičme, Bajagom i mnogim drugim muzičarima i muzičkim bendovima.

 

Izložbe

„Tiho teče Sutjeska” u Salonu Muzeja savremene umetnosti, za koju je dobila Politikinu nagradu (2004)

„Mreža sećanja”, u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, februara 2011. predstavlja fotografije koje je slala elektronskom poštom.

„Putnici kroz vreme opsednuti slikama”, u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, oktobra 2012. predstavlja malu istoriju savremene srpske kinematografije.

Izložba fotografija na žurci „Buka!Sada!”, aprila 2018. godine, koju su činili printovi velikih formata fotografija.

„Vlada”, izložba posvećena rok muzičaru Vladi Divljanu, Marsh open space Beograd, mart 2018. godine, najavljena za mart 2020. u Domu vojske u Beogradu.

„Društveni konteksti života mladih”, izložba fotografija Jane Ljubičić, Viktorije Jovanović i Goranke Matić u Galeriji Pro3or u Beogradu, oktobra 2018.

„Fotografije rok scene Jugoslavije”, retrospektivna izložba Goranke Matić najavljena u Muzeju savremene umetnosti za 2020. godinu.

 

Nagrade

Nagrada Oktobarskog salona (1989)

Nagrada „Osvajanje slobode” (2002)

Politikina nagrada (2004)

Godišnja nagrada ULUPUDS-a (2005)

Nagrada UNS-a za životno delo

Nagrada Fondacije „Tanja Petrović” (2021)

Share This