“Prvi automobil u Beogradu” knjiga Vladimira Veselinovića

 

 

 

Knjiga opisuje pionirske dane srpskog automobilizma sa kompletnim biografijama prvog vlasnika, prvog srpskog šofera i detaljnim tehničkim opisom našeg prvog automobila.

U knjizi su premijerno objavljene fotografije prvog automobila neposredno po dolasku u Beograd. Veoma zanimljivim pripovedačkim tonom i sa puno autentičnih detalja, autor nam je dao vernu sliku Beograda sa početka prošlog veka, tako da čitajući knjigu, imate osećaj da ste uživo prisutni na ulicama prestonice u tadašnjem vremenu i prostoru. Ovaj dragoceni istorijski dokument na 80 strana sa 64 crno belih i kolor fotografija, obavezno morate imati u svojoj biblioteci na polici o istoriji Beograda.

Vladimir Veselinović je rođen 1961. godine u Beogradu. Već u osnovnoj školi je pokazao sklonost ka literarnom radu dobijanjem nekoliko prvih nagrada za najbolji pismeni zadatak. Povodom desetogodišnjice škole pobedio je na takmičenju za najbolji nagradni temat kratkom pričom “Moja prva jedinica”. Za pesmu “Pruga Beograd – Bar” dobio je prvu nagradu na velikom konkursu književnog časopisa za decu “Zmaj” jula 1971. godine.

Završio je Dvanaestu beogradsku gimnaziju i studirao Mašinski fakultet. Jedan je od osnivača AMK “Veteran Voždovac” 1982. i “Udruženja istoričara automobilizma” 2001. godine. Nova interesovanja su donela i novi početak u pripovedanju. Početkom devedesetih započeo je pisanje o temama iz istorije srpske motorizacije, objavljući tekstove u mnogim našim i stranim, stručnim specijalizovanim časopisima.

Izdao je knjigu “Prvi automobil u Beogradu” 2016. i bio jedan od autora knjige “Život u snazi motora” o legendarnom profesoru Mihailu Borisavljeviću dve godine kasnije. Njegov književni opus biće bogatiji za još jedan veoma zanimljiv rukopis o legendarnom italijanskom skuteru naslova “Pojava vespe u Beogradu”. Izlazak iz štampe se očekuje početkom naredne godine.

Share This