“Roman o pijanstvima“ Igora Marojevića konačno pred publikom

 

 

Posle dužeg vremena autor hit naslova Igor Marojević se ponovo pojavljuje pred srpskom čitalačkom publikom.

Njegov „Roman o pijanstvima“ je iskreno i uzbudljivo štivo o upečatljivim iskustvima četrdesetogodišnjeg povratnika sa Zapada, od njegovih prvih pijanstava do pokušaja da se vrati trezvenjačkom svetu.

Maja 2009. godine u džez klubu na Vračaru dva prijatelja razrađuju uređivačku strategiju za književni časopis. Situacija je nakon dve-tri rakije izmakla kontroli, na svu sreću brzo su stigla kola Hitne pomoći i policija.

Tako započinje roman čiji glavni junak, pisac zavisan od alkohola, promiskuitetan i sklon tuči, pokušava da izroni iz problema.

On menja devojke, prijatelje, lekare, poslove i kafane, putuje u Barselonu, Gvadalaharu, Ljubljanu, na Brač, u Dimitrovgrad i Nikšić, ali u tim mestima i usled pogrešnih izbora tone sve dublje.

Stiče se utisak da se ne može spasti, kako zbog karaktera tako i zbog opšte društvene klime, ali čitalac gaji nadu do poslednje piščeve reči.

Ovom knjigom Igor Marojević je prešao opasnu granicu do koje je svojim dosadašnjim pisanjem stizao, i nije stradao.

„Roman o pijanstvima je verovatno moja najbeskompromisnija knjiga. Pisana dinamičnije i sa manje obzira prema tabuu govora iz prvog lica o osetljivoj temi. Za razliku od većine proznih štiva o alkoholizmu, ’Roman o pijanstvima’ govori o četrdesetogodišnjaku koji, i pored sklonosti kapljici, završava sve svoje obaveze na vreme, a siže se odvija u digitalizovanom ambijentu i eri gde su i žene jednako sklone piću kao muškarci. Moj glavni junak nije postao alkoholičar u formativnom razdoblju za to, dakle između svoje 25. i 35. godine, već kasnije, jer mu se čini da će kao sveži povratnik sa Zapada u Beograd lakše podneti šok kulture pomoću promiskuiteta i alkohola. Niti bih rekao da moj pripovedač eksplicitno propagira alkohol, niti da je ovo, oprečno tome, moralistička i antialkoholičarska knjiga“, kaže Marojević.

„Roman o pijanstvima“ možete pronaći od petka 18. oktobra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

19.10.2019.

Izvor: gle.co.rs

Share This