S.T.R.A.H. – Jednostavno živ (video singl)

Mascom

 

 

Piše: Milan B. Popović, pesnik, muzički CD recenzent, kolumnista i publicista

Kultni beogradski pank rock underground beskompromisnisastav S.T.R.A.H. je objavio potpuno novi singl za pesmu „Jednostavno živ“.

Singl dolazi sa aktuelnog izdanja „KVOG!“ kojim se bend vratio muzici i intenzivnim svirkama. Zanimljiva stvar u vezi sa pesmama sa ovog albuma je da su one nastajale u proteklih trideset godina.

Singl „Jednostavno živ“ govori o nepokolebljivosti, pravu na slobodi i individualnost koje neko uvek želi da ospori bilo da su to političari, dnevna politika ili društveno uređenje: 
„To je pesma o buđenju svesti koja štiti od dva opasna sredstva manipulacije: straha i osećanja krivice. Video spot smo snimili u prostoriji za vežbanje uz pomoć prijatelja, mimo sistema ali sa visokobudžetnom, odnosno neprocenjivom voljom i energijom. Potpuno u duhu nezavisne umetnosti“- izjavio je frontmen benda Aleksandar Žikić.

Izdavačka kuća Mascom vam sa velikim zadovoljstvom još jednom skreće pažnju na povratnički album grupe S.T.R.A.H. Ovo izdanje je od strane pojedinih medija proglašeno za jedan od najboljih domaćih rok albuma ikada! Delim isto mišljenje, naravno!

Singl  JEDNOSTAVNO ŽIV je eksplozivni, dinamični rock song, veoma poletan, beskompromisan, direktan, neumiven, jasan i u krajnjoj instanci ispovedno iskren! On je unekoliko buntovan iako njihov zvuk ne zvuči kao pobesnelo krdo bikova koji uspešno krče gustu (pra)šumu! Oni su umereni i sasvim dovoljno distorzirani i naelektrisani u sviračkom muzičkom ključu, svako za svojim instrumentom, posebno izuzetni rok novinar Aleksandar Žikić za prvom električnom gitarom i Aleksandar Timofejev za setom bubnjeva, ali se ispostavlja da je ključno kod grupe S.T.R.A.H. pa kod i ove pesme jEDNOSTAVNO ŽIV- njihova lirička tematska poruka, tematski odabir i usklik koji se repetira, u kojoj oni glasno i jasno u refrenu poručuju:

NIČEG SE NE BOJIM
NIŠTA NISAM KRIV
NE OSEĆAM KRIVICU
JA SAM JEDNOSTAVNO ŽIV

Ova izuzetna četvorica momaka u najboljim godinama, kada se najbolje diše i živi, koja burno i smelo pucaju u sam centar mete (Željko Debeljić na vokalu i gitari, i Miloš Marković Felix na bass gitari i vokalu) svoje angažovane stihove, još bitnije od pomenutog refrena, isporučuju u strofama pesme – JEDNOSTAVNO ŽIV!

JEDNOSTAVNO ŽIV bilo da je u pitanju studijska verzija pesme, ili uživo/video singl verzija pesme je jedna od NAJSMELIJIH, NAJODVAŽNIJIH, NAJHRABRIJIH, NAJKONKRETNIJIH i NAJINTELIGENTNIJIJIH, NAJBUNTOVNIČKIJIH, ALI SA STILOM muzičko tekstualnih dokumenata koje sam imao priliku da čujem u skorije vreme, a možda i ikada na srpskoj sceni!

Zbog nje vredi biti u rokenrolu, bilo sa ove strane tastature, kao muzički novinar, publicista i urbopoeta, ili na sceni, bini pred reflektorima i odabranom publikom, kao grupa S.T.R.A.H.-bez straha!

Što se tiče gorepomenutog istaknutog refrena, daću jednu ličnu notu na samom kraju prikaza live singla JEDNOSTAVNO ŽIV, jer mi se to može, a i iskren sam urbopoeta: udaljio sam se od vere u zadnje vreme, i KRIV SAM. Moraću na jedam dobrani post, pričešće, hleb i crno vino, kao Isusovu krv i hleb kao naforu za Isusovo telo uz detaljnu ispovest, naravno.

Iskrena, najiskrenija moguća, topla, preporuka, od – tetoviranog srca, naravno! Kako drugačije?

Bravo!

Svaka preporuka za preslušavanje video audio singla JEDNOSTAVNO ŽIV, kao i ostalih sjajnih, a ozbiljnih numera sa CD-a KVOG, se, naravno, podrazumeva!

Share This