Salto mortale – Ljubav, mir i sloboda

video singl/ samostalno izdanje, 2022.

 

 

Piše: Milan B. Popović, rok novinar, publicista i pesnik

Ne mogu, a da u startu ne izdvojim autora teksta, muzike i vokala, ključnog i krucijalnog umetnika vanserijskog ranga. GORANA BEGA! Moja malenkost, Milan B. Popović, sa sedam objavljenih urbanih knjiga pesama, i osmoj knjizi koja samo što nije ugledala svetlost dana poželela bi od sveg srca i dubine duše da je numeru LJUBAV, MIR I SLOBODA, napisala ona, a ne Goran Beg. I numeru bi stavila nju, pesmu LJUBAV MIR I SLOBODA, kao rednu No. 1 u knjizi.

Naime ovo je suština, ovo je krv i znoj, ovo je energija i testosteron, ovo je nepraštanje, ni instrumentima, ni samom sebi, ovo je opomena za sve nas, ovo je manifest za nove naraštaje. Ovo je surova realnost, ovo je karijesom načet zub ispod plombe. GORAN BEG je autor i čovek, muzičar od krvi i mesa, kao zreo umetnik i urbopoeta, kojem nije važno da li je rodonačelnik, ili epigon, i kojoj će se školi prikloniti. On potencira tamno, ali svetlo u nama i oko nas jer anđeli, arhanđeli i demoni i jesu naša jedina pouzdana datost, naših nepouzdanih postojanja.

GORAN BEG je gust, a sveden; razuđen, a kontrolisan; bahat, a obziran i GORAN BEG lično stoji iza svojih stihova i grlovito ih emituje u etar! GORAN BEG je KVALITET PLUS!!!

Uostalom evo stihova moderne HIMNE SRBIJE DANAS:

LJUBAV MIR I SLOBODA

Ja dižem ruke sve do neba
Za sve ljude progona
Dižem ruke za sve mrtve dobre ljude
Za sve žrtve našeg ćutanja.

Ja gasim svetla zla zauvek
Ove mržnje oko nas
Ja puštam glas da vrišti glasno u tišini
Da se čuje samo istina.

Sav ovaj šljam sa ulica opraće krvava voda
U nama živi pobeda
Ljubav, mir i sloboda

Ovo je prodana zemlja
Ovde je život jeftin i nebitan
A mi smo taoci bagre bez morala
Ovde si meta ako pustiš glas.

Sav ovaj šljam sa ulica opraće krvava voda
U nama živi pobeda
Ljubav, mir i sloboda.

To je revolucija, nosi je krvava voda
Samo je jedna istina
Ljubav mir i sloboda.

Autor je GORAN BEG, naravno!

Za naš medij GORAN BEG EKSKLUZIVNO OBJAŠNJAVA: “Ovaj album sam u kompletu napisao u periodu 2019-2022. Nakon raspada benda Grate, imao sam potrebu da nastavim dalje i da napravim svoj album. Potpuno bez nekog odredjenog cilja. Napisao sam sve pesme i tekstove, i nakon toga želeo da sve to snimim. Album je snimljen 2021. godine, i delimično ove. Bubnjeve za album je snimio Aleksandar Petrović, bubnjar benda Eyesburn, dve pesme je odsvirao Zoltan Šimon (bivši bubnjar benda Grate) i jednu pesmu Robert Moldvaji, koji trenutno svira bubanj u bendu. Tako da je ovaj bend nastao malo naopačke, prvo je nastao album pa je tak onda nastao bend. Za snimanje, miks i mastering je bio zadužen Dragan Alimpijević Pik, koji je svirao i bas gitaru na albumu. Sve je snimljeno u njegovom studiju Road u Rumenci.

Nakon snimljenog albuma sam okupio bend i tako je nastao Salto Mortale. Bend je sastavljen od prijatelja sa kojima sam već svirao u nekim drugim bendovima (Grate, Plug’n’Play), tako da nas veže ista energija i dobro se kapiramo.

Ovo je zapravo trebalo da bude moj solo album, ali prosto nikada sebe nisam doživljao kao nekog samostalnog autora koji ima prateći orkestar, nego mi je uvek u glavi bio bend. Prosto tako doživljavam rock’n’roll. Salto Mortale je uvežban i spremamo se trenutno za svirke na jesen. Imamo zakazanu jednu svirku za 17.jun u CK13 (Novi Sad) što će biti i prvi nastup benda.

Album će se zvati Ljubav, mir i sloboda, kako se zove i ova pesma. Nije još objavljen, planiramo objavljivanje u septembru. Do tada možda pustimo još neki singl, pa kad sve bude gotovo pustićemo komplet album.”

SALTO MORTALE SU: Goran Beg (vokal, gitara); Nenad Karišić (gitara); Igor Stepanović (bas); Robert Moldvaji (bubnjevi).

Numera GORANA BEGA i njegove grupe SALTO MORTALE nazvana : LJUBAV MIR I SLOBODA, je nešto što sam uvek čeznuo da napišem kao pesnik, a nisam to uspeo, kao ni u realnom životu doživeo.

Zato sam sad srećan čovek i hvala GORANU BEGU što mi je umirio tetoviranu dušu!

Maestralno da maestralnije ne može biti!

Pesma ne ove decenije, ovo je pesma 21. veka!

Ja živim za ovako nešto!

A Vi? Živite li Vi, pitamo Vas GORAN BEG i moja malenkost?

Share This