Saša Baša & Lila Idila – Maska

video singl/2022.

 

 

Piše: Milan B. Popović, pesnik, muzički CD recenzent, kolumnista i publicista

 

Krajnje je zanimnjiva, bolje reći unekoliko kontroverzna u svojoj biti i suštini u svih tri minute i 34 sekundi trajanja numera singl/videospot MASKA! Alfa i omega ovog projekta je ALEKSANDAR BRANKOVIĆ (aka SAŠA BAŠA) koji zadržava sva prava na audio i video materijal, kao i na sam tekst pesme MASKA!

Odista drugačija od svega što se danas pojavljuje u zemlji u kojoj živimo, i u dobu i diktatu supermarket kulture kada se cene neke crvrljive vrednosti, estradna stradanja i rijaliti-masovne TV fekalije, umetnička numera i videospot MASKA počinje letnje poletno, lepršavo, cvetno raskošno, sve u zelenilu i bliska je prirodi, da bi se atmosvera pesme, pa i video audio senzibilitet –KONTRASTNO, REKAO BIH –pretvorio u sablazni misteriozni, melanholični, jezivi, podosta zastrašujući, mračni, crn da ne može biti crnji, pa moglo bi se i tako nazvati, gotovo dum (a nije metal!!!) horor efekat, što je, pretpostavljam, očigledno bila namera umetnika SAŠE BAŠE – da iznenadi, prodrma, raspameti, otrezni, razbudi, osvesti, prvenstveno onaj mnogobrojni površni slušalački auditorijum, a potom i onaj znatiželjnii istraživački, u koji spada i moja malenkost, Milan B.Popović, pesnik, brutalno tetoviranog srca!

Moglo bi se reći da je video singl MASKA brutalno dobra umetnička pesma, kakva se danas retko sreće, sa video pokrićem koje je samo izdiže, ne na jedan stepenik više, nego na tri stepenika više i iznosi na pijedestal subkulturne scene Srbije i Ex-Jugoslovenskog regiona!

Ovo je krajnje EKSPERIMENTALNA pesma u kojoj se mešaju muzički stilovi i žanrovi i nikako, ni po koju cenu, i ni u koju jednu jedinstvenu fioku se ne može klasifikovati zvuk koji odašilje u etar numera MASKA! Ona (MASKA) se krije, ona je tajnovita, ona je misteriozna, ona plaši, ona uteruje strah u kosti i koštanu srž! Zato se verovatno i zove tako simbolično i simptomatično – MASKA! Jedinisvetli plus kao kontrateža jeste učešće Lilia Idile koja je unela šarm i ženstvenost, markantnost i nežnost, senzibilitet i sofisticiranost pa se polaritet nekako, jedva, podveo pod –ni minus ni plus- već: to je ona prava mera koja se samo retko i sporadično javlja u domaćoj modernoj i subkulturnoj šou biznis ponudi i ima biti zabeležena za svagda!

Foto: Zoran Stojković

To je taj KVALITET PLUS, to je taj FAKTOR X, koji mnogim domaćim pop rock autorima nedostaje, a SAŠA BAŠA ga ima na tone, i na tome mu treba čestitati i odati mu dužnopoštovanje i pohvliti njegov umetnički rad, podcrtati njegov umetnički rad, što privatno, što javno, evo upravo ovako kako ja to sada činim!

A kad smo kod KVALITETA PLUS, moja malenkost, MILAN B.POPOVIĆ, pesnik, muzički CD recenzent koji već 30 godina prati srpsku regionalnu pop, rock i heavy metal scenu i redovno piše o njoj i podržavam je-NE MOGU A DA NE OSTANEM IMUN, KAD VEĆ TO NIJEDAN DRUG IMUZIČKI NOVINAR (LJUBOMORAN, NEOSTVAREN, ILI NESPOSOBAN, NENADAREN, JEDNOSTAVNO!!!) IZ OVOG POSLA RECENZENATA, POSLA CD RECENZENATA KOJI JE – DA VAS UPOZNAM SA TOM ČINJENICOM- PRIKLJUČEN NA APARATE ZA DISANJE, a da ne pomenem čoveka koji je ključna novinarska ličnost ne samo u Srbiji nego u celoj bivšoj velikoj  SFRJ kada je rokenrol i heavy metal, i generalno subkultura u pitanju- gospodina, kritičara, BRANIMIRA LOKNERA!

Pominjem kritičara BRANIMIRA LOKNERA iz više razloga. Inicijalni i spontani je što sam za SAŠU BAŠU  singl/video spot MASKA saznao na BRANIMIROVOM internet portalu  www.TimeMachineMusic.org pročitavši recenziju Branimira Loknera, Saše Baše i odlučio da napišem svoje viđenje singla MASKA!

Ugledni gospodin i muzički kritičar Branimir Lokner je rođen 1961. godine u Zemunu. Novinarstvom je počeo da se bavi 1980.godine, sarađujući u časopisu “Džuboks”. Prvi tekstove za pomenuti magazin napisao je novembra meseca 1980-e. Tokom 80-tih godina, pisao je i sarađivao u velikom broju listova, časopisa, magazina, poput : “Rocka”, “Stava”, “Glasa Omladine”, “Nona”, “Omladinske Iskre”, “Valtera”, “Zum Reportera”, “Dnevnika”…Tokom 90-tih, sarađivao je i pisao za časopise i magazine : “TIN”, “Građanin”, “Yu Rock Magazin”. Paralelno kao muzički urednik radio na programima “Radio Beograda 202”, “Radio Jugoslavije”, “Radio Pingvina”, “Radio Politike”. Kao kritičar sarađivao je na “lll kanalu RTS-a”, “NS Plusu”, “TV Politici”. Bio je urednik u izdavačkoj kući “ITV Melomarket”, kasnije “IT MM”, kao i u periodu 2006-2009. u “PGP RTS”-gde je bio na mestu urednika tkzv. arhivskih izdanja, edicije “Retrologija”. Objavio je dve knjige kritika: “Kritičko pakovanje” (1994.) i “Kritičko pakovanje 2” (2002.). Poznat je takođe po tome da je veliki kolekcionar LP izdanja, CD izdanja i audio kaseta. Decenijama unazad dobija LP ploče i CD izdanja od svetskih izdavačkih diskografskih kuća, koje BRANIMIR LOKNER na svom portalu www.TimeMusicMachine.org recenzira na vrhunskom engleskom jeziku! Evo, ukoliko mi uvaženi gospodin BRANIMIR LOKNER dopusti tu slobodu-a nisam ga pitao za dozvolu-pozivam ovim putem sve mlade i starije srpske i regionalne rok, punk i heavy metal muzičke sastave da mu putem pošte pošalju svoja najnovija tvrda CD/LP izdanja u po tri istovetna primerka (jer je i kolekcionar!!!) na njegovu kućnu adresu: BRANIMIR LOKNER, ulica: BEŽANIJSKA 33, 11080 Zemun, Srbija. Ono što je bitno napomenuti, između sveg ostalog bitnog koje sam izostavio nenamerno, da kritičar BRANIMIR LOKNER taj posao radi u KONTINUITETU još od osamdesetih godina prošlog veka pa sve do danas, i neumoran je, i nema nameru da prestane, i njemu, BRANIMIRU LOKNERU, treba odati svako, apsolutno zasluženo poštovanje za istrajnost, trud, posvećenost, energiju, svojevrsnu tvrdoglavost, svojevrsnu misiju zvanu rokenrol i zapravo život svoj koji je podredio muzici i novinarstvu, a najviše kritici, i recenzentskom poslu, kojem je još uvek veran, možda više nego ikada do sada!

Upravo to je za svaku pohvalu i privatnu, i javnu, i ja je u svojim mogućnostima putem medija i internet portala koji su meni dostupni, i za koje ja pišem svoje muzičke CD kritike-nadaleko čuvenijem i boljem od mene, iskusnijem, mudrijem, obrazovanijem i kvalitetnijem od mene, znanjem potkovanijem kritičaru BRANIMIRU LOKNERU, sada i uvek pružam, i uvek će tako biti!!!

Numera i video spot  MASKA je četvrti singl sa debi albuma “Trizofrenija”; Muzika: Saša Báša, Lazar Pantelić, Matija Jocić; Tekst: Saša Báša Aranžman: Saša Báša, Matija Jocić, Dušan Vićentijević.

Audio snimanje: Dušan Vićentijević, Matija Jocić Predprodukcija: Saša Báša, Matija Jocić Mix i master: Aleksa Stanković Klavijature: Matija Jocić Klasična gitara: Lazar Pantelić Akustična gitara: Dušan Vićentijević Bas gitara: Petar Milošević Vokal: Saša Báša Prateći vokalI: Emilija Pantelić, Milan Šijak, Dušan Vićentijević i Saša Báša

Snimano u studijima Garage.ink i Rom Radija

 Režija: Saša Báša

 Scenario: Saša Báša Montaža: Saša Báša Kamera: Saša Báša, Jovan Jovanić, Nataša Kukić

Dron: Marko Trninić

Uloge tumačili: Nataša Kukić i Saša Báša

 Foto: Zoran Stojković

Tekst pesme:

 Ti i ja smo jedno kad smo sami Sasvim nešto drugo pred drugim Imamo li ime, reci meni? Imamo li ime, il’ smo bezimeni?

 Imamo i treću stranu koju mnogi ne znaju Kad se sretnu srodne duše One je prepoznaju Ti si mene prepoznala, zato sebe meni dala Mesto maske skinuo sam nešto drugo, budala

Maska, živimo pod maskom Masku, skinuću ti časkom Svašta fali ti pod maskom Da masku zameniš…

Maska, živimo pod maskom Masku, skinuću ti časkom Svašta fali ti pod maskom Da masku zameniš sa maštom

Daske koje život znače gazimo Maske koje život tlače nosimo Imamo li lice, reci meni? Jesmo li rođeni il’ smo nerođeni?

 Imamo i nešto treće maskom što se sakrije Ako tome smeta maska, momentalno makni je Ja sam tebi dao lice kao da na tacni je Da l’ je portret il’ su skice, doznaće se docnije

 Maska, živimo pod maskom Masku, skinuću ti časkom Svašta fali ti pod maskom Da masku zameniš sa maštom

Ima u songu MASKA akustičnih girtarskih keči momenata, ima saksofona, ima bas gitare koja ponekad daje taj sablasni momenat, ima promena ritma i promena tempa, ima novog vala, ima miksa svega i svačega… ali je proizvod na kraju jako prijatan slušljiv i ukusan.

Jednostavno rečeno, ovo je jedna mračna ulica u 23:45 kojom hodate sami dok košava šiba, a hladna jesenja kiša pljušti, i ne znate šta vas čeka na uglu ulice i KO vas zapravo iza ugla čeka-što je najstrašnije?

Sviđa mi se ovo, jer iskače iz kalupa, ramova i okova pop rok žanra! DRUGAČIJE JE OD SVEGA!!! Totalno je suludo, a ozbiljno, a urnebesno otkačeno i uvrnuto! To shvatite samo kao pohvalu i nikako drugačije Saša Baša & Lila Idila je ovim, rekao bih 100% hit singlom pogodioi u sam centar mete, ne strelom, nego mitraljezom, jer je kultura i subkultura u zemlji u kojoj živimo toliko marginalizovana i bačena pod tepih, da mi je pravo zadovoljstvo da podržim ovo dvoje umetnika, pogotovo SAŠU BAŠU!

SAŠA BAŠA & LILA IDILA uspešno, jednim rezantnim i preciznim nokaut notalnim i vokalnim udarcem, uspešno razbija na paramparčad sve uspostavljene muzičke konvencije!

Napisaću Vam nešto iskreno: ovu recenziju pišem jednog oktobarskog ponedeljka na utorak, u 02:30 iza ponoći, i pesma MASKA je skroz zarazna, i tera me da je na opciji repeat, preslušavam iznova i iznova! I ja to uporno činim, jer sve što je lepo i uhu godi nekako brzo prođe!

Istina je kad SAŠA BAŠA u pesmi kaže – ŽIVIMO POD MASKOM! On je tu tematiku i problematiku jako dobro obradio i skenirao i secirao oštrim hiruškim skalpelom, i umetnički vanserijski obdukcirao u pesmi i video spotu MASKA!

Svaka čast!

Vredelo je truda napraviti ovaj song pod nazivom MASKA (u vremenu Novog doba, pod simboličnim rednim brojem 666, kada se svi otrovni ljudi, bezosećajni ako ih tim nazivom uopšte možemo osloviti – foliraju i kriju!!!), i snimiti ovaj sjajan video spot!

Što se mene tiče, ovo je za akademsku desetku!

Maestralno, ali baš, baš!

Bravo!

Share This